ANKARA 3. İDARE MAHKEMESİ, ZİRAİ MÜCADELE BAYİLİK SINAVI DUYURUSUNA KARŞI AÇTIĞIMIZ DAVAYI REDDETTİ

GENEL MERKEZ ( )
13.04.2009 (Son Güncelleme: 01.03.2010 12:06:55)

T.C.
ANKARA
3. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2008/1426

KARAR NO : 2009/257

YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN (DAVACI) : Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası

VEKİLİ : Av. Zuhal Dönmez

Bestekar Sok. No:49/5 Kavaklıdere/ANKARA

KARŞI TARAF (DAVALI):  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı - Ankara

DAVANIN ÖZETİ : Davacı oda tarafından, Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesinin 1.fıkrasının (ç) bendi uyarınca 04.10.2008 tarihinde yapılacak olan sınavın uygulanmasına ilişkin hususların ve başvuru tarihlerinin belirlendiği 28.07.2008 gün ve 28291 sayılı davalı idare işleminin, ziraat mühendislerinin sınava girmesi gerekmediği halde sınav şartının getirildiği, bu hükmün iptali istemiyle Danıştay nezdinde iptal davası açtıkları, sınavın hukuka aykırı olduğu iddia edilerek iptaline karar verilmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Konuya ilişkin özel düzenlemeler içeren mevzuatın öngördüğü şekilde ilan edilen sınav ile bitki koruma ürünlerini satan bayi ve toptancıların kalitelerinin yükseltilmesi ve standartlarının artırılması hedeflendiği, kamunun menfaatinin gözetildiği ileri sürülerek, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Ankara 3. İdare Mahkemesi‘nce dava dosyası incelenerek, işin gereği görüşüldü:

Dava, Davacı oda tarafından Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesinin 1.fıkrasının (ç) bendi uyarınca 04.10.2008 tarihinde yapılacak olan sınavın uygulanmasına ilişkin hususların ve başvuru tarihlerinin belirlendiği 28.07.2008 gün ve 28291 sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

Bitki koruma ürünlerinin toptan veya perakende satılması ve depolanması ile bu ürünleri, toptan ve perakende satacaklar ile depolayacakların uyması gereken esasları belirlemek amacıyla 11.10.2007 gün ve 26670 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe giren Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 2. maddesinde yönetmeliğin ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende olarak satışında kimlerin yetkili olduğunu, bayi ve toptancıların sorumluluklarını, depolanmasını ve satışlarının kontrolü ile bunlarla ilgili usul ve esasları kapsayacağı belirtildikten sonra 5. maddesinde, "Bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende satışları, bitki koruma ürünleri bayilik izin belgesi veya bitki koruma ürünleri toptancı izin belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılır. Kamu iktisadi kuruluşlar, iktisadi devlet teşekküller, kooperatifler, üretici birlikleri, çiftçi birlikleri ve ziraat odaları gibi kuruluşlar, bünyelerinde 6 ncı maddede belirtilen özellikleri taşıyan bir kişiyi istihdam etmek şartıyla bitki koruma ürünlerinin perakende veya toptan satışlarını yapabilirler." Hükmü getirilmiş, 2.2.2008 gün ve 26775 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile değişik 6. maddesine ise, "Bitki koruma ürünleri bayilik veya toptancı izin belgesi verilecek kişilerde aranacak şartlar şunlardır; a) Türk vatandaşı olmak, b) Ziraat Mühendisi olmak, c) Kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel kuruluşlarda bitki koruma hizmetlerinde en az üç yıl çalışmış; 1) Ziraat teknisyeni, 2) Meslek yüksekokullarından bitki sağlığı ile ilgili dersi alarak mezun olmuş tekniker olmak, ç) Bakanlıkça veya Milli Eğitim Bakanlığınca veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yılda bir kez yapılacak olan sınavda 100 tam puan üzerinden 80 ve üzeri puan almak..." hükmü yer almaktadır.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacı oda tarafından 11.10.2007 gün ve 26670 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe giren Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin bazı maddelerini iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesi‘nin E: 2007/8264 sayılı dosyasına kayden ilk derece iptal davası açıldığı, söz konusu dava devam ederken bu defa 2.2.2008 gün ve 26775 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile anılan yönetmelikte bazı değişiklikler yapılarak bitki koruma ürünlerinin satılması işini yapacak bayi ve toptancıların bu amaçla gerçekleştirilecek sınavda başarılı olması şartının getirildiği, bu doğrultuda yapılacak sınavın tarihinin belirlenmesi ve sınava ilişkin birtakım ilkeler tespit edilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Olayda, davacı oda tarafından bitki koruma ürünlerinin satılması işini yapacak bayi ve toptancıların bundan böyle sınav ile belirlenmesi sonucunu doğuran ve 2.2.2008 gün ve 26775 sayılı değişiklik ile getirilen yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendi (ve ilgili diğer fıkraların) hükmünün iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesi‘nin E: 2008/6294 sayılı dosyasına kayden iptal davası açıldığı anlaşılmakta ise de, söz konusu davada ileri sürülen yürütmenin durdurulması isteminin Danıştay 10. Dairesinin 30.10.2008 günlü kararı ile reddedildiği görülmektedir.

Bu durumda, mevzuatta açıkça belirtilen sınav şartının varlığı karşısında bitki koruma ürünlerinin satılması işini yapmak isteyen bayi ve toptancıların bu amaçla yapılacak sınava katılmaları zorunda olduğundan, 4.10.2008 tarihinde gerçekleştirileceği ilan edilen sınava dair tespitler içeren dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, aşağıda dökümü gösterilen 92,70 TL yargılama giderinin davacı üzerine bırakılmasına, artan posta ücretin istenilmesi halinde davacıya iadesine, bu kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde mahkememiz aracılığıyla Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere 10.3.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Vekili Bedrettin IŞILDAK

Üye Murat DOĞAN

Üye Kamil ÇİL

 

 

Okunma Sayısı: 722