BUĞDAY KRİZİ TÜRKİYE’Yİ VURUR - CUMHURİYET

GENEL MERKEZ ( )
07.08.2010 (Son Güncelleme: 07.08.2010 11:15:44)

ZMO Başkanı Günaydın, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna’dan önemli miktarlarda buğday ithal ettiğini ifade ederek Rusya’da patlak veren buğday krizinden Türkiye’nin de etkileneceğini belirtti. Bu yıl 2 milyon ton buğday ithalatı yapacak Türkiye’nin dışa bağımlılığı giderek artıyor.

Rusya'nın ihracatı durdurmasıyla dünyada fiyatlar uçtu; ithalat faturasının yüzde 50 artması bekleniyor

PELİN ÜNKER

Rusya'da görülen büyük kuraklık ve orman yangınları nedeniyle birçoğumuzun temel gıda maddesi buğdayın fiyatları dünya piyasalarında neredeyse son iki yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Bu durumun tarımda giderek dışa bağımlı hale gelen Türkiye'yi etkilemesi kaçınılmaz görünüyor.

Tarım Bakanlığı haziranda buğday rekoltesini 21 milyon ton olarak açıklasa da aşırı yağışların getirdiği hastalık ve süne zararlısından dolayı rekoltenin daha düşük gelmesi bekleniyor. Bu da yeterli stoğu bulunmayan Türkiye'nin fahiş fiyatlarla buğday ithal edeceği anlamına geliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, ithalatın bu şekilde artmasının yükselen fiyatlarla da birlikte Türkiye'nin ithalat faturasını yüzde 50 arttıracağını söyledi. Günaydın, Türkiye'nin yıllık buğday ihtiyacının 25 milyon ton düzeyinde olduğunu belirterek bu yıl düşük rekolteden dolayı 2 milyon ton buğdayın ithal edileceğini ifade etti.

Buğday ithalat şampiyonu

Günaydın şöyle konuştu: "Türkiye 2003-2009 döneminde 12 milyon ton buğday ithal etti. 3.5 milyar dolar ithalat parası ödedi. Türkiye'nin yıllık 25 milyon ton buğday ihtiyacı var. Nüfusu her yıl 6 milyon 6 bin kişi artıyor. Bu da orta dönem projeksiyonunda yüzde 50 dışarıya bağımlı hale geleceği anlamına geliyor. Türkiye 2007-2008 yıllarında yaşanan kuraklıktan dolayı sırasıyla 17.2 ve 17.8 milyon ton buğday üretti. Bu yıl yağış fazlalığından dolayı Tarım Bakanlığı 21 milyon ton rekolte açıkladı ancak daha sonra bu tahmini 19 milyon tona çekti. Biz ise 18.5 milyon tonluk rekolte tahmin ediyoruz. Çünkü yağış fazlalığından dolayı oluşan hastalıklar rekolteyi baskıladı."

Günaydın, iklimsel koşulların, aşırı yağış ve yüksek nemden kaynaklanan özellikle pas, septorya, kök ve kökboğazı çürüklüğü gibi hastalıkların ve süne zararlısının, bunların yanında don-dolu-sel doğal afetlerinin, Türkiye genelinde buğday verimi ve üretiminin yüzde 20 düzeyinde azaltabileceğini kaydetti. Rusya ve Ukrayna dünyanın en önemli buğday üreticileri olduğuna ve Türkiye'nin buğday ithalatında ilk sıralarda yer aldığına işaret eden Günaydın, bu yıl 2 milyon ton buğdayın ithal edilmesini beklediklerini belirtti.

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) hazırladığı "Tarım İthalatı" raporuna göre, "buğday ambarı" olarak bilinen Türkiye, 2009'da 20.6 milyon ton buğday üretti ancak bu miktar, ihtiyacı karşılamadığı için 3 milyon 628 bin ton buğday ithal etti. Bu rakamla Türkiye'nin 2008-2009 üretim dönemindeki "ithalat şampiyonu" buğday oldu.

Okunma Sayısı: 803