‘HALKIN SUYU KULLANMA HAKKI GASBEDİLEMEZ’ - EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
22.03.2011 (Son Güncelleme: 31.03.2011 14:58:55)

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Türkiye Sulama Kooperatifleri Derneği (TÜS KOOP-BİR) ve KÖY-KOOP‘un düzenlediği "Dünya Su Günü" etkinliğinde ZMO Başkanı Turhan Tuncer, dünyada suyun kullanımının şirketlerin tekeline girdiğini söyledi. Türkiye‘de de yer altı suyunun tehdit altında olduğunu ifade eden Tuncer, halkın temel hakkı olan suyunu kullanmasının engellenemeyeceğini kaydetti.

ZMO, TÜSKOOP-BİR, KÖY-KOOP‘un ortak düzenlediği Dünya Su Günü etkinliği dün Dedeman Otel‘de gerçekleşti. Halkın HES‘lere karşı mücadelesinin ele alındığı "Anadolu‘nun Sesi" belgeselinin gösterildiği etkinliğe TÜS KOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal, KÖY-KOOP Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztırak katıldı.

‘HES‘LERE İZİN VERİLMEMELİ‘

ZMO Başkanı Turhan Tuncer, dünyada su kullanımının zengin şirketlerin kullanımına girdiğini söyledi. Türkiye‘nin su açısından zengin bir ülke olmadığını kaydeden Tuncer, Türkiye‘de yeraltı suyunun korunmasına yönelik ciddi tedbirler alınması gerektiğine dikkat çekti. Tuncer, dünyanın birçok yerinde yeraltı suyunun kalitesinin düştüğünü belirterek, "Gelecek yıllarda suyun kalitesi miktarından daha önemli olacaktır" dedi.

Tuncer, çevreye, su kaynaklarına, doğaya, geri dönüşüme zarar veren HES‘lerin yapımına izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Tuncer, temiz sular şirketlere peşkeş çekilmeden ve halkın temel hakkı olan suyunu kullanma hakkı ellerinden alınmadan yaşanacak bir ülkeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

‘ÜRETİCİ VERGİNİN DE VERGİSİNİ ÖDÜYOR‘

TÜS KOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal ve KÖY-KOOP Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, Türkiye‘de çiftçinin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, senelerdir kullanılan sulama sisteminden, damlama sistemine geçilmesi gerektiğine vurgu yaptılar. TÜS KOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal, dünyadaki 112 milyar metre küp su rezervinin 43 milyar metre küpünün tarımsal sulama amaçlı kullanıldığını kaydetti.

Elektrikteki özelleştirmenin büyük bir sıkıntı yarattığını kaydeden Yakup Yıldız, AKP‘nin iktidara geldiği dönemden beri elektriğin fiyatının önemli oranda arttığını dile getirdi. Sulamada kullanılan elektrik ile sanayide kullanılan elektrik arasında bir fark olmadığını söyleyen Yıldız, sulamalarda kullanılan suyun vergisinin de vergisini ödediklerini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztırak ise ülkede tarım potansiyelinin yüksek olmasına rağmen sürekli gerilediğini dile getirdi.

‘DÜNYADA SUYUN DAĞILIMI ADALETSİZ‘

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Genel Merkezi (ESM) de yazılı bir açıklamayla dünyada az miktarda olan içilebilir suyun eşitsiz ve adaletsiz olarak bölüşüldüğüne dikkat çekti. Açıklamada, milyonlarca insanın su kaynaklarından yararlanamadığı ve susuzluktan öldüğü belirtildi. Dünya nüfusunun yüzde 12‘sinin, suyun yüzde 85‘ini kullandığı kaydedilen açıklamada, dünyada savaşların artık su paylaşımından çıkabileceğine vurgu yapıldı. Açıklamada, Türkiye‘de ise su kaynakları yeterli görünse de sorun yaşanabildiği kaydedildi.

Sulama işlemlerinin özelleştirilerek sermaye çevrelerinin kâr alanına devredilmek üzere olduğunun belirtildiği açıklamada, DSİ‘nin ise sulama işlerinden elini çektiği vurgulandı. Su kullanım hakkı ile ehil olmayan birçok müteahhitlere binlerce HES lisansı verildiğine dikkat çekti. Yalnızca kâr amacı güden özel şirketlerin HES yapımında doğal dengeleri, tarihi yapıları, çevre duyarlılığını, yöre halkının düşüncelerini önemsemediği ifade edilen açıklamada, "Halkın ortak değeri olan su kaynaklarımız ne yazık ki özelleştirmenin kıskacındadır" denildi. (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 347