HORMON VE DELİ DANA RİSKİ KAPIMIZDA - ETKİN HABER AJANSI

İSTANBUL ŞUBE ( )
27.09.2010 (Son Güncelleme: 28.09.2010 11:07:57)

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Türkiye'nin karkas et ithaliyle hormon ve deli daha riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Etkin Haber Ajansı / 24 Eylül 2010 Cuma, 13:58

İSTANBUL- Türkiye‘de canlı hayvan ithali başlayan süreç karkas et ithali ile devam ediyor. Bütün bunların üstüne bakterili et skandalı patlak verdi. Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Türkiye insanını karkas et ithaliyle bekleyen tehkilere dikkat çekiyor.

Atalık şöyle yazdı:

"Et piyasasında arz-talep dengesinin ve fiyatların regülasyonu amacıyla hayvancılığı destekleyerek üretimi artırmak yerine hükümet, önce kasaplık canlı hayvan ithal etme yolunu seçti. Son olarak da taze dondurulmuş karkas sığır eti ithaline izin çıktı.

HORMON KANSER RİSKİ TAŞIYOR

Karkas et ithalinde önemli bir sorun önümüze çıkmaktadır. Canlı hayvanlarda hormon tespiti daha kolay yapılmakla birlikte, karkas etin kanı akmış olacağından ve dondurulmuş geleceğinden hormon tespiti çok daha zorlaşmakta ve uzun bir süreçte tespit edilebilmektedir. Hormon, kasaplık hayvanlarda verimi artırmak amacıyla kullanılmakta, buna maruz kalan insanların sağlığını, kanser ve cinsiyet etkilenmeleri vb son derece olumsuz etkilemektedir.

Türkiye, 1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde imzalanan ve 1998 yılında yürürlüğe giren 1/98 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı kapsamında yılda 22.500 ton et alım tavizinde bulunmuştu. Serbest Ticaret Anlaşmamız bulunan kimi ülkelerin de AB‘ye dahil olması ile et ithalat tavizimiz 2006 yılında 25.385 tona yükseldi. Ortaklık Konseyi Kararı kapsamında onlar "ortak", Türkiye "pazar" oldu. Ancak Türkiye, Deli Dana
Hastalığı nedeniyle 1996 yılından beri AB‘den canlı hayvan ve et almamaktadır.

DELİ DANA ÖLDÜRÜYOR

Daha önce yapılan ihalelerde, canlı hayvan ithalatı için izin verilen 13 ülke içinde Deli Dana Hastalığı vakası görülmeyen Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan gibi AB ülkeleri ile Norveç gibi Avrupa ülkesi yer alırken, EBK tarafından 27.09.2010 günü yapılacak 10 bin tonluk Kasaplık Canlı Sığır İthalatı İhalesi şartnamesinde 13 ülkeden sonra "TKB Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü‘nün izin vereceği diğer ülkeler" tabiri eklenmiştir. Bu tabir ile Deli Dana Hastalığı görülen ve görülmeyen tüm ülkeler artık canlı hayvan ithalatı kapsamına girmektedir. EBK‘nın 06.10.2010 tarihinde yapacağı 5 bin tonluk Taze Dondurulmuş Karkas Sığır Eti İthalatı İhalesi şartnamesinde yer alan ülkelere baktığımızda 12 ülkenin tamamının AB ülkelerinden oluştuğu görülmektedir. Bu ülkelerin sekizinde (Almanya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, İsveç, Polonya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) zaman zaman ya da sürekli Deli Dana Hastalığı görülmektedir. Hastalık bu etleri tüketen insanlara da geçmekte, bellek kaybına yol açmakta, ilerleyen süreçte felç ortaya çıkmakta ve hasta birkaç ay içinde ölmektedir.

ÖZEL SEKTÖRE PARA KAZANMA SAHASI

Özel sektörün de işin içine sokulmasıyla karkas et ithalinde uygulanan %225 gümrük vergisi oranı %30‘a, kasaplık hayvan ithalindeki %135 vergi oranı %30‘a, küçükbaş hayvan ithalinde uygulanan %135‘lik oran da %20‘ye çekildi. Dolayısıyla özel sektör için güzel bir para kazanma sahası açıldı. Bundan sonraki süreçte özel sektör canlı hayvan ve et ithalatının sonlandırılmaması için hükümet nezdinde lobi faaliyeti yürütecektir

Sorunun nedenleri yanlış tespit edilince çözüm çabaları et fiyatlarını düşürmüyor, hayvancılığımıza bir katkı sunmuyor, halkımızın sağlığı tehdit altında kalıyor."

Okunma Sayısı: 1051