KONFERANSA KATILDIK

ERZURUM ŞUBE ( )
05.12.2010 (Son Güncelleme: 06.12.2010 11:15:33)

Güneş Vakfı tarafından düzenlenen "Biyoçeşitlilik, Hidro Elektrik Santralleri ve Çoruh Vadisinin Durumu" konulu konferansa Yönetim Kurulu Üyemiz Doç. Dr. Rafet ASLANTAŞ katıldı.

Güneş Vakfı tarafından 3 Aralık 2010 tarihinde ‘‘Biyoçeşitlilik, Hidro Elektrik Santralleri ve Çoruh Vadisinin Durumu‘‘ konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa Şubemizi temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Doç. Dr. Rafet ASLANTAŞ katıldı.

Doç. Dr. ASLANTAŞ, Çoruh Vadisinin Mikro klima özelliği, topoğrafik yapısı ve biyoçeşitliliği konusunda bilgi verdi. ASLANTAŞ, Çoruh Vadisi‘nin, Kafkas Arısının genetik özelliği ve saflığından dolayı Tarım Bakanlığı tarafından ‘‘Gen Koruma Alanı‘‘ ilan edildiğini, yörenin ekolojinin uygunluğu ve biyolojik çeşitliliğinden dolayı günümüze kadar korunmuş olması nedeniyle UNESCO tarafından 2005 yılında ‘‘Biyosfer Rezerv Alanı‘‘ olarak belirlendiğini ve logosunun Çevre ve Orman Bakanlığının verildiğini kaydetti. Aynı Bakanlığın söz konusu yöreyi 2007 yılında enerji bölgesi ilan ettiğini ve 11‘i büyük 16‘sı küçük, toplam 27 barajın yapılmasına karar verildiğini anımsatan ASLANTAŞ, hareket kabiliyeti olan canlıların konukçusu var ise hayatlarını devam ettirebileceklerini ancak hareket kabiliyeti bulunmayan özellikle endemik bitkilerin yok olacağını bildirdi. ASLANTAŞ, genetik materyallerin de yeterince toplanıp koruma altına alınmadığını vurguladı.

Doç. Dr. ASLANTAŞ, nehir üzerindeki barajların isabetli, nehri besleyen dere çay ve ırmakların üzerine kurulacak barajların ise biyolojik çeşitlik adına uygunsuz olduğunu vurguladı ve Çoruh Vadisinde bugünlerdeki faaliyetin, züccaciye dükkanına giren filin tahribatına benzer boyutta olduğunu söyledi.

Okunma Sayısı: 1063