HÜKÜMET, ÇİFTÇİ ALEYHİNDE YABANCI TEKELLERE ÇALIŞIYOR - AYDINLIK

GENEL MERKEZ ( )
07.07.2011 (Son Güncelleme: 07.07.2011 14:31:01)

Dr. Tuncer, neoliberal politikalar sonucu tarımda ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale getirildiğimizi anlattı, "Bu politikalar yalnızca ithalat lobileri ve bu amaca yönelik olarak kurdurulmuş şirketlerle çokuluslu tekellere yarar sağlamıştır" dedi.

 

EKONOMİ SERVİSİ


Bakanlar Kurulu 2010-2011 yılında nişasta bazlı şeker (NBŞ) için belirlenen kotayı yüzde 50 oranında artırdı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Dr. Turhan Tuncer, "Hükümet yargı kararlarını da çiğneyerek, NBŞ kotasını her yıl artırmakta ve şeker pancarı üreticilerini çok uluslu şirketler karşısında mağdur etmektedir" dedi.

Şeker Kanununda yer alan NBŞ için belirlenecek kotaları Bakanlar Kurulu‘nun yüzde 50 oranında artırma ya da eksiltme yetkisi, 2003-2004 döneminden itibaren NBŞ kotalarının artırılması yönünde uygulandı.

2009-2010 döneminde 27 AB ülkesinde NBŞ üretim kotası yüzde 6,5, Almanya‘ da bu oran 1.92, Fransa ve Hollanda" da ise sıfır! Şeker Yasası‘na göre ülkemizde ise NBŞ üretim kotası yüzde 10. Bakanlar Kurulu kararıyla bu oran yüzde 15‘e çıkarıldı! Dr. Turhan Tuncer, şeker sektöründe uzun zamandır, pancar üreticileri ve işçileri aleyhine yürüyen bir sürecin yaşandığını anlattı.

Dr. Tuncer, "Odamız kanunda NBŞ için kota kota oranlarının kesin hükme bağlanması ve bu alanda çok uluslu şirketlerin değil, Türk çiftçisinin yararı gözetilerek hareket edilmesi gerektiğine inanmaktadır" dedi.

İthalat lobilerinin hizmetinde!

Neoliberal politikalar ve özelleştirmeler sonucu tarımda ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale getirildiğimizi anlatan Dr. Tuncer, "İthalat odaklı politikalar yalnızca ithalat lobileri ve bu amaca yönelik olarak kurdurulmuş şirketlerle Türkiye‘yi pazar haline getirmek isteyen çokuluslu tekellere yarar sağlamıştır" dedi. ZMO Başkanı Dr. Turhan Tuncer, şunları söyledi:

"1980‘ li yıllardan itibaren uygulanan neo-liberal politikalar çerçevesinde tarım ve hayvancılığı destekleyen, girdi ve teknoloji sağlayan kurumlar ya özelleştirilmiş ya da tasfiye edilmiştir. Dışa bağımlılığın faturası önümüzdeki yıllarda çok daha ağır bir bedelle ödenecektir. İthalat odaklı hayvancılık politikaları bugüne kadar yalnızca ithalat lobileri ve bu amaca yönelik olarak kurdurulmuş şirketlerle Türkiye‘yi pazar haline getirmek isteyen çokuluslu tekellere yarar sağlamıştır." Dr. Tuncer, tarımda kendi kendine yetebilen bir konumda olan Türkiye‘nin, neo-liberal politikalar sonucu bu özelliğini kaybettiğini belirterek, "Böylelikle tarımda net ihracatçı konumdan net ithalatçı konuma gelinmiştir" dedi.

Dr. Turhan Tuncer, Türkiye‘nin tarımda yeniden kendi kendine yeter duruma gelebilmesi için "içeride ve dışarıda, sektörel gerçek ve gereksinimlere uygun bir tarım politikasının" uygulanması gerektiğine dikkati çekti.

Okunma Sayısı: 335