"DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE SU: GÜNDEMİ VE GELECEĞİ YÖNETMEK'' SEMPOZYUMU

GENEL MERKEZ ( )
20.03.2010 (Son Güncelleme: 13.09.2010 13:45:22)

ZMO ve TÜSKOOP-BİR tarafından ‘‘Dünyada ve Türkiye‘de Su: Gündemi ve Geleceği Yönetmek‘‘ konulu bir sempozyum düzenlendi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘‘Dünyada ve Türkiye‘de Su: Gündemi ve Geleceği Yönetmek‘‘ konulu sempozyum, 19 Mart 2010 Cuma günü Başkent Öğretmenevi‘nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında konuşan TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis UYSAL, sulama kooperatiflerinin kullandıkları elektrikten dolayı 2 milyar lirayı aşkın borçları bulunduğunu ve borç nedeniyle pompaların kapalı olduğunu söyledi. Söz konusu borçların yeniden yapılandırılması konusunda hükümet ve TEDAŞ yetkilileriyle görüştüklerini belirten UYSAL, ‘‘Birliğimize bağlı kooperatiflerdeki çiftiler büyük beklenti içerisinde. Bu konunun en kısa sürede açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz‘‘ dedi.

ODA‘mız Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN, 78 milyon hektar yüz ölçümüne sahip, 72 milyon kişinin yaşadığı Türkiye‘de tarımın hak ettiği yeri alamadığını belirtti. Bugün Türkiye‘de yıllık yaklaşık 20 milyon ton buğday üretildiğini, olağan yıllarda 1 milyon ton, kuraklık görülen yıllarda ise 2,5-3 milyon ton buğday ithalatı yapıldığını anlatan GÜNAYDIN, ‘‘72 milyonu aşmış nüfusu düşünüldüğü zaman Türkiye‘nin buğday üretimini 25 milyon tona çıkarması gerekiyor. Bunun için Konya gibi bölgelerde sulama yatırımları yapılmalı. Fakat yılda 40 bin hektarın altında olan sulama yatırımlarıyla bu üretim miktarına ulaşılması mümkün değil‘‘ dedi.

Şeker pancarı üretiminin 18 milyon tondan 16,3 milyon tona kadar düştüğüne işaret eden GÜNAYDIN, "25 kamu şeker fabrikasını devreden çıkartırsak, özelleştirme sonrası bu fabrikaların en az 15 tanesi kapatılır. Bu da Türkiye‘nin şeker fabrikası üretiminin yabancıların eline geçmesi demektir. Biz ZMO olarak şeker fabrikalarımıza dokundurtmamak için elimizden geleni yapacağız‘‘ diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından 9. Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL, "Su Kaynaklarımızın Geliştirilmesinde Neredeyiz?" konulu bir konferans verdi. Türkiye‘nin su fakiri bir ülke olmadığını, ancak su zengini de olmadığını anlatan DEMİREL, "Türkiye enerji fakiri bir ülkedir. Kalkınma, enerji üretimi ile paraleldir. Türkiye enerji üretimini artırmalıdır. Tarımda modern sulama sistemlerini kullanmamız lazım. Ancak bu kadar pahalı elektrikle, rekabet edecek tarım ürünlerini yetiştiremeyiz" diye konuştu.

Türkiye‘de ekilen arazilerin azalmaya başladığına dikkat çeken DEMİREL, "Türkiye 20 milyon dönüm arazisini boş bırakamaz. Kendi topraklarımızı bırakıp, dışardan almak gibi bir lüksümüz olamaz" dedi.

Konferansın ardından, TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis UYSAL tarafından, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL‘e bir teşekkür plaketi sunuldu.

Sempozyumda, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol ERGİN‘in yönettiği "Tarım - Toprak - Su Sorunları - Çözümleri" konulu panelde, ODA‘mız Yönetim Kurulu Üyesi Fatih TAŞDÖĞEN tarafından, "Tohumun Yabancılaştırılması: GDO‘lar" konulu bir sunum yapıldı.

Sempozyum kapsamında, "Sulama Kooperatifleri ve Üreticileri Sorunları - Çözümleri" konulu bir panel de düzenlendi.

Okunma Sayısı: 1066
Fotoğraf Galerisi