ZİRAATÇILARDAN KARARA TEPKİ - TERCÜMAN

GENEL MERKEZ ( )
27.04.2010 (Son Güncelleme: 03.05.2010 18:07:26)

Türkiye’deki üreticilerin et ithalatından zarar göreceğini belirten sektör temsilcilerine göre, et ithalatı topumun sağlığı açısından da son derece riskli...

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye‘nin yanlış politikalar yüzünden et ithal etmeye mecbur bırakıldığını savunarak bu karara tepki gösterdi. Tarım Bakanlığı‘nın 2009 içinde gerekli önlemleri almadığını öne süren Günaydın, ithalatın kısa süreli bir çözüm olabileceğini söyledi.

Bakanlık seyirci kaldı

"Küçükbaş hayvanda 2 milyon, büyükbaş hayvanda rakamlar 300 bin düşerken seyretmeseydik, üreticini sesine kulak vermek yerine, ‘Bunlar ideolojik davranıyorlar‘ demeseydik, şu an et ithal etmek zorunda kalmayacaktık. Türkiye‘de et 30 TL‘ye satılırken, Bulgaristan‘da 8 TL olması elbette kabul edilebilir değil. Ama bu kazancı üretici değil, aracı kazandı. Piyasayı düzenleyen mekanizma ortadan kaldırıldı. Et ve Balık Kurumu‘nun işlevi neredeyse sıfırlandı. Piyasayı düzenleyici ve denetleyici gücü şu an yok. Bazı kararları alırken iyi düşünmek gerekiyor. Şimdi de en kolayına kaçılıyor."

Her 100 bin tonluk et ithalatının et fiyatlarını 10 TL‘den fazla düşüreceğini ancak bu yöntemin ileride ülkeye ciddi zararlar vereceğini söyleyen Günaydın, "Bu hayvancılığımzın bir daha belini doğrultamayacağı kadar büyük bir darbe olur" dedi. Günaydın, Türkiye‘nin son 10 yıldır kişi başına 7 kg et tüketebildiğini de vurgulayarak, "Bu rakam Avrupa‘nın ortalama bir ülkesinde 75 kg. Et fiyatları yükselmese de vatandaş yılda sadece bu kadar et tüketebilmiş" dedi.

Okunma Sayısı: 433