GÜNAYDIN: TARIMSAL ÜRETİM %20 AZALABİLİR - DÜNYA

GENEL MERKEZ ( )
05.07.2010 (Son Güncelleme: 05.07.2010 14:16:26)

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, olumsuz iklim koşullarının etkisiyle tarımsal üretimin yüzde 20 azalabileceği uyarısını yaptı.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, yaşanan olumsuz iklimsel koşulların ve aşıRI yağışların da etkisiyle üretimin yüzde 20 azalabileceğine dikkat çekti.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, yaptığı açıklamada, Türkiye‘nin tarım sektörünün uzun zamandır ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, geçen hafta yayımlanan büyüme verilerinde ekonominin ithalata dayalı bir tempoyla yüzde 11.7 büyüdüğü, tarım sektörünün ise yüzde 3.8 küçüldüğünü anımsattı. Söz konusu küçülmenin, rekor niteliğinde olduğunu ifade eden Günaydın, "2000-2001-2009 kriz yılları ve 2007-2008 kuraklık yıllarında dahi küçülmenin bu boyutlarda yaşanmamış olması, durumun ciddiyetini onaya koymaktadır. Üstelik, Türkiye‘nin temel tarım sektörlerinde yaşanan verim ve üretim kayıpları, küçülmenin ilk çeyrekle sınırlı kalmayacağını ve etkilerini yıla yayabileceğini göstermektedir" dedi.

Günaydın, 2009-2010 yılında kaydedilen iklimsel koşulların, aşırı yağış ve yüksek nemden kaynaklanan özellikle pas, septorya, kök ve kökboğazı çürüklüğü gibi hastalıkların ve süne zararlısının, bunların yarımda don-dolu-sel doğal afetlerinin, Türkiye genelinde buğday verimi ve üretimini yüzde 20 düzeyinde azaltabileceğini söyledi. Günaydın, ZMO‘nun Türkiye genelinde yaptığı araştırmalar sonucunda, buğdayda verim ve ürerim kaybının yüksek olduğu illeri şöyle sıraladı:

"Verim kaybının yüzde 10‘dan az olduğu iller: Antalya, Balıkesir, Denizli, Manisa. Verim kaybının yüzde 10-25 aralığında olduğu iller: Adana, Çanakkale, Kastamonu, Kayseri, Konya, Mersin, Muğla, Sımak, Tokat, Uşak. Verim kaybının yüzde 25-50 aralığında olduğu iller: Aydın, Bursa, Diyarbakır, Edime, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kırklareli, Şanlıurfa, Van."

TMO uygulamaları zararı artırıyor

Üreticinin pas nedeniyle zamanında uyarılmaması ve gerekli mücadelenin yapılmaması nedeniyle ortaya çıkan ekonomik zararın 200 milyon TL düzeyinde olduğunun hesap edildiğini belirten Günaydın, "62 kuruş maliyeti olan buğdaya 55 kuruş fiyat açıklayan TMO uygulamaları, üretici zararını daha da artırır niteliktedir. Gerek yeterli sayıda alım yerinin açılmaması ve oluşan kuyrukların doğurduğu sıkıntılar, gerekse iklimsel koşullar nedeniyle kalite yetersizliği yanında borçlu üreticinin malını TMO‘ya satamaması, piyasa buğday fiyatının 46 - 47 kuruş düzeyinde şekillenmesine neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan TMO‘nin, bu yıl 11 bankanın (Ziraat Bankası, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, ING Bank, Yapı Kredi Bankası, Denizbank, Al Baraka Türk, Fortisbank, TEB ve HSBC) kartı ile ürünü teslim edenlere 10 gün erken ödeme yapacağını duyurduğunu belirten Günaydın, bu uygulamanın banka kartı olmayanlara bir ceza niteliği taşıdığına dikkat çekti.

Okunma Sayısı: 341