KON TV “ANA HABER BÜLTENİ”

KONYA ŞUBE ( )
12.05.2011 (Son Güncelleme: 13.05.2011 14:15:15)

Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Sevim YÖNET, KON TV “ANA HABER BÜLTENİ” n de “Tarım Sigortası, çiftçilerimizi ekonomik zarara uğratacak dolu, don, aşırı yağışlar, fırtına, hayvan hastalıklara gibi yaşanacak pek olumsuzluklara karşı büyük önem taşımaktadır” dedi

ZMO Konya Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Sevim YÖNET, KON TV "Ana Haber Bülteni" n de Çiftçilerimizi ekonomik zarar uğratacak dolu, don, aşırı yağışlar, fırtına hayvan hastalıkları gibi tesadüflere ve ihtimallere dayalı yaşayacakları olası bir olumsuzlukta Tarım Sigortasının önemine dikkat çekti.         .

Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Sevim YÖNET şunları kaydetti;

Çiftçilerimizin, belirsiz iklim şartlarının (dolu, don, kuraklık, sel, aşırı yağışlar, fırtına...)  neden olacağı ürün kaybı ve ekonomik zarara karşı tarım sigortası yaptırması büyük önem taşımaktadır. TARSİM dediğimiz devlet destekli tarım sigortası primlerinin yarısını devlet yarısını çiftçimiz karşılamaktadır. Çiftçimiz, ekonomik olarak ödemekte zorlanmayacağı sigorta primlerinin sadece kendi üstüne düşenini hasattan sonra yapmaktadır.

2010 yılında meyve ağaçlarının çiçeklenme dönemlerinde olası yaşanacak bir don olayı sigorta kapsamına alındı. Tarsim Sigortası kapsamında devlet 3/2 sini ödemektedir.

Konya Bölgesinde Cihanbeyli, Kulu gibi çevre civarı ilçelerimizde 25 Nisan itibarı ile Tarsim kapsamında sigortalama sona ermiş, merkeze yakın ilçelerde 15 Mayıs ve bütün il kapsamı ile hububatta dahil Mayıs ayı sonu ile süresi bitecektir. Çiftçimiz sigorta yapmakta zaman kaybetmemelidir. Çiftçimiz bugün sigorta yaptırsa 3 gün sonra bir dolu olayı yaşansa bundan yararlanamamakta, tarım sigortasından yararlanabilmesi için 10 günlük bir süresinin geçmesi gerekmektedir.

Hayvan yetiştiricileri açısından da olası bir hayvan hastalığı, zehirlenme gibi büyük ekonomik zararlara neden olacağından büyük önem taşımaktadır. Sigorta primlerinin % 50 isini devlet % 50 isini yetiştiricimiz ödemektedir.

Çiftçilerimiz mutlaka tarım sigortası yaptırmalı ve alacağı hasadı tesadüflere ve ihtimallere bırakmamalıdır. Bu sene özellikle geçtiğimiz yıllara nazaran tarım sigortası yaptıran çiftçi ve yetiştirici sayısı iki katına ulaştı. Bu da çiftçimizin tarım sigortası konusunda oldukça bilinçlendiğini ve sigortanın öneminin farkında olduğunu göstermektedir.

Okunma Sayısı: 873
Fotoğraf Galerisi