HALK SAĞLIĞI İŞLETMECİLERİN İNSAFINDA - EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
14.12.2010 (Son Güncelleme: 14.12.2010 15:05:05)

ZMO Başkanı Turhan Tuncer, KMO Başkanı Mehmet Besleme ve GMO Başkanı Petek Ataman, gıda alanında yürürlüğe giren yeni yasa ile birlikte uzmanların gıda sektöründeki denetimlerinin azaldığına dikkat çekerek, zehirlenme vakalarında da artış beklentilerinin olduğunu söylediler.

Ziraat Mühendisleri Odasında dün düzenlenen ortak basın toplantısında GMO Başkanı Petek Ataman, "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun da yapılan değişikliklerin bundan 6 ay önce yasalaştığını ve 13.12.2010 tarihi itibariyle de yürürlüğe girdiğini belirtti. 5996 sayılı Kanun‘un yürürlüğe girmesi ile birlikte mevcut gıda kontrol altyapısının işletmelerin keyfine bırakılacağına dikkat çeken Ataman, yasanın gerçek amacının piyasalaşma düzenini geliştirmek olduğunu söyledi. Türkiye‘deki 50 bin gıda işletmesinin yaklaşık yüzde 80‘inin sadece işyeri bilgisi ile denetimsiz üretim yapacağını belirten Ataman, mühendislerin kamu alanından uzaklaştırılmasının yeni sorunlar yaratacağını ifade etti.

Mühendislerin olmadığı ortamlarda üretim yapılan işletmelerin halk sağlığı açısından ciddi riskler yaratacağına işaret eden Ataman, "Bu riskler, kısa vadede gıda zehirlenmesi olabileceği gibi, uzun vadede toksik ve kanserojen etkiler de olabilecektir" dedi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının bu kanunla dünyada eşi olmayan bir uygulamayı başlattığına dikkat çeken Ataman, gıda alanında "Bilgisi olup olmadığı belirsiz işyeri sahiplerine" tüketilecek gıdaların tüm sorumluluğunun verildiğini ve 5 yıl hiçbir yaptırıma tabi tutulmayarak inisiyatifin tamamen işyerlerine bırakıldığına dikkat çekti.

Gıda denetimine ayrılmayan paranın, zaman içinde zehirlenme gibi vakalarla sağlık alanına harcanacağını belirten Ataman, gıda işletmelerinin teknik eleman çalıştırması gerektiğini vurguladı. Alanında eğitimli personelin kamuda denetçi olarak görevlendirilmesi öneren Ataman, görevlendirmenin doğuracağı finansman yükünün 100 milyon TL yani tarım bütçesinin sadece 60 da 1‘i düzeyinde olacağını kaydetti. Küçük işletmelerin ve esnafın korunması amacı taşıdığı iddia edilen yasanın halk sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Ataman, bu kesimin başka yöntemlerle korunmasını istedi. Ataman, "Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının 5996 sayılı Kanun‘da kendisine verilen yetkiyi kullanmasını ve 30 beygir gücü veya 10 personelin altında eleman çalıştıran işyerlerinin bir anlamda kontrolden uzak üretim yapabilmesi koşulunu yeniden değerlendirmesini bekliyoruz" dedi.

İzmir‘de de aynı konuyla ilgili basın toplantısı düzenlenerek halk sağlığının tehlikeye atılmasına tepki gösterildi.
(HABER MERKEZİ)

Okunma Sayısı: 518