DAMLA SULAMA İHALESİ İLE İLGİLİ AÇTIĞIMIZ DAVAYI REDDEDEN MAHKEME KARARINA KARŞI TEMYİZ BAŞVURUSUNDA BULUNDUK

GENEL MERKEZ ( )
01.02.2010 (Son Güncelleme: 01.03.2010 15:49:36)

 

DANIŞTAY İLGİLİ DAİRESİNE

Gönderilmek Üzere

ANKARA 1.İDARE MAHKEMESİNE

DOSYA NO:E.2008/1532

K.2009/1167

 

TEMYİZ EDEN (DAVACI)               : TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

VEKİLİ                                              : Av.Zühal DÖNMEZ

DAVALI                                            : Kamu İhale Kurumu Başkanlığı

KONU            SU                                          : Ankara 1.İdare Mahkemesinin 30/09/2009 tarihli

  kararının bozulması talebidir.

TEMYİZ NEDENLERİ                      : Temyize konu kararın gerekçesi hukuka uygun değildir. Dava dilekçemizde de ayrıntısıyla açıkladığımız gibi 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 5.md.sine göre İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur. Kanunun 12.md.sine göre de İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır. 17/b md.sinde de İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak yasak fiil ve davranışlardan sayılmıştır.

          İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 4.md.nde Şikayet şöyle tanımlanmıştır: İhale sürecinde Kanun ve ilgili mevzuatta belirtilen usul ve esaslara aykırı idari işlem tesis edildiği iddiasıyla aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idareye yapılan başvurulardır. İstekli olabileceklerin de şikayet hakkı bulunduğu çok açıktır. Ziraat Mühendisliği mesleği ile doğrudan ilgili olan ihale konusu işe ziraat mühendislerinin istekli olabileceklerinde şüphe yoktur. Dolayısıyla müvekkil ODA usul ve esaslara aykırı idari işlem yapıldığı (teknik şartnamade ziraat mühendisliği mesleğine yer verilmemesi) iddiası ile şikayette bulunabilir. Şikayet ehliyetini düzenleyen 5.md.de Bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden şikayet başvurusunda bulunabilir denilmektedir. Kanun ve Yönetmelik hükümleri son derece açık ve anlaşılır olmasına rağmen, davalı kurumun  şikayet ehliyetinin ihale dökümanı alınması koşuluna bağlaması, Sayın mahkemenin de bu işlemi doğru bulması hukuka uygun değildir.

Müvekkil ODA tarafından kanuna aykırı olarak düzenlenen teknik şartnamedeki aykırılığın giderilmesi için başvuru ve şikayet yapılmış ancak reddedilmiştir. Buna ilişkin başvurular dosyada bulunduğu halde Mahkeme Kararında ODA‘nın ya da bir üyesinin aday, istekli veya istekli olduğuna ilişkin bir belgenin bulunmadığı belirtilmektedir. Müvekkil ODA, üyelerinin başvurusu üzerine Şikayette bulunmuştur, çünkü Ziraat mühendisleri teknik şartnamede yer almadıklarından aday ve istekli olamamışlardır. Bir çok ihalede ziraat mühendisleri anahtar personel olarak gösterilmediklerinden ODA‘ya başvurular olmuş bu kapsamda çeşitli kamu kuruluşları ile (ki bunlardan biri de DSİ‘dir, yazışmalar mahkeme dosyasındadır) yazışmalar müvekkil ODA tarafından yapılmıştır. Dava konusu İhale için de bazı üyelerin başvuruları nedeniyle müvekkil ODA tarafından Milli Savunma Bakanlığı Ankara İnşaat Emlak ve Nato Enformasyon Bölge Başkanlığına 18/08/2008 tarih 1430 sayılı yazı yazılmış, sonuç alamayınca davalı kuruma şikayette bulunmuştur. Dilekçemize de ekli bu yazışmaların tümü mahkeme dosyasında mevcuttur

Görüldüğü gibi müvekkil ODA üyesi ziraat mühendislerinin bu ihaleye başvuramamaları, şartname satın alamamaları nedeniyle hak kaybı söz konusudur. Sayın Mahkeme tarafımızca dosyaya sunulmuş olan belgeleri yetersiz buluyorsa, hak kaybı olup olmadığını araştırmamış, davalı İdarenin ihalesini yaptığı Milli Savunma Bakanlığı‘ndan da hiçbir belge talep etmemiştir. Müvekkil ODA‘nın şikayet ehliyetinin bulunmadığı gerekçesi ise dava dilekçemizde açıkladığımız gibi başta Anayasa olmak üzere ODA mevzuatına aykırıdır. Anayasal bir meslek örgütü olarak üyelerinin haklarını korumak için şikayet başvurusu yapmasının somut ve ciddi olmadığını ileri sürmek kabul edilemez.  Bu nedenlerle eksik inceleme sonucu verilen kararın Bozulması ve müvekkil ODA üyesi ziraat mühendislerinin hak kayıplarının önüne geçilmesini talep etmekteyiz.

SONUÇ                      : Açıklanan ve Yüksek mahkemenizce de re‘sen dikkate alınacak nedenlerle Ankara 1.İdare Mahkemesinin 30/09/2009 tarih E.2008/1532 K.2009/1167 sayılı İlamının Bozulmasına karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim.

Av.Zühal DÖNMEZ

Davacı ODA Vekili

Okunma Sayısı: 538