AKP GEZİCİ İŞÇİYİ YENİ HATIRLADI - CUMHURİYET

GENEL MERKEZ ( )
25.03.2010 (Son Güncelleme: 26.03.2010 17:34:12)

Çok kötü koşullarda barınan, kazalarda can veren çalışanlara yönelik genelgenin zamanlaması manidar bulundu

İSTANBUL/ANKARA - AKP hükümetinin yedi yıllık iktidarı döneminde bir kez bile hatırlamadığı, kazalarda öldüğünde, çalışmak için gittiği illerde "Göz zevkimizi bozuyor, burada barınamazlar" denilerek sürüldüklerinde gündemine almayı aklına getirmediği gezici tarım işçileri için bir düzenleme yaptı. Hükümet yayımladığı "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi"ne ilişkin genelgesiyle, işçilerin gittiklerde yerlerde kamuya ait alanlarda kalmalarına olanak tanırken ulaşımda da bazı iyileştirmeler sağlıyor. Ancak ne var ki ne kadarının hayata geçirileceği belli olmayan ve çok çok önceden gündeme alınması gereken bu düzenlemenin zamanlaması ‘manidar‘ bulunuyor. Zira yedi yıldır iktidarda bulunan AKP‘nin, sayıları 2 milyona yaklaşan bu insanları ancak şimdi gündeme alması pek de samimi bulunmuyor.

Söz konusu düzenleme ile ilgili Tarım Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah Aysu, "Avrupa‘da benzer koşullarda çalışan işçilerin, ulaşımları ve konaklamaları kamu tarafından karşılanıyor. Bizdeki işçiler naylonla çevirdikleri kulübemsi yerlerde uyumak, yıkanmak zorunda kalıyor. Bu çok geç kalınmış bir durum. Yedi yıldır iktidarda olan bir hükümetin tam da seçime dönük çalışmalarının gündeme geldiği bir zamanda bunu da ele alması samimi değil" dedi.

İZLEME KURULU OLUŞTURULACAK

* Genelgeyle "İl/İlçe Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu" oluşturulacak.

* Göç zamanlarında trafik denetimleri artacak.

* İhtiyaca göre tren seferleri arttırılacak. Geçici konaklama için kamuya ait alan ve tesislerden yararlanılacak.

* Ekmek ve yemek pişirme, çamaşır ve bulaşık ve benzeri gereksinimlerin işverenlerce karşılanması sağlanacak.

* Yerleşim alanlarının, uygun büyüklükteki Hazine arazileri arasından seçilmesine özen gösterilecek.

* Toplulaştırılmış çadır yerleşim yerlerinde il özel idarelerince içinde tuvalet, banyo, çamaşır yıkama yerleri ile ekmek pişirme ve ayrıca derslik olarak kullanılabilecek sosyal tesis bulunan seyyar kolaylık tesisleri kurulacak.

*Bu yerleşim yerlerindeki içme ve kullanım suyu ile elektrik ihtiyacı, il özel idarelerince sağlanacak ve kullanım bedelleri kullananlardan alınacak.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın bu işçilerin en alttakiler olduğunu, toprakları olmadığını, öncelikli olarak yapısal sorunların giderilmesi gerektiğini vurguladı. Günaydın, "Hükümet, bu "zor işleri" yapmak yerine, "önlem alıyorum görüntüsü vermek istiyor" dedi.

Okunma Sayısı: 379