'BUĞDAYDA İTHALAT FATURASI YÜZDE 50 ARTACAK' - HABERTÜRK

GENEL MERKEZ ( )
16.08.2010 (Son Güncelleme: 16.08.2010 12:23:50)

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Günaydın, Türkiye'de buğday üretiminin yüzde 20 azaldığını öne sürerek; "Yükselen fiyatlar ithalat faturasını yüzde 50 artıracak" dedi.

ANKARA - Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, aşırı yağış, sel ve nem nedeniyle Türkiye buğday üretiminin yüzde 20 azaldığını öne sürdü. En az 2 milyon ton buğday ithaline gidilmesi beklenirken yükselen fiyatların Türkiye‘nin ithalat faturasını yüzde 50 artıracağını belirten Günaydın; "2030‘da buğday ihtiyacımız 23 milyon tonun üzerine çıkacak. Son 10 yılda 14.3 milyon ton buğday ithalatı yapıldı ve 3.9 milyar dolar para ödendi" dedi.

VERİMLİLİK ARTMALI

Günaydın, Türkiye‘de yükselen buğday ithalatının un ihracatıyla açıklanamayacağını savunurken, verimliliğin arttırılmasını, sulama ve Ar-Ge yatırımlarına hız verilmesini önerdi.

GDO‘lu ürünlerin ülkeye girişine de değinen Günaydın, Bilimsel Komite‘nin bugüne kadar, 16 mısır, 3 soya, 3 kolza, 1 şeker pancarı, 1 patates, 6 pamuk, 1 maya ve 1 bakteri biyokütlesinin kullanımının insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağına karar verdiğini belirtti.
Komite aracılığıyla 32 çeşit GDO‘lu ürünün Türkiye‘ye girdiğini belirten Günaydın, "Türkiye GDO‘lu ürün ithalat merkezine dönüşüyor, aynı ürünleri üretecek üretici ve sanayici cezalandırılıyor" dedi.

‘DAVA AÇACAĞIZ‘

GDO‘ya Hayır Platformu olarak bilimsel komite kararlarının iptali için yasal girişim başlatacaklarını açıklayan Günaydın şunları söyledi: "Lobilerin komiteleri varsa, halkın mühendisleri, avukatları, bilim ve meslek insanları var. Şu anda Türkiye‘de çocukların yediği çikolatalarda da GDO var." 

Okunma Sayısı: 415