“TARIMI BİTİRME PROJESİ” - “NEREDEN SU GETİREBİLİRİZ’İ DÜŞÜNELİM” - “KARASU’DAN GELECEK SU GÖKSU’NUN 2,5 KATI”-MERHABA

KONYA ŞUBE ( )
08.07.2010 (Son Güncelleme: 08.07.2010 15:49:48)

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, “Konya Ovası’ na ‘nereden su getirebiliriz’ in düşünülmesi gerekiyor” dedi

   Bazı kesimlerin, Konya Ovası‘nda az su tüketen ürünlerin ekilmesini telkin etmesini eleştiren ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Ova da tarımı bitirmeye yönelik bu adımların yerine ‘nereden su getirebiliriz‘ in düşünülmesi gerektiğini söylüyor.

   Başkan TAŞPINAR, Konya‘nın normalde 2,2 milyon hektar tarım arazisi varken bunun ancak 510 bin hektarının yeraltı kaynaklarıyla sulanabildiğini anımsattı. Başkanımız Özkan TAŞPINAR, her yıl düzenli olarak taban suyunda gerilemelerin meydana geldiğini de hatırlattı. Konya Ovası‘na dışarıdan gelen herhangi bir takviye su kaynağının mevcut olmadığını ifade eden Başkan TAŞPINAR, Göksu nehrinden Ova ya su getirilmesinin su sorununu çözmeyeceğine işaret ederek, ancak 510 binin 60 bin hektarlık kısmını sulamaya imkân sağlayacağını aktardı

   Konya Ovası‘na başka yerlerden nasıl su getirilebilirin hesabının yapılması gerektiğini vurgulayan TAŞPINAR, "Karasu nehri, Kızılırmak vasıtasıyla Hirfanlı Barajına aktarılabilir. Buradan gelebilecek olan su miktarı da Göksu nehrinin 2,5 misli. Göksu nehrinden 414 milyon metreküp su gelirken, buradan 1 milyar metreküp su gelecek. Üstelik tüneller ile fazla zorlanarak gelebilecek su değil. Daha rahat gelebilecek pozisyonda" dedi.

   Başkanımız Özkan TAŞPINAR, ayrıca Konya Ovası‘nda salma sulama sisteminden vazgeçip basınçlı yağmurlama ve damlama sulama sistemine dönülmesi halinde, çoğunluğun 2,4 milyar metreküp su tasarrufu sağlanacağını ifade etmesine rağmen kendi hesaplamalarına göre bu rakamın 1 milyar metreküpün üzerinde olduğunu dile getirdi.

   Bu iki konunun üzerinde durulması gerekirken, bazı kesimlerin ‘Konya Ovası‘nda şeker pancarı, mısır, ayçiçeği, kuru fasulye, patates, havuç ve diğer sebze türleri gibi ürünlerden vazgeçilmeli, bunların herhangi bir ekimi yapılmamalı, sadece hububat ve hububatın da az su tüketen türleri ekilmeli‘ yönünde açıklamalarda bulunduklarını anımsatan Özkan TAŞPINAR, bazılarının da, ‘kuyulara vana takacağız, dekara 200 ton su vereceğiz‘ dediğini aktararak, "Buğday 450, şeker pancarı 650, mısır da 850 ton civarında su tüketiyor. Siz bu 200 ton ile buğdayı nasıl yetiştireceksiniz. Ancak iki yılda bir tarlanıza buğday ekebilirsiniz" ifadelerini kullandı. Bu yönde değerlendirmede bulunanların Konyalı olmadıklarına dikkat çeken Başkan TAŞPINAR, "Konyalı olmayan bir insan geliyor, burada Konya‘nın tükettiği su ya da tarımıyla ilgili ahkam kesiyor. Konya‘da tarımı kaldırdığınız zaman geriye bomboş bir arazi kalır. İşsiz güçsüz oranı da yüzde 80‘in üzerine çıkar. Bu ne demektir. Konya‘nın yüzde sekseni tamamıyla tarıma bağlıdır. Konya KOBİ şehri ve en fazla üretilen de tarım aletleri. Çiftçiyi, tüccarı ve sanayiciyi bitirmiş olacaksınız" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1398
Fotoğraf Galerisi