ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI’NA İLİŞKİN TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN GÖRÜŞÜ

GENEL MERKEZ ( )
14.07.2010 (Son Güncelleme: 14.07.2010 14:28:44)

Yönetmelik taslağının "Çevre görevlisinde aranılacak nitelikler" başlıklı 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendinde sayılan meslek grupları arasında, Su Ürünleri Mühendisleri ile Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin yer almadığı görülmüştür.

Ancak, çevre ile ilgili konular Su Ürünleri Mühendisleri ile Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin de mesleki çalışma alanları içerisindedir. Adı geçen meslek mensupları, 4 yıllık lisans eğitimleri boyunca çevre ve su kirliliği, göllerin ıslahı ve yönetimi, ekotoksikoloji, çevresel etki değerlendirmesi ve ekolojik izleme başta olmak üzere denizel çevre ve kirleticileri üzerine kapsamlı bir eğitim almaktadır.

Lisans program içeriğinin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere üzere, içsu (göl, akarsu, baraj gölü, lagünler) ve denizel ekosistemi etkilemesi olası çalışmalarda görev almak üzere, yönetmelik taslağında sayılan meslek grupları içerisine Su Ürünleri Mühendisleri ile Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin de dahil edilmesi gerekmektedir.

Ülkemizdeki 10.000 Su Ürünleri Mühendisi ile 1.100 Balıkçılık Teknolojisi Mühendisinin haklarının korunması için, yönetmelik taslağında bu yönde düzeltme yapılması gerekmektedir.

Yönetmelik taslağının "Çevre danışmanlık firmalarının nitelikleri" başlıklı 9 uncu maddesinin 2 nci fıkrasında "Çevre danışmanlık firmaları bünyesinde çalışan çevre görevlilerinin en az 2/3‘ü çevre mühendisi olmak zorundadır." hükmü bulunmaktadır.

Yönetmelik taslağında yer alan söz konusu hüküm, çevre mühendislerine imtiyaz sağlamaktadır. Oysa çevre çalışma alanı, birçok bilim dalını içeren multidisipliner bir mühendislik çalışma alanıdır. Bu alanda sadece bir mühendislik dalına öncelik tanımak doğru değildir. Zira bu şekildeki bir uygulama, çevre konusunda yapılacak çalışmaları dar bir alana sıkıştıracaktır. Çevre mühendisliği, bu alandaki en önemli mühendislik dalı olarak görünse de, diğer tüm mühendislik dalları ile ortak çalışma yarar sağlayacaktır. Dolayısıyla bir mühendislik dalını ön plana çıkarmak ortak çalışma anlayışına uygun olmayacaktır.

Bu nedenle yönetmelik taslağının "Çevre Danışmanlık Firmalarının Nitelikleri" başlıklı 9 uncu maddesinin 2 nci fıkrasının "Çevre danışmanlık firmaları bünyesinde çalışan çevre görevlerinin en az bir tanesi Çevre Mühendisi olmak zorundadır." şeklinde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Bunun dışında, yönetmelik taslağının "Çevre danışmanlık hizmeti verecek firmaların yeterlik müracaatında gerekli belgeler" başlıklı 12 inci maddesine "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘ne bağlı ilgili meslek odasından alınacak Oda Üyelik Belgesi, Serbest Müşavirlik Mühendislik Belgesi ve Büro Tescil Belgesi," hükmünün de ilave edilmesi gerekmektedir.

Okunma Sayısı: 3186