“BURSA SİYAHI - İNCİRİ KORUYALIM” PANELİNE KATILDIK.

BURSA ŞUBE ( )
25.02.2010 (Son Güncelleme: 25.02.2010 15:31:59)

Uludağ İhracatçılar Birliğinde İncir konuşuldu.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği tarafından 23 Şubat 2010 Salı günü Uludağ İhracatçılar Birliği konferans salonunda ‘‘Bursa Siyahı İncirini Koruyalım‘‘ konulu panel düzenlendi.

Panele Şubemizi temsilen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube  Başkanı Doç.Dr. Ertuğrul AKSOY, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube 2.Başkanı Orhan SARIBAL ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Saymanı Lütfü AKBAŞ katıldı.

Düzenlenen konferansta Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı, Prof.Dr. Bahattin ÇETİN ve Uludağ İhracatçılar Birliği, Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih ÇALI düzenleyici ve konuşmacı olarak yer aldı.

Bursa Valiliği koordinasyonunda Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), Uludağ Üniversitesi (UU) Ziraat Fakültesi, İl Tarım Müdürlüğü ve Tarım ve Hayvancılık Geliştirme Birliği Başkanlığı iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Bursa Siyahı İncirini Koruyalım‘ paneline ilgi büyüktü.

Panele Bursa Valisi Şahabettin HARPUT,Vali Yardımcısı Hüseyin EREN,Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr Ahmet Arslan , Bursa İl Tarım Müdürü Hüseyin YILDIZER,İl Müdür Yardımcısı Murat DEMİRKIRAN; UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Salih ÇALI,Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin ÇETİN,Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Doç.Dr.Nimet Sema GENCER,İl Müdürlüğümüz Bitki Koruma Şube Müdürü İhsan DUMAN,İl Müdürlüğümüz Çiftçi Eğitim Ve Yayım Şubesi Müdürlüğünden Dr.Sabahattin UFUK,İhracatçıları temsilen Kerim Taner ve Üreticileri temsilen Ali YILDIZ  katıldı. 

Panelin açılış konuşmasını yapan  UYMSİB Başkanı Dr Salih ÇALI, "Bursa‘da 30 civarında köyde yetiştirilen siyah incirin ülke genelinde turunçgil dışında meyve ihracatında 4. sırada olduğunu" söyledi. ÇALI  konuşmasında, Siyah incirin, ihracat kaleminde krizden en az etkilenen meyve olduğunu belirtirken, 2009 yılında 13 bin ton ihracat yapıldığını, bunun maddi karşılığının 26 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof Dr Bahattin ÇETİN ise, "Siyah incirin yaş meyve sebze ihracatında kirazdan sonra ikinci sırada yer aldığını" ifade etti. Bazı yanlış uygulamalar sebebiyle sıkıntılar yaşandığını dile getiren ÇETİN, panel aracılığıyla üreticilerle bir araya geldiklerini, çözüme katkı sağlamak istediklerini kaydetti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr Ahmet ARSLAN, ‘Tarım ürünleri yüzde yüz kendimizin ürettiği bir kalemdir. Bu yüzden tarıma çok farklı değer veriyoruz. Üretim noktasında birtakım sıkıntılar varsa da bunun kaynağında çözülmesi gerekir. Siyah inciri milli marka haline getirmek için muhtemel riskleri önlemek zorundayız. Kimyasalların kontrol altına alınmasına yönelik birtakım çalışmalara imza attık. Bu kapsamda havadan ilaçlamaları yasakladık. AB ile entegrasyon çerçevesinde de 127 pestisitin yasaklandık‘ diye konuştu.

Bu yıl içerisinde sahada denetim ve kontrollere ağırlık vereceklerini söyleyen ARSLAN, ‘Bunun için ihracatçı, üretici, sivil toplum örgütleri ve kamu kurum ve kuruluşlarının el ele vererek çalışması gerekir. Yükümlülüklerini yerine getirmeyenleri tespit ettiğimizde ise gerekeni yapacağız‘ dedi.Bu yıl üzüm üretiminde ve narenciye hasadında sertifikalama programı uygulayacaklarını ifade eden ARSLAN, ‘Bu sertifikayla ürünün iç piyasada ve ihracatta farklı muamele ile karşılaşmasını sağlayacağız. Bunun siyah incirde de uygulanmasını istiyoruz. Siyah incir üzerindeki lekelerin şaibelerin ortadan kaldırılması için birlikte çalışalım‘ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından düzenlenen panelde siyah incirde üreticilerin yaşadığı sıkıntılar dile getirilirken, çözüm yolları tartışıldı.

Okunma Sayısı: 1537
Fotoğraf Galerisi