“TAHIL AMBARI, KOP’LA TÜRKİYE’Yİ DOYURMAYI HEDEFLİYOR”-ZAMAN DERGİSİ

KONYA ŞUBE ( )
23.06.2010 (Son Güncelleme: 23.06.2010 16:50:30)

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, “Artık biz Göksu'yu değil, Kızılırmak suyunu Konya Ovası’ na nasıl getiririz onun hesabını yapmalıyız” dedi

   2.2 milyon hektar tarım alanına sahip Konya‘da sadece 510 bin hektar alanın sulanabilmekte kıraç ekim yapılan tarım arazilerinde karasal iklime uygun bitkiler yetiştirilmektedir. Bu özelliği ile Türkiye‘de üretilen buğdayın yüzde 11‘i, arpanın yüzde 14‘ü, şekerpancarının ise yüzde 25‘i Konya‘da üretilmektedir ki son yıllarda kuraklığın olumsuz etkilerinin yaşandığını da göz ardı etmeyelim. Küresel ısınma sonucu son 6- 7 yıldır sürekli kurak geçen iklime bağlı olarak tarım kesimi büyük sıkıntılar çekti. Küresel mevsim değişikliğine bağlı olarak ılıman bir iklime geçişle birlikte 2008‘in sonbahar aylarından itibaren yağışlı bir havanın etkisinde kalan Konya‘da 2009 yılı da olumlu geçti. Önceki yıllara kıyasla yüzde 50 oranında bir yağış artışı yaşanan ilimizde 2010 yılının daha verimli geçeceğini umuyoruz. Bugüne kadar yağışlar yeterliydi ancak önümüzdeki günlerde Konya Ovası‘na yeterli yağmur yağarsa rekolte de büyük bir artış olur, sulanan tarla ile sulanmayan arasında verim farkı bile olmaz. Konya Ovası‘nın yaklaşık 25 yıldır devam eden yeraltı suyunun azalması sorununa bir an önce kesin bir çözüm bulmak büyük önem taşımakta..Bir an evvel basınçlı sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı, tarım basınçlı sulama sistemiyle kontrollü olarak yapılmalı.

   KOP,  Konya‘nın olmazsa olmazıdır. Sulanabilen 510 bin hektar arazi, Göksu‘nun Konya ovasına akması ve tamamının tarımda kullanılması halinde ancak 600 bin hektar ulaşacak ki bu kullanıma sanayi ve içme suyunu da dahil edersek sulanabilen arazi 560 hektarla sınırlı kalacaktır. Konya‘nın bazı bölgelerine ulaşmasa da tüm Konya Ovası‘nda yeraltı suyunun takviye edilmesi ile barajlar dolacak ve Konya‘nın iklimi değişerek ürün yelpazesi artacaktır. Konya ovasının bir çanak şeklinde olması nedeniyle dışarıdan hiçbir su kaynağıyla beslenememektedir. Artık biz Göksu yu değil, Kızılırmak suyunu Konya ovasına nasıl getiririz onun hesabını yapmalıyız.

 

Okunma Sayısı: 1129
Fotoğraf Galerisi