TÜRK GIDA KODEKSİ FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ'NE KARŞI AÇTIĞIMIZ DAVADA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİMİZ REDDEDİLDİ

GENEL MERKEZ ( )
01.04.2010 (Son Güncelleme: 07.07.2010 15:06:53)

T.C.

DANIŞTAY ONUNCU DAİRE

Esas No : 2009/9249

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen: TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

Vekili : Av. Zühal Dönmez

Bestekar Sok. No:49/5 Kavaklıdere/ANKARA

Davalı : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı - ANKARA

İsteğin Özeti : 16.2.2009 tarih ve 27143 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliğinin (Tebliğ No:2009/25) 5. maddesinin (j) fıkrası ile EK-2 de yer alan Ürün Özellikleri başlığı altındaki "süt proteini yoğurtta en az 3,0" düzenlemesinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istenilmektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi: Yunus Çetin

Düşüncesi : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu‘nun 27. maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, Yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı : Hüseyin Ünal Kara

Düşüncesi : Dava; 16.2.2009 tarih ve 27143 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliğinin (Tebliğ No:2009/25) 5. maddesinin (j) fıkrası ile EK-2 de yer alan Ürün Özellikleri başlığı altındaki "süt proteini yoğurtta en az 3,0" düzenlemesinin iptali ve öncelikle yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.

Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Danıştay Nöbetçi Dairesince verilen 3.8.2009 tarihli, E:2008/9249 sayılı kararla; işlemin dayanağı olan tüm bilgi ve belgelerin idareden istenilmesine karşın, idare tarafından Kodeks Alimentarius Standartı eklenerek verilen savunma dilekçesi ve bu Belgede yer alan oranlar ileri sürülerek, yoğurtta bulunacak süt proteini oranının %4‘ten %3 oranına düşürüldüğünü, katı madde oranı sınırlamasının kaldırılmasına karşın bu konudaki denetim 5179 sayılı Yasa kapsamında yapılacağından bu konuda da sıkıntı bulunmadığını belirterek; Türkiye‘nin Avrupa Birliğine aday ülke olması nedeniyle Avrupa Birliğinin süt üretimi kota saptamasının sanayide işlenen süt miktarına bağlı olması, süt üretiminin kayıt altına alınması, sanayi üretiminin artırılması gibi konuyla doğrudan ilgili olamayan unsurlar üzerinde durulduğu, halkın protein gereksinimi teminindeki zorlaştırıcı unsur ile sanayide üretilen yoğurt içinde bulunması gereken en az katı madde koşulunun kaldırılarak yoğurdun katılaştırılmasında sağlığa zararlı diğer kimyasal maddeler kullanımındaki denetimi zayıflatacak olasılıklar üzerinde bir bilimsel açıklama yapılmadığı anlaşılmıştır.

Bu durumda, 5179 sayılı Yasanın "Amaç" başlıklı 1.maddesinde de yer aldığı üzere asli görevi, halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleriyle halk sağlığını korumak adına gerekli bütün önlemleri almak olan ilgili Bakanlığın çıkardığı Tebliğde yer alan, tüketicinin protein teminini güçleştirdiği açık olan ve yoğurt içinde bulunması gereken en az katı madde oranı ölçütü kaldırılarak bu alandaki denetimi zayıflatan, üretimde yaklaşık %3 protein oranına sahip sütten hiçbir kayıp vermeden. %3 protein oranına sahip yoğurt üretiminin sağlanarak bu alandaki kamu yararı ticari yaşam yararı dengesi gözetilmeden düzenlendiği anlaşılan dava konusu Tebliğ hükümlerinde halk sağlığı ve kamu yararı yönünden Yasaya ve hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinde öngörülen koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, istemin kabulü gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince, 11.11.2009 tarih ve E:2009/9249 sayılı ara kararı cevabının alınmasından sonra incelenmesine karar verilen yürütmenin durdurulması istemi, ara kararı cevabının geldiği anlaşılmakla yeniden incelendi gereği görüşüldü;

Davanın durumu ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu‘nun 27. maddesinde öngörülen koşulların bu aşamada gerçekleşmediği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması isteminin reddine, 23.2.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Mehmet ÜNLÜÇAY

Üye Nüket YOKLAMACIOĞLU

Üye İbrahim BERBEROĞLU

Üye Emin Celalettin ÖZKAN

Üye Kemal BİLECEN

Okunma Sayısı: 2075