TARİHİ PEŞKEŞ - EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
23.01.2011 (Son Güncelleme: 31.03.2011 17:46:28)

AKP Hükümeti rantı yüksek tarihi alanları ucuza dağıtmaya devam ediyor. Tarihi Vakıf Gureba Hastanesi‘nin özel bir vakfa üniversite kurulması için devrinin ardından şimdi de tarihi 1890‘lı yıllara dayanan, şair Mehmet Akif Ersoy‘un ve bir çok bakanın da aralarında bulunduğu mezunlarıyla ünlü Halkalı Ziraat Okulu, İlim Yayma Vakfı‘na verildi.

Vakfın kurucuları arasında Başbakan Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş‘ın da bulunması dikkat çekiyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ise tahsis kararına dava açarak tarihi okulun müzeye dönüştürülmesini istedi.

İLK MEZUNLARINI 1895‘TE VERDİ

Halkalı Ziraat Okulu, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi olarak kullanılmak üzere, 10 yıllığına İlim Yayma Vakfına Tahsis edildi. 1890‘lı yıllarda kurulan ve ilk mezunlarını 1895 yılında veren, o dönemdeki adıyla Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisi, 1930 yılında Halkalı Ziraat Mektebi adını aldı. 2001-2002 Öğrenim yılından itibaren peyzaj ağırlıklı öğretim yapması uygun görülen, Zirai Üretim İşletmesi ve Peyzaj Meslek Lisesi adıyla eğitime devam eden okul, 2005 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatılmış, yerine Halkalı Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmet içi Eğitim Merkezi Müdürlüğü kurulmuştu. Mezunları arasında bir çok ünlü isim bulunan Halkalı Ziraat Okulu, 100 yılı aşkın hizmetleriyle tarım sektörünün gelişimine büyük katkılarda bulundu.

357 DEKAR ALANA 20 BİN LİRA KİRA

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi‘nin eğitim ve öğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere Halkalı Ziraat Okulunun 357 dekar alanını 10 yıllığına İlim Yayma Vakfına tahsis etti. Tahsis karşılığında ise ilk 5 yıl aylık 20 bin TL, ikinci 5 yıl da aylık 40 bin TL kira bedeli belirlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş‘ın da kurucuları arasında yer aldığı vakfın üniversitesi ismini ise "Faizsiz bankacılık" teziyle ünlü Prof. Dr. Sabahattin Zaim‘den alıyor. Üniversitenin 2011-2012 yılında eğitime başlaması bekleniyor.

ZMO DAVA AÇTI

Ziraat Mühendisler Odası (ZMO) Genel Merkezi ise kararın yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Kurulan üniversitede tarımsal eğitimin başladığı bu mekanda ziraatla ilgili bir birimin adının dahi geçmediğini belirten ZMO‘nun dava dilekçesinde "Kaldı ki bu alan birçok bitki materyalinin ülkemize getirilerek coğrafyamıza ilk olarak adapte edildiği alan konumundadır ve halen bu bitkisel çeşitler varlığını bu alan üzerinde devam ettirmektedir. Tarım eğitiminde bir çınar niteliğinde olan Halkalı Ziraat Okulunun, vakıf üniversitesine dönüştürülerek gelecek nesillere örnek olacak tarihi kimliğinin yok edilmesi kabul edilemez. Yapılan tahsis işlemi iptal edilmeli ve Halkalı Ziraat Okulunun misyonuna uygun şekilde bir müzeye çevrilerek korunması ve hatta tarım eğitimi için önemli bir merkez olacak şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır" denildi.

Protokol Hükümlerinde yer alan kira bedelinin böyle önemli bir alan için çok düşük olduğunu ve söz konusu yerin SİT alanı olduğunu da hatırlatan ZMO, tahsis kararının iptal edilerek Halkalı Ziraat Okulu‘nun misyonuna uygun şekilde müzeye çevrilerek korunmasını ve tarım eğitimi için önemli bir merkez şeklinde değerlendirilmeye devam edilmesini talep etti. (İstanbul/EVRENSEL)

PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Oruç Oymak (CHP Küçükçekmece Belediye Meclis Üyesi): "İstanbul 2010 Kültür Başkenti unvanı doğrultusunda kentin binlerce yıllık kültürel mirasına daha da çok önem verilmesi ve sahip çıkılması gerekirken, tarım eğitimi alanında yaşayan bir müze konumundaki Halkalı Ziraat Mektebi‘ni yok edecek skandal bir karara imza atılmıştır. Daha önce bahse konu olan yer Küçükçekmece Belediyesi Başkanlık ve Hizmet Binaları için Anıtlar Yüksek Kurulundan istenmiş fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesinin engeliyle karşılaşılmıştır. Küçükçekmece Belediyesinin sınırlarında bulunan, ilçeyle özdeşleşmiş böyle bir yerin vakıf üniversitesine tahsisinin yapılmasının bölge halkı ve kamu yararı bakımından kabulü mümkün değildir.

Halkalı Ziraat Mektebini manevi değerlerinin yanı sıra maddi değeri de oldukça yüksek bir arazidir. 357 dekar alının tamamı bahsedilen üniversiteye ilk 5 yıl aylık 20 bin, ikinci beş yıl aylık 40 bin lira gibi komik bir rakama kiraya verilmiştir.

Küçükçekmece Belediye Başkanı sayın Aziz Yeniay ilk olarak belediye meclisinde gündeme gelen yerin belediye binası olarak tahsisine olumlu bakmış hatta girişimlerde bulunmuştur. Ancak daha sonra üstlerinin emrine itaat etmiş ve Küçükçekmece sınırlarında olan ve belediyenin ihtiyacı olmasına rağmen yerin vakıf emrine tahsisine boyun eğmiştir.

Her fırsatta kültür ve sanattan bahseden Belediye Başkanı Aziz Yeniay sözlerine hiç de yakışmayan bir davranış içine girerek ilçemizin en önemli değerlerinden birini daha feda etmiştir. Ancak bu duruma biz Küçükçekmeceliler olarak sahip çıkacak, hakkımızın bu şekilde gasp edilmesine, birilerine peşkeş çekilmesine, yağmalanmasına asla izin vermeyeceğiz"

Okunma Sayısı: 336