ET FİYATINI ANCAK ÜRETİM DİZGİNLER - REFERANS

GENEL MERKEZ ( )
15.02.2010 (Son Güncelleme: 12.03.2010 17:00:30)

Sektör birlikleri ve odalar, et fiyatlarındaki yüksek oranlı artışa karşı, üretimi artırıcı politikalar geliştirilmesi gerektiğini kaydederek, 'İthalat çözüm değil, çözümsüzlük getirir' uyarısında bulundu.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, at eşek kesimi yapıldığı ve kaçak buffalo etlerinin yakalandığına yönelik basında çıkan haberlerin, yüksek fiyatlar nedeniyle zaten et alamayan halkı daha da tedirgin ettiğini belirterek, "Hayvancılık sektöründeki sorunlar ithalatla çözülmez. Kayıt dışılığına karşı etkin mücadele verilmeli, kontrolsüz kesimlere karşı denetimler artırılmalı" dedi.

Günaydın, düzenlediği basın toplantısında et sektöründeki son artışlar ve biyogüvenlik alanındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Son günlerde hızla artan et fiyatlarının halkın mutfağına etin girmemesine neden olduğunu savunan Günaydın, "Avrupalı yılda 75 kilo et tüketirken, Türkiye‘de kişi başına tüketim 8 kilograma düştü" dedi.

Günaydın, hızla artan ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olunduğunu ifade ederken, artan nüfusa karşın, büyükbaş hayvan varlığının 16,9 milyondan 10,9 milyona, küçükbaş hayvan varlığının ise 67,6 milyondan 29,5 milyona gerilediğine dikkati çekti.

Et ve Balık Kurumu ve Süt Endüstrisi Kurumu gibi düzenleyici ve müdahale edici kuruluşların tasfiye edilmesi sonucunda yem, et ve süt fiyatlarında kartellerin üretici fiyatlarını baskıladığı ortamın oluştuğunu anlattı.

Kırmızı et fiyatlarına ilişkin istatistiklere de dikkati çeken Günaydın, 2005-2006 yılında sırasıyla 409 ve 439 bin ton alan üretimin, 2007 yılındaki yoğun kesimler nedeniyle 576 bin tona çıktığını belirterek, bunun bir çöküş istatistiği olarak değerlendirilmesi gerekirken, kamuoyuna et üretimi artışı olarak yansıtıldığını söyledi.

Okunma Sayısı: 366