YETERLİK BELGESİ TEBLİĞİ'NE KARŞI İPTAL VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİYLE DAVA AÇTIK

GENEL MERKEZ ( )
19.02.2010 (Son Güncelleme: 19.02.2010 14:22:09)

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ve DURUŞMA TALEPLİDİR

DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA

  

DAVACI                               : TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

                                                  Karanfil Sk.No:28/12 Kızılay/ANKARA

VEKİLİ                                 : Av.Zühal S. DÖNMEZ-41998670172

DAVALI                                : T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı

                                                 Söğütözü Cad. No: 14/E - ANKARA

KONU                                    :18.12.2009 tarih 27436 Sayılı RG‘de yayınlanan "Yeterlik Belgesi Tebliği"nin 5.maddenin (1).fıkrasının, (1).fıkrasının (b) bendinin ve (1).fıkrasının (b) bendinin (2) nolu alt bendinin  İptali ve Yürütmenin Durdurulması talepleridir.

AÇIKLAMALAR                 :Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği"ne dayanılarak yayınlanan ""Yeterlik Belgesi Tebliği",  Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlayacak kurum/kuruluşlara yeterlik belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

          Tebliğin iptalini talep ettiğimiz 5.maddesinin (1).fıkrasında Yeterlik belgesi almak isteyen kurum/kuruluşların aşağıdaki şartları sağlamaları zorunludur, hükmü yer almaktadır. Devamında iptalini talep ettiğimiz 1.fıkranın (b) bendinde Bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan meslek grubu haricinde, aşağıda belirtilen meslek gruplarının en az birinden lisans düzeyinde mezun olmuş ve kamu veya özel sektörde mesleği ile ilgili en az üç yıl çalışmış ve üç adet Raporun hazırlanmasında yer almış veya üç adet Raporun İDK‘sında görev almış veya üç adet Rapora ait faaliyetin izleme kontrolünde bulunmuş veya on beş adet PTD hazırlanmasında yer almış farklı meslek grubundan iki personeli sürekli olarak istihdam etmeleri; hükmü ile (b) bendinin (2) alt bendinde  Fakülte, akademi veya dört yıllık yüksek okul veya fen-edebiyat fakültelerinin; fizik, kimya, matematik, istatistik, biyoloji bölümleri ile ziraat, peyzaj mimarlığı, jeoloji, hidrojeoloji, zooloji lisans veya mühendislik mezunları, düzenlemesi getirilmiştir.

Ziraat Mühendisleri Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘ne bağlı olarak 6235 sayılı Kanun hükümlerine göre kurulan, Anayasanın 135 inci maddesi anlamında, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.  Ziraat Mühendislerinin yanı sıra, 518 Su Ürünleri Mühendisi ile 105 Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi de müvekkil ODA üyesidir.

Tebliğin "Yeterlik belgesi başvurularında aranacak şartlar" başlıklı 5 inci maddesinde, yeterlik belgesi almak isteyen kurum ve kuruluşların istihdam edeceği meslek mensupları arasında Su Ürünleri Mühendisleri ile Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri yer almamaktadır. Oysa, söz konusu tebliğde yer alan hususlar, Su Ürünleri Mühendisleri ile Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin de mesleki çalışma alanları içerisindedir. Adı geçen meslek mensupları, 4 yıllık lisans eğitimleri boyunca denizel çevre ve kirleticileri üzerine kapsamlı bir eğitim almakta olup, eğitim programlarında yer alan dersler Ders başlıklarının incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, içsu (göl, akarsu, baraj gölü, lagünler) ve denizel ekosistemi etkilemesi olası çalışmalarda görev almak üzere, tebliğde sayılan meslek grupları içerisine Su Ürünleri Mühendisleri ile Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin de dahil edilmesi gerekmektedir.

Tebliğin Dayanağı olan "Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği" ile çevre Kanununda meslekler gösterilmemiştir, buna rağmen Tebliğ ile Su Ürünleri Mühendisleri ile Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin Yeterlik Belgesi alamamaları hukuka ve kamu yararına aykırı olacaktır.

Gerek yukarıda sayılan ODA üyelerinin ve gerekse ülkemizdeki 10.000 Su Ürünleri Mühendisi ile 1.100 Balıkçılık Teknolojisi Mühendisinin haklarının korunması için, Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğüne tebliğde değişiklik yapılması istenmişse de sonuç alınamadığından işbu davanın açılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

HUKUKİ NEDENLER        : Anayasa, İYUK, 7472 Sayılı K., Çevre Kanunu, Dayanak yönetmelik, dava konusu Tebliğ ve diğer ilgili tüm    mevzuat.

SONUÇ ve İSTEM               : Açıklanan ve Yüksek mahkemenizce re‘sen dikkate alınacak nedenlerle, dava konusu "Yeterlik Belgesi Tebliği"nin  5.maddenin (1).fıkrasının; (1).fıkrasının (b) bendinin ve (1).fıkrasının (b) bendinin (2) nolu alt bendinin Yürütülmesinin Durdurulmasına ve İptaline, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini  saygı ile arz ve talep ederim.

Av.Zühal DÖNMEZ

Okunma Sayısı: 933