TOKİ TARIM ARAZİSİNİ GERİ VER! - EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
24.01.2011 (Son Güncelleme: 31.03.2011 15:01:51)

EDİRNE‘nin Paşaçayırı mevkiinde bulunan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘ne ait 1. sınıf tarım arazisinin ısrarla TOKİ‘ye tahsis edilmesine yönelik kentte tepkiler sürürken, ‘bu alana hastane yapılacak" sözleriyle olayın meşrulaştırılması da inandırıcı bulunmuyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Tuncer, Edirne Belediye başkanının, 50 daire karşılığında, 350 dekarlık tarım arazisini yapılaşmaya açmasını duyarsızlık olarak nitelendirdi. Tuncer, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘ne ait tarım arazisinin imara açılmasına yönelik işlemin iptal edilmesini ve söz konusu arazinin Enstitü bünyesinde kalması gerektiğini vurguladı.

Belediye başkanın TOKİ ile yaptığı anlaşmayla övünerek, arazi karşılığı TOKİ‘den ufak bir spor kompleksi, kurasız verilecek bir grup daire, Edirne Stadyumunun bulunduğu alanda otopark, alışveriş merkezi ve 10 bin kişilik kapalı stadyum sözü alındığının söylemesini değerlendiren Tuncer, şunları söyledi: "Belediye Başkanı kimin arazisini pazarlamaktadır? Bu arazi Edirne Belediyesinin midir? Hayır. O halde böyle bir pazarlık nasıl yapılabilir?" diye soran Tuncer, "Edirne‘de Küçük Manhattan yaratmak gibi planlar yapan Belediye Başkanı‘nın karara karşı çıkan meclis üyelerine yönelik söylediği iddia edilen, ‘Ne yapayım? Nasıl olsa alacaklardı. Benim de içim burkuluyor ama mecburen evet demek zorunda kaldım‘ sözleri de bir belediye başkanı için talihsizliktir. Belediye makamları, halk yararına karar verme ve uygulama yerleridir" dedi.

HASTANE İHTİYACI VARMI?

SES temsilcisi Bülent Yıldırım "İlimizde hastane gerekliliği var mıdır?" diye soruyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nin bin 100 yataklı olduğunu, yeni eklenecek bölümlerle bin 400 hasta kapasitesine ulaşacağını ifade eden Yıldırım, fakültenin en yoğun olduğu dönemlerde bile yüzde 70 kapasite ile çalıştığını dile getirdi.

TOKİ tarafından yapılacak olan hastanenin arkasındaki amacın gelecekte devlet hastanesi ve Selimiye (Eski SSK) Hastanesinin kapatılarak, TOKİ‘nin hastanesine nakli ile boşalacak olan alanda rantın yükseltilmesi olabileceği yorumunu yapan Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: "Hastane gereği olsa bile yer olarak burası seçilmemelidir. Eğer ilimize bir hastane gerekli ise bu Yıldırım taraflarına olmak zorundadır" dedi.

EDİRNE‘NİN SUYU VE HAVASI TEHLİKE ALTINDA

Edirne‘nin Istranca-Ege yönündeki hava koridorlarından birisi TOKİ‘ye belediye tarafından sunulan arazi olduğunu dile getiren Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Osman İnci "Bu arazi içme suyu rezervidir. Süloğlu Barajı yetmediğinde buranın suyu kullanılabilir. Bu zengin su kaynağının bir kısmı Trakya Üniversitesi‘nin 7 kuyusundan 4 ü tarafından çekilir. Bu yerin konuta açılması ülke tohumculuğuna zarardır. Kent yedek suyunu yok eder. Hava akımı koridorlarını yok eder ve kenti havasız bırakır. Kentin gelişim yapısı bozulur" değerlendirmesini yaptı.

Uzmanlara göre bölgede böyle bir yapılaşmaya gidilmesi, yeraltı sularının kirlenmesine yol açacak. Edirne‘nin içme suyu ihtiyacını Süloğlu Barajı ve Paşaçayırı mevkiinde bulunan 14 adet su kuyusunun karşıladığı düşünüldüğünde de TOKİ‘nin yapacağı yeni konutlar çevredeki içme suyu kaynaklarını kullanılmaz hale getirecek.

İMARA AÇILIRSA ENSTİTÜ BİTER

TOKİ‘ye devredilmek istenen arazinin 3. sınıf tarım toprağı olmasının orada tarım yapılamayacağı anlamı taşımadığını belirten Ziraat Müh.Odası Temsilcisi Cengiz Kurt "Aksine örnek tarım yapılan yerlerden birisidir ve bu tür bir toprakta hangi tür tarım yapılacağı gibi araştırmalar da buralarda yapılabilir. Burası imara açıldığında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün de işlevi biter çünkü yapıların çevresel etkileri tarımsal araştırmaya zarar verir" dedi.

Okunma Sayısı: 279