SORUMLU YÖNETİCİ ÜCRETLERİ KONUSUNDA ODA'MIZ ALEYHİNE AÇILAN DAVADA, YÜRÜTMEYİ DURDURMA İSTEMİ REDDEDİLDİ

GENEL MERKEZ ( )
19.02.2010 (Son Güncelleme: 19.02.2010 17:33:57)

T.C.
DANIŞTAY
SEKİZİNCİ DAİRE

Esas No : 2009/9146

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyenler: 1- Mehmet Deniz Talaş
2- Migros Ticaret A.Ş,

Vekilleri : Av. Yakup Serikler
T. Cemal Beriker Bul. No:23 Güleç İşhanı K:6 D:12 Seyhan/ADANA

Davalı : Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası

Vekili: Av. Zühal Sirkecioğlu Dönmez
Bestekar Sk. No:49/5 - Kavaklıdere/ANKARA

Davanın Özeti: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Mesleki Denetim ve Asgari Ücret Yönetmeliğinin 6, 7, 9 ve 15. maddeleri ve bu Yönetmelik uyarınca hazırlanan Serbest Ziraat Mühendisleri Hizmetleri 2009 yılı Asgari Ücret Tarifesinin 18. maddesi ile Ziraat Mühendisleri Odasının 24.7.2009 gün ve 1304 sayılı işleminin, Anayasaya, Borçlar Kanununa ve İş Kanununa aykırı olduğu öne sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istemidir.

Savunmanın Özeti: Anayasanın 135. maddesinin verdiği yetki çerçevesinde tesis edilen işlemlerin hukuka uygun olduğu, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi Nihat KOCAK‘ın Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Ahmet Yahya ÖZDEMİR‘in Düşüncesi : Dava, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Mesleki Denetim ve Asgari Ücret Yönetmeliğinin 6, 7, 9 ve 15. maddeleri ve bu Yönetmelik uyarınca hazırlanan Serbest Ziraat Mühendisleri Hizmetleri 2009 yılı Asgari Ücret Tarifesinin 18.maddesi ile Ziraat Mühendisleri Adasının 24.7.2009 gün ve 1304 sayılı işleminin, hukuka aykırı olduğu öne sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.

23.05.2008 tarih ve 26884 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Mesleki Denetim ve Asgari Ücret Yönetmeliğinin 6.maddesinde, Yönetim Kurulunca şube ve temsilciliklerin görüşleri alınarak ziraat mühendislerinin tek başına tasarlamaya, uygulamaya, kabule ve imzaya yetkili ve sorumlu olduğu uzmanlık alanları için bir Asgari Ücret Tarifesi yapacağı öngörülmüş, 7. maddesinde, asgari ücret tarifesinin belirlenme zamanı yayımı ve bağlayıcılığı, 9. maddesinde, denetçilerce SZM‘nin yaptığı hizmetlerin, uzmanlık alanlarına göre Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş Asgari Ücret Tarifesine uygun olarak yapılıp yapılmadığının inceleneceği, 15. maddesinde de odanın yetki ve sorumluluğu düzenlenmiş olup, sözü edilen bu düzenlemelerde Anayasanın 135. maddesi uyarınca 7303 sayılı Yasa ile kurulan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı davalı odanın çalışma alanına ve amacına aykırı bir yön görülmemiştir.

Serbest Ziraat Mühendisleri Hizmetleri 2009 yılı Asgari Ücret Tarifesinin 18. maddesinde, 5179 sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ve ilgili Yönetmelikleri uyarınca yetkili oldukları gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olarak görev yapan SZM‘ler, sorumlu yöneticilik sözleşmesi ve kapasite raporu (aslı veya onaylı fotokopisi) ile birlikte Oda‘ya başvurarak Sorumlu Yöneticilik Belgesi alırlar.

İlgili mevzuata göre sorumlu yöneticinin tek işyerine bakma zorunluluğunun bulunması durumunda (gıda üreten ve altmış beygir gücünün üzerinde motor gücü bulunan veya on ve üzerinde işçi çalıştıran veya su ürünleri işleyen veya hazır yemek üreten işyerleri veya yemek fabrika/arı veya her türlü gıda katkı karışımları üreten işyerleri) asgari net ücret 1.800 TL olacaktır.

İlgili mevzuata göre 5 işyerinin yükümlülüğünü üstlenecek sorumlu yöneticiler için ise asgari net ücret, 360 TL/işyeri olarak uygulanacaktır. hükümleri getirilmiştir.

Sözü edilen Tarifenin 18. maddesinin ilk fıkrasında hukuka ve üst düzenlemelere aykırılık bulunmamakta ise de, sadece serbest mühendislik hizmeti verenlerle ilgili olan Asgari Ücret Tarifesinde, mesleki etiğin ve meslek mensupları arasında dayanışmanın sağlanması amacı ile 560 sayılı KHK ve buna dayalı olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelik hükümleri uyarınca, sorumlu yönetici olarak istihdam edilecek ziraat mühendislerinin bağlı bulundukları meslek kuruluşundan salt sorumlu yöneticilik belgesi almalarının gerekmesi karşısında, yasa ile odaya verilen yetki aşılarak İş Kanunu veya Borçlar Kanununa göre tarafların serbest iradeleri ile bir işverene bağlı olarak çalışmak üzere akdedecekleri sözleşmelerdeki ücrete müdahale eder biçimde düzenleme getirilmesine hukuki olanak bulunmamaktadır.

Aykırılığı saptanan Tarifenin 18. maddesinin ikinci fıkrası hükmüne dayalı olarak davacı özel şahsın diğer davacı tüzel kişi ile yapacağı ücret sözleşmesinin yapılmasını engelleyen uygulama işleminde de hukuka uyarlık görülmemektedir.

Belirtilen nedenlerle, Yönetmeliğe ve Tarifenin 18. maddesinin ilk fıkrasına yönelik yürütmenin durdurulması isteminin reddinin, 2009 yılı Asgari Ücret Tarifesinin 18.maddesinin 2. ve 3. fıkralarının ve uygulama işleminin yürütülmesinin durdurulması isteminin kabulünün uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 27. maddesinin 2. fıkrasında, idari işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya olanaksız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verileceği kuralı yer almıştır.

Davada bu koşulların birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine 30.12.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.

Başkan Ayla ALKIVILCIM

Üye Sinan TUNCA

Üye Dr. Tacettin ŞİMŞEK

Üye Alaattin ÖĞÜŞ

Üye Sıddık YILDIZ

Okunma Sayısı: 1905