ZİRAİ KARANTİNA İNSPEKTÖR YÖNETMELİĞİ'NE KARŞI AÇILAN DAVAYA, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI YANINDA MÜDAHİL OLMAK İÇİN DİLEKÇE VERDİK

GENEL MERKEZ ( )
19.02.2010 (Son Güncelleme: 19.02.2010 14:19:59)

 DANIŞTAY 2.DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

DOSYA NO: E.2009/1321

 

 

DAVAYA KATILMAK İSTEYEN

(DAVALI YANINDA MÜDAHİL)    :TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı

VEKİLİ                                              : Av.Zühal DÖNMEZ-41998670172

DAVACI                                            : TMMOB Orman Mühendisleri Odası

DAVALI                                            : T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı                              

KONUSU                                          : Dairenizde görülmekte olan davaya,  davalı                              yanında katılma  talebidir.

KATILMA NEDENLERİ                   : 22 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe giren Zirai Karantina İnspektör Yönetmeliğinin bazı maddelerinin iptali talebi ile TMMOB Orman Mühendisleri Odasıtarafından dava açılmıştır. Bu davaya Müvekkil ODA davalı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yanında katılmak istemektedir.

            Söz konusu Yönetmelik Zirai Karantina Tüzüğünün 58.maddesine dayanılarak hazırlanmış ve 58.maddede " Tarım Bakanlığının görevli memurları, bitki ve maddelerin hastalık veya zararlılar ile bulaşık olup olmadıklarını incelemek ve denetlemek için her türlü resmi ve özel kara, deniz ve hava taşıtlarına (Transit geçenler dahil), bitki yetiştirilen, depolanan, bulundurulan, satılan veya işlenen yerlere (Buraları konut sayılsa dahi) girmeye ve gerekli muayene, denetleme ve işlemleri yapmaya yetkilidirler. Engel olunduğu takdirde görevliler gereğine göre muhtarı veya ihtiyar heyeti üyesinden bir kişiyi yahut zabıta mensuplarını yanlarına alarak bu yerlere girerler ve görevlerini yaparlar. Milli Savunma Bakanlığına ait kara, deniz, hava taşıtları ile bitki ve yiyecek bulundurulan yerlerde ve arazide ve yasak bölgelerde yapılacak muayene ve kontrollarda, bu birlik ve müesseselerden de bir temsilci bulundurulur. Görevli memurlar; inceleyecekleri ve denetleyecekleri yerlerin veya bitkilerin sahiplerine veya bunların temsilcilerine, istek anında, bu işle görevli olduklarına dair kimlik kartlarını göstermek zorundadırlar" hükmüne yer verilmiştir.

Madde 9‘da İnspektörlerin görev ve yetkileri sayılmış olup bunlar genel anlamda zirai mücadele, zirai karantinanın bütün işlemlerini kapsamaktadır. Bütün bu işlemler ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bitki koruma hizmetlerine bağlı 3 şube müdürlüğü tarafından yürütülmektedir (zirai mücadele şube müdürlüğü., zirai mücadele ikmal şube müdürlüğü., zirai mücadele eğitim ve kontrol şube müdürlüğü)

Müvekkil ODA mevzuatına göre de ziraat mühendislerinin bu konulardaki görev ve yetkileri açıktır. 7472 Sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun, Ziraat Yüksek Mühendislerinin   mesleki iştigal veya ihtısas sahaları dahilinde olmak üzere araştırma, ıslah, yetiştirme, toprak muhafaza, zirai mücadele, ziraat alet ve makinaları, bahçe mimarisi, toprak tasnifi, toprak, su, gıda, yem, kimyevi gübre, nebat tahlilleri, teknoloji, zootekni, zirai ekonomi gibi bilumum zirai hizmet ve faaliyetlerde bulunmaya, lisans aldıkları veya ihtısas yaptıkları sahalara ait keşif, plan ve projeleri hazırlamaya ve tatbik etmeye, bütün bu sahalarda gerekli kontrol, muayane, ekspertiz, ehlivukuf işlerini görmeye, raporlar tanzim etmeye, zirai danışma büroları ve laboratuvarları açmaya, hususi müessese ve işletmeler kurmaya ve idare etmeye veya bunların mesul müdürlüğünü ifaya salahiyetli olduklarını düzenlemiştir.

            Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük‘te de Ziraat Mühendislerinin Genel Çalışma Alanları, Görev ve Yetkileri gösterilmiş olup, bu yetki ve görevler arasında iptalini talep ettiğimiz Tüzük hükmünde gösterilen görev de bulunmaktadır. Buna göre; tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, hasadı, işlenmesi, depolanması, ambalajlanması ve pazarlanması aşamalarında; her türlü hastalık ve zararlılar konusunda teşhis, ilaç ve metod önerisi, mücadele, planlama ve uygulamaların denetlenmesi, gazlama (fümigasyon) gibi faaliyetler ziraat mühendisleri tarafından yürütülür. Her türlü zirai mücadele ilacıyla parazit ve predatörleri üreten, ithal ve ihraç eden, depolayan, pazarlayan veya dağıtan işletmeler bu faaliyetleri için teknik eleman veya danışman olarak ziraat mühendisi çalıştırırlar. Tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, hasadı, işlenmesi, paketlenmesi, depolanması, satışı, ithal ve ihracı, taşınması işlemleri sırasında uygulanacak her türlü iç ve dış karantina esaslarının saptanması ve uygulanması ziraat mühendislerince yürütülür. Tarımda kullanılan büyüme düzenleyici ilaç, vitamin, hormon, bakteri gibi kimyasal ve biyolojik preparatların üretimi, ithali, pazarlama ve dağıtımı alanlarında çalışan işletmeler teknik eleman veya danışman olarak ziraat mühendisi çalıştırırlar.

            TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Meslek İçi Eğitim, Uzmanlık  ve Belgelendirme Yönetmeliği‘nin 6.maddesinin (e) bendine göre "Zirai Mücadele" (f) bendine göre de "Zirai Karantina" ziraat mühendisliği hizmet alanları içerisindedir.

            Bu nedenlerle müvekkil ODA‘nın davaya, davalı yanında müdahil olması gerekmiştir.

SONUÇ          :Yukarıda açıklanan ve kendiliğinden göz önüne alınacak nedenlerden dolayı, Dairenizin E.2009/1321 sayılı dosyasında, davalı yanında "Müdahil" sıfatıyla katılmamıza karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederiz. 

 

  Av.Zühal DÖNMEZ

Okunma Sayısı: 878