“ZEYTİN HASTALIKLARI VE ZARARLI MÜCADELELERİ” KONULU ÇİFTÇİ TOPLANTILARINA KATILDIK

BURSA ŞUBE ( )
25.01.2010 (Son Güncelleme: 26.02.2010 11:14:28)

Çiftçilerle 8-11-12 ve 20 Ocakta Zeytin Hastalıkları ve Zararlı Mücadeleleri konuşuldu.

 

Mudanya, Orhangazi, Gemlik ve İznik İlçe merkezlerinde, 2009 yılı içerisinde yoğunluğunda artış gözlenen "Zeytin Kara Koşnili" ve "Zeytin Hastalık ve Zararlıları" ile ilgili olarak Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesinin organize ettiği çiftçi toplantıları 08 - 11 - 12 ve 20 Ocak‘ta düzenlendi. Düzenlenen toplantılara Şubemizi Temsilen Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Lütfü AKBAŞ katıldı.

Düzenlenen çiftçi toplantısında, 30.12.2009 tarihinde Şubemizde gerçekleştirilen Zirai İlaç Bayileri ile yapılan görüşmelerin sonuçları ve alınan kararlar dile getirilerek ve Odamız görüşleri aktarıldı. Toplantıda özellikle, başarılı bir mücadele için meslektaşlarımızdan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerinin alınması gerektiği vurgulandı.   

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Yard. Doç. Dr. Alper KUMRAL tarafından anlatılan toplantılara, 800‘ün üzerinde çiftçi katıldı. Düzenlenen toplantılara Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dekanı, Prof.Dr. Bahattin ÇETİN, U.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı, Prof.Dr. Himmet TEZCAN, İlçe Kaymakamları, İl Genel Meclisi Üyeleri, Bitki Koruma Şube Müdürü, İhsan DUMAN, İlçe Tarım Müdürleri, İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesinden Zeytin Hastalık ve Zararlılar konu sorumlusu Teknik elemanlar, İlaç firma temsilcileri, İlaç bayileri, Marmarabirlik temsilcileri katıldı.

"Zeytin Kara Koşnili"nin artışının sebepleri; Son yıllarda, kış aylarındaki hava sıcaklıklarının, zararlının ölümlerinin gerçekleştiği düşük değerlerde seyretmemesi. (Zararlı, 0 °C nin altında 5-6 gün kalması halinde ölümler gerçekleşmektedir.),Bakımsız bahçelerdeki zararlı ile mücadele edilmediğinden, buralardan temiz bahçelere bulamalar gerçekleşmektedir,Kış aylarının yağışlı geçmesinden dolayı, kışın yazlık yağlar ile ilaçlamaların yapılamaması ve yazın zararlının %50 yumurta açılışındaki ilaçlamanın zamanında yapılarak %90 çıkışta da 2. ilaçlamanın yapılmasındaki zamanlama hataları,Zamansız, devamlı aynı aktifler ile fazla sayıdaki ilaçlamalardan dolayı, zararlıya bağışıklık kazanmasının kolaylaştırılması,İlaçlamanın tekniğine uygun olmayan ilaçlamalar, ( tam bir kaplama ilaçlama sağlanmalıdır.)

 "Kara Koşnil için yapılması gerekenler"Çok bulaşık bahçelerde; budama yapılarak yazlık yağ atılmalı.Bulaşık bahçelerde; Ocak-Şubat aylarında +4 °C - +14 °C aralarında durgun havalarda yazlık yağ ile tam bir kaplama ilaçlama yapılmalıdır.Yazın (Mayıs-Haziran-Temmuz) aylarında zararlının yumurta açılımı takip edilerek, yeni çıkan larvalara karşı %50 ve %90 çıkışta ilaçlama yapılmalıdır.

 

Okunma Sayısı: 1340
Fotoğraf Galerisi