“BUĞDAY TARLASINDAN SOFRAYA İYİ HABER”-MERHABA-KONYA POSTASI-MEMLEKET-YENİ KONYA, “YAĞIŞLAR BUĞDAY REKOLTESİNİ ARTIRIR”-YENİMERAM

KONYA ŞUBE ( )
26.03.2010 (Son Güncelleme: 26.03.2010 17:31:30)

Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR yaptığı açıklamada, Türkiye'de en çok buğdayın Konya Ovası'nda üretildiğini belirtti

   ZMO Konya Şube Başkanı Özkan TAŞPINAR, Konya‘da Selçuk Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü başta olmak üzere çeşitli kurumlarla birlikte tarım uygulamalarını daha verimli hale getirmeye çalıştıklarını, bugünlerde de doğru hububat yetiştiriciliyle ilgili çiftçilere yönelik seminerler düzenlediklerini belirtti. Herkesin sofrasında bulunan ekmeğin ham maddesi olan buğdayın ülkeler için stratejik bir ürün olduğunu ifade eden TAŞPINAR, ‘‘Konya Ovası‘nda bu yıl yeterli yağış oldu. Şu an bahar yağmurlarını bekliyoruz. Sulanamayan kıraç araziye ekilen hububat ile sulak alandaki hububat arasında gelişme farkı yok‘‘ dedi. TAŞPINAR, geçen yıla göre hem rekolte hem de kalite artışı beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘‘Türkiye olarak bugüne kadar, ihtiyacımızın üzerinde buğday ürettiğimiz halde ihracat yapmak zorunda kaldık. Çünkü yeterince kaliteli buğday üretemediğimiz için, Türkiye‘deki un fabrikaları, ihracatlık kaliteli un için yurt dışından kaliteli buğday ithal ediyordu. Konya Ovası‘nda hububata birinci gübreyi verdik. Ancak yağışların fazla olmasına bağlı, kök çürüklüğü, ‘kınacık‘ hastalığı olarak bilen sarı pas hastalığı ve septorya gibi mantar hastalıkları görülmeye başlandı. Buğdayın kalitesini bu hastalıklar ve süne azaltıyor. Çiftçi, yaklaşık bir haftadır tarlada yabancı otla mücadeleye başladı. Ovada bir su problemi de yok. Özellikle mantar hastalıklarıyla ilgili de ilaçlama doğru yapılırsa bu yıl buğday ithalatı olmaz.‘‘

Okunma Sayısı: 1218
Fotoğraf Galerisi