ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 40. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ - 29.04.2006

GENEL MERKEZ ( )
02.05.2006 (Son Güncelleme: 01.05.2006 18:17:59)

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, 40. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU 28-30 NİSAN 2006 TARİHLERİ ARASINDA ÜRGÜP’TE GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR. DANIŞMA KURULUMUZ, 39. DÖNEM IV. DANIŞMA KURULU’NDA ALINAN KARARLARIN GERÇEKLEŞME DURUMUNU DEĞERLENDİRMİŞ VE ÖNÜMÜZDEKİ ALTI AYLIK VE DAHA UZUN VADELİ PLAN VE PROGRAMLARINI BELİRLEMİŞTİR. DANIŞMA KURULU ÜYESİ OLARAK BİZLER, ONURLU GEÇMİŞİMİZİN ÜLKEMİZ SORUNLARINA DUYARLI VE SORUMLU YAKLAŞIMININ BİZLERE KAZANDIRMIŞ OLDUĞU ÖRGÜTSEL KÜLTÜR SONUCU, AŞAĞIDA YER ALAN ÜLKEMİZ VE TARIM SEKTÖRÜNE İLİŞKİN ORTAK KARARLARIMIZI KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SUNUYORUZ.

1- BUGÜN ÜLKEMİZ; İÇİNDEN GEÇMİŞ OLDUĞU SÜREÇTE, KAPİTALİST-EMPERYALİST SERMAYENİN VE ÜLKELERİN, DÜNYA ÖLÇEĞİNDE GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİĞİ YENİ DÜNYA DÜZENİNİN YANSIMALARINI VE BASKILARINI, KENDİ COĞRAFYASINDA BÜTÜN AĞIRLIĞIYLA HİSSETMEKTEDİR.

2- 2000’Lİ YILLARA GİRİLDİĞİNDE ÜLKEMİZDE YARATILAN MALİ KRİZLE BİRLİKTE, DÜNYA BANKASI VE İMF’NİN DAYATMALARI OLAN POLİTİKALARLA, ÜLKEMİZİN BÜTÜN SEKTÖRLERİ GİBİ TARIM SEKTÖRÜ DE BÜYÜK YARA ALMIŞ, TARIM; SEKTÖR OLARAK KÜÇÜLMÜŞ, GEÇİMİNİ TARIM SEKTÖRÜNDEN SAĞLAYAN ÇİFTÇİ DAHA DA YOKSULLAŞMIŞ VE İKİ MİLYON ÇİFTÇİ YURT BELLEDİĞİ, KUTSAL KABUL ETTİĞİ TOPRAĞINI TERK ETMEK ZORUNDA KALMIŞTIR.

3- DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ, İLERİ TARIM MÜZAKERELERİ KAPSAMINDA TARIMSAL ÜRÜNLERİN İTHALATINDA UYGULANAN VERGİLERİN BÜYÜK ORANDA İNDİRGENMESİ, TARIMSAL ALTYAPI SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN ÖNEMLİ ARAÇ OLARAK KULLANILAN GİRDİ DESTEĞİ VE FİYAT DESTEĞİ GİBİ DESTEKLERİN VERİLMEMESİ VE DIŞ SATIM SÜBVANSİYONLARININ ORTADAN KALDIRILMASI HEDEFİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ TAM ÜYELİK SÜRECİNİN, ÜLKEMİZİN AB’NİN ORTAK TARIM POLİTİKALARININ MALİ ENSTRÜMANLARINDAN YARARLANMADAN GÜMRÜKLERİN SINIRSIZCA AÇILMASI YÖNÜNDE BİR SÜRECE DÖNÜŞMESİ, ÜLKEMİZ TARIM SEKTÖRÜNE YIKIM KABUL EDİLEBİLECEK DÜZEYDE OLUMSUZ ETKİ YAPACAKTIR.

4- TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANAN VE HAZIRLANMA AŞAMASINDA TARIM SEKTÖRÜNÜN BÜTÜN ÖRGÜTLERİNDEN SAKLANAN; İLGİLİ TARAFLARIN KATILIMI SAĞLANMADAN, KAMUOYU ÖNÜNDE TARTIŞILMADAN GÜNDEME GETİRİLEN, GIDA VE TARIM BAKANLIĞININ KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN TASARISI, TARIM REFORMU VE KIRSAL KALKINMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN TASARISI, TARIMSAL ARAŞTIRMA GELİŞTİRME MERKEZİ (TAGEM) KURULUŞ KANUNU TASARISI, KIRSAL KALKINMA DESTEKLEME KURUMU TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN TASARILARI BÜTÜN DETAYLARIYLA DEĞERLENDİRİLMİŞ VE TASARILARIN, TARIM SEKTÖRÜMÜZÜN AĞIR SORUNLARINA ÇARE OLMAKTAN ÖTE, SORUNLARI DAHA DA DERİNLEŞTİRECEĞİNİ, TASLAK METİNLERİN BELLİ BİR MESLEKİ TAASSUBU İÇERDİĞİNİ, TARIM SEKTÖRÜNÜN ALT SEKTÖRLERİ OLAN BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMİNİ BİRBİRİNDEN AYRIŞTIRMAK İSTEĞİNİN METİNLERE YANSIDIĞINI, TARIMSAL KIRSAL KALKINMANIN BÜTÜN UNSURLARIYLA METNE YANSIMADIĞI VE İÇERİĞİNİN TOPRAK VE SU KAYNAKLARINI KORUYUCU VE GELİŞTİRİCİ BİR İŞLEVE SAHİP OLMADIĞINI, TARIMSAL ARAŞTIRMA KURULUŞLARININ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİ YERİNE GETİRMEKTEN UZAK BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜRECEĞİNİ VE TARIM SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM EDİLMİŞ OLAN MESLEKTAŞLARIMIZIN ÖZLÜK HAKLARINI KORUMAKTAN ÖTE İKİLİ BİR YAPIYI DOĞURAN VE MESLEKTAŞLARIMIZIN HAK KAYBIYLA SONUÇLANACAĞINI GÖRÜYOR VE BU DURUMUN TARAFIMIZCA KABULÜNÜN MÜMKÜN OLMADIĞINI SÖYLÜYORUZ.

5- TASLAK METİNLER; TARIMI BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMLA ELE ALAN, MESLEKİ UZMANLIK ALANLARINA SAYGI GÖSTEREN, TARIM SEKTÖRÜNÜN AĞIR SORUNLARINA ULUSAL BİR BAKIŞLA ÇÖZÜM ÜRETEN, GELİŞMİŞ ÜLKELERDE OLDUĞU GİBİ ULUSAL BÜTÇEDEN TARIM SEKTÖRÜNE, TARIMSAL ALTYAPI SORUNLARINI ÇÖZMEYE ODAKLI VE ÜRETİM MALİYETİNİ DÜNYA İLE REKABET EDEBİLİR SEVİYEYE İNDİREN BİR HEDEFİ ASIL KABUL EDEN BİR ANLAYIŞLA YENİDEN HAZIRLANINCAYA KADAR TASLAK METİNLERE, TEPKİMİZİ GİDEREK ARTIRACAĞIMIZ BİR EYLEM PLANIYLA KARŞI DURACAĞIMIZI İLAN EDİYORUZ.

6- BUGÜNE KADAR KISITLI OLANAKLARLA ÜLKE TARIMINA BÜYÜK HİZMETLERİ OLAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNİN KAPATILMASI BİR YANA, FİZİKİ VE İNSAN KAYNAKLARIYLA DESTEKLENİP DAHA DA GÜÇLENDİRİLEREK FAALİYETLERİNİN DEVAM ETTİRİLMESİNDEN YANAYIZ. KAPATILMASININ ZORUNLU OLDUĞU İDDİA EDİLEN ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNİN İSE UYGUN OLAN YERLERDE ÜNİVERSİTELERİN ARAŞTIRMA BİRİMLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ, ÜNİVERSİTELERDE KADRO BULAMAYAN DOKTORALI ARAŞTIRMA ELEMANLARININ ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNDE İSTİHDAM EDİLMESİNİN, ÜLKEMİZ TARIMINA HİZMET EDECEK ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ İÇİN SON DERECE YARARLI OLACAĞI GÖRÜŞÜNDEYİZ. KANUN TASLAĞINDA TESPİT EDİLEN YÖNETİCİLERDE, EN AZ UZMANLARDA ARANAN KOŞULLARIN HATTA DAHA YETKİN ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALARI KOŞULUNUN İSTENMESİ TEMEL İLKE OLARAK KABUL EDİLMELİDİR.

7- TARIMSAL YÜKSEK ÖĞRENİMDE SÜREKLİ DEĞİŞEN EĞİTİM PROGRAMLARININ MESLEKİ EĞİTİMDE NİTELİK KAYBINA NEDEN OLDUĞU BİR GERÇEKTİR. YENİ BÖLÜM OLUŞUMU, ESKİ BÖLÜMLERİ KAPSAYICI BİR İÇERİĞE SAHİP OLMAMASI NEDENİYLE DE MESLEKTAŞLARIMIZDA HAK KAYBINA YOL AÇMAKTADIR. BU SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE DÖNÜK OLARAK TARIMSAL YÜKSEK ÖĞRENİM; ULUSLARARASI KOŞULLARI KARŞILAYAN VE ULUSAL BEKLENTİLERİMİZİ KAPSAYAN BİR ANLAYIŞLA YENİDEN KURGULANARAK YÖNETİLMELİ VE UYGULAMALARA AĞIRLIK VERİLEREK EĞİTİM KALİTESİNİN YÜKSELTİLMESİ HEDEFLENMELİDİR. HALEN SAYISI 23 OLAN ZİRAAT FAKÜLTESİ SAYISININ, YENİ AÇILAN ÜNİVERSİTELERLE BİRLİKTE ARTIRILMASINA VE EĞİTİM FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRMEKTE OLAN FAKÜLTELERDE GECE EĞİTİMİ YAPILMASINA, TÜMÜYLE KARŞI OLDUĞUMUZU İFADE EDİYORUZ.

8- 1000 KÖYE 1000 TARIM GÖNÜLLÜSÜ OLARAK, KÖYDE KÖYLÜYLE BİRLİKTE TÜRK TARIMINA HİZMET ETMEKTE OLAN MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARI ARTIK, TAŞIYAMAYACAKLARI KADAR AĞIRLAŞMIŞTIR. HANGİ OTORİTEYE KARŞI SORUMLU OLDUKLARI BELLİ OLMAYAN VE HANGİ OTORİTEDEN ÜCRET ALACAKLARI HALEN ÇÖZÜLMEYEN BİR YAPININ, MESLEKTAŞLARIMIZIN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BÜNYESİNDE İSTİHDAM EDİLDİĞİ KALICI BİR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ.

9- TARIMSAL ÜRETİMDE ZİRAİ MÜCADELE İLACI, GÜBRE VE BİTKİ GELİŞİMİNİ DÜZENLEYİCİ KULLANIMI, İYİ TARIM UYGULAMALARI KAPSAMINDA YAPILMALIDIR. SÜRECİN YÖNLENDİRİLMESİ VE DENETLENMESİNİN UZMAN MESLEKTAŞLARIMIZIN BİLGİSİ VE DANIŞMANLIK HİZMETİ EKSENİNDE YAPILMASI HALK SAĞLIĞI, TOPRAK VE ÇEVRE SAĞLIĞININ KORUNMASI İLE BİRLİKTE TARIMSAL İHRACATIMIZIN SEKTEYE UĞRAMAMASI İÇİN ÖNEMLİDİR.

10- TARIM SİGORTALARI KANUNU VE TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNU, ÜLKEMİZ TARIMI İLE TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI İÇİN ÖNEMLİ KABUL ETMİŞ OLDUĞUMUZ YASAL DÜZENLEMELERDİR. DEĞİNİLEN KANUNLARIN GEREK İÇERİK, GEREKSE UYGULANMASINDAN KAYNAKLANAN SORUNLARININ GİDERİLMESİ İÇİN KONUNUN TARAFLARIYLA UZMANLIK BİLGİMİZİN DİKKATE ALINACAĞI İŞBİRLİĞİ İSTEĞİMİZİN KARŞILANMASINI BEKLİYORUZ.

11- GIDA İŞYERLERİNDE SORUMLU YÖNETİCİ OLARAK ÇALIŞAN MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARINI ÇÖZME YOLUNDA MUHATAP BAKANLIK OLAN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN İŞBİRLİĞİ ARAYIŞLARIMIZA CEVAP VERMESİNİ BEKLİYORUZ.

12- HALKIMIZIN SAĞLIKLI BESLENMESİ VE YETERLİ DÜZEYDE NİTELİKLİ GIDAYA ULAŞMASINI, EN TEMEL HAKKI OLARAK KABUL EDEREK, ÜRETİLEN POLİTİKA VE UYGULAMALARIN BU KAPSAMDA GERÇEKLEŞTİRİLMESİNİ SAĞLAMAK ÜZERE BÜTÜN TARAFLARI SORUMLULUKLARININ GEREĞİNİ YAPMAYA VE KONUYA DUYARLILIK GÖSTERMEYE DAVET EDİYORUZ.

13- 5473 SAYILI YASA İLE MESLEKTAŞLARIMIZIN DA İÇİNDE OLDUĞU TEKNİK HİZMETLER SINIFI İÇİN TAZMİNAT ORANLARI ARTIRILMIŞ OLMASINA KARŞIN, BAKANLAR KURULU BUNA İLİŞKİN DÜZENLEMEYİ YAPMADIĞINDAN MAĞDURİYET DEVAM ETMEKTEDİR. BAKANLAR KURULU’NUN GEREKLİ ÇALIŞMAYI BİR AN ÖNCE YAPMASINI DİLEMEKTEYİZ. ARAZİDE ÇALIŞAN MESLEKTAŞLARIMIZIN TAZMİNATLARINI ALMALARININ ÖNÜNDEKİ SINIRLAMALAR, ÇALIŞMA KOŞULLARI GÖZ ÖNÜNE ALINARAK DÜZELTİLMELİDİR.

KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURURUZ.

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
40. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU

Okunma Sayısı: 490