HACCP EĞİTİMİ / 02-03-04 EYLÜL 2005 - ADANA

GENEL MERKEZ ( )
10.08.2005 (Son Güncelleme: 11.07.2008 17:55:31)

HACCP EĞİTİM PROGRAMI

02-03-04 EYLÜL 2005 - ADANA

TÜM TARIMSAL VE TARIMA DAYALI GIDA SANAYİİ KURULUŞLARI VE SORUMLU YÖNETİCİLERİ İLE KONUYLA İLGİSİ OLAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ,GIDA MÜHENDİSLERİ,KİMYA MÜHENDİSLERİ VE VETERİNER HEKİMLER VE BU KONULARDA ÖĞRENİM YAPAN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK OLACAKTIR. EĞİTİM, ADANA'da yapılacak ve 3 gün sürecektir.

Eğitim Programı ektedir.

1- Katılımcılardan program için 150,00 YTL + KDV (% 8) (162,00 YTL), Ziraat Mühendisleri Odası üyeleri ve öğrencilerden 100,00 YTL+ KDV (% 8 ) (108,00 YTL) alınacaktır.

Katılmak isteyenlerin TMMOB Ziraat Mühendisleri ODASI Adana Şubesi'NE BAŞVURMALARI RİCA OLUNUR.

ADRES :  KURTULUŞ MAH. 22. SOK. SAYILIR APT. NO:5 - ADANA
TELEFON :  0322 453 28 17 

SAYGILARIMIZLA

AÇIKLAMA

EĞİTİMİN ADI: HACCP ( TEHLİKE ANALİZİ VE KRİTİK KONTROL NOKTALARI) TEMEL EĞİTİMİ

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜNÜN (FAO) TAVSİYE ETTİĞİ HACCP UYGULAMA KILAVUZU EĞİTİMİ.

AMAÇ: KODEKS ALİMENTARİUS KOMİSYONUNUN (FAO_WHO ORTAK KURULUŞU) ULUSLAR ARASI TİCARETTE UYULMASINI TAVSİYE ETTİĞİ HACCP SİSTEMİ VE FAO HACCP UYGULAMA KILAVUZU; UYULMASI EN BASİT HACCP GIDA GÜVENLİK SİSTEMİDİR.HACCP’İN İHRACATIMIZDA KARŞIMIZA TEKNİK ENGEL OLARAK ÇIKMAMASI VE YURT ÇAPINDA YAYILMASI BU SİSTEMİN UYGULANIŞI İLE MÜMKÜNDÜR. AB’DE 1 OCAK 2006 TARİHİNDE BAŞLAYACAK VE ÜLKEMİZDE 30 MART 2006 TARİHİ İTİBARİ İLE ET, SÜT VE SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE ZORUNLU OLARAK UYGULAMAYA BAŞLAYACAK OLAN HACCP SİSTEMİ; TARIM BAKANLIĞI RESMİ GIDA DENETÇİLERİ TARAFINDAN DENETLENECEKTİR. BU ÇERÇEVEDE GIDA TESİSLERİ AÇISINDAN HACCP SİSTEMİNİ UYGULAMANIN EN EKONOMİK YOLU HACCP TEMEL EĞİTİMİNİ ALARAK KENDİ HACCP PLANLARINI KENDİLERİNİN GELİŞTİREREK UYGULAMASIDIR.

PROGRAM: SÜRE 3 GÜN

1-ULUSAL MEVZUAT

2-HACCP SİSTEMİNİN KURULMASI

3-HACCP EĞİTİM MODÜLLERİ

- MODÜL 1: HACCP SİSTEMİNİN TARİHÇESİ VE GEÇMİŞE YÖNELİK BİLGİ

- MODÜL 2: HACCP SİSTEMİNİN UYGULANMASI İÇİN KODEKS REHBER İLKELERİ

- MODÜL 3: HACCP TAKIMININ OLUŞTURULMASI - GÖREV 1

- MODÜL 4: ÜRÜNÜN TANIMLANMASI VE AMAÇLANAN KULLANIMIN TANIMLANMASI -GÖREV 2 VE 3

- MODÜL 5: AKIŞ ŞEMASININ OLUŞTURULMASI VE AKIŞ ŞEMASININ YERİNDE TEYİDİ-GÖREV 4 VE 5

- MODÜL 6: HER BİR ADIMLA İLGİLİ POTANSİYEL TEHLİKELERİN LİSTELENMESİ, TEHLİKE ANALİZİNİN YÜRÜTÜLMESİ VE TANIMLANAN TEHLİKELERİN KONTROLÜ İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI - GÖREV 6 / İLKE 1

- MODÜL 7: KRİTİK KONTROL NOKTALARININ BELİRLENMESİ - GÖREV 7 / İLKE 2

- MODÜL 8: HER BİR KRİTİK KONTROL NOKTASI İÇİN KRİTİK SINIRLARIN BELİRLENMESİ -GÖREV 8 / İLKE 3

- MODÜL 9: HER BİR KRİTİK KONTROL NOKTASI İÇİN BİR İZLEME SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI - GÖREV 9 / İLKE 4

- MODÜL 10: DÜZELTİCİ EYLEMLERİN BELİRLENMESİ - GÖREV 10 / İLKE 5

- MODÜL 11: DOĞRULAMA PROSEDÜRLERİNİN BELİRLENMESİ - GÖREV 11 / İLKE 6

- MODÜL 12: DOKÜMANTASYON VE KAYIT TUTMANIN BELİRLENMESİ

4-TEHLİKE ANALİZİ VE HACCP PLANI GELİŞTİRME: UYGULAMALI GRUP ÇALIŞMASI

BAŞLANGIÇ TARİHİ : 02 EYLÜL 2005

BİTİŞ TARİHİ : 04 EYLÜL 2005

DÜZENLEYEN BİRİM :TARIMSAL GELİŞTİRME, EĞİTİM VE SOSYAL DAYANIŞMA VAKFI (TARGEV) VE TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

EĞİTİCİ: VECDİ KARACAOĞLU (FAO VE TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AKREDİTE)

HACCP (GIDA GÜVENLİK) SİSTEMİ

HACCP’NİN AVANTAJLARI

GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİMİNE UYGULANDIĞI ŞEKLİYLE HACCP SİSTEMİ, GIDA GÜVENLİĞİ SORUNLARINI ÖNLEMEK İÇİN GIDALARIN İŞLENMESİNDE KRİTİK NOKTALARIN KONTROLÜ YAKLAŞIMINI KULLANIR. BİLİME DAYANAN VE SİSTEMATİK OLAN SİSTEM, GIDALARIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN ÖZEL TEHLİKELERİ VE ÖNLEMLERİ TANIMLAR. HACCP TEHLİKELERİ ÖNLEMEYE DAYANMAKTADIR VE NİHAİ ÜRÜN TETKİK VE TESTİNE BAĞIMLILIĞI AZALTMAKTADIR.

HACCP SİSTEMİ İLK ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE KADAR BÜTÜN GIDA ZİNCİRİ BOYUNCA UYGULANABİLİR. GIDA GÜVENLİĞİNİ İYİLEŞTİRMENİN YANI SIRA HACCP UYGULAMASININ DİĞER YARARLARI ARASINDA KAYNAKLARIN ETKİN KULLANIMI, GIDA ENDÜSTRİSİNİN

TASARRUFTA BULUNMASI VE GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ SORUNLARIN DAHA ÇABUK ELE ALINMASI BULUNMAKTADIR.

HACCP, GIDA ENDÜSTRİSİ SEVİYESİNDE KONTROL SORUMLULUĞUNU VE DERECESİNİ ARTTIRMAKTADIR. UYGUN ŞEKİLDE TATBİK EDİLEN BİR HACCP SİSTEMİ GIDA İŞLEYİCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI KONUSUNA DAHA YOĞUN KATILIMINI SAĞLAMAKTA VE BU ŞEKİLDE İŞLERİNDE YENİLENEN BİR MOTİVASYON SAĞLAMAKTADIR.

HACCP’NİN UYGULANMASI ŞİRKET TARAFINDAN TESİS EDİLMİŞ OLAN KALİTE GÜVENCE PROSEDÜRLERİNİN VE İYİ İMALAT UYGULAMALARININ YAPILMAMASI ANLAMINA GELMEMEKTEDİR; FAKAT, SİSTEMATİK BİR YAKLAŞIMIN BİR PARÇASI OLARAK VE HACCP PLANI İLE UYGUN ŞEKİLDE BÜTÜNLEŞMESİ İÇİN BU PROSEDÜRLERİN REVİZYONUNU GEREKTİRMEKTEDİR.

HACCP SİSTEMİNİN UYGULANMASI GIDA KONTROL DÜZENLEME KURUMLARININ İNCELEMELERİNE YARDIMCI OLABİLİR VE ALICILARIN ARTAN GÜVENİYLE BERABER ULUSLARARASI TİCARETİ GELİŞTİREBİLİR.15 KASM 2004 TARİHİ İTİBARİ İLE ET, SÜT VE SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE ÜLKEMİZDE UYGULAMA ZORUNLUĞU BAŞLAYAN HACCP SİSTEMİ 1 OCAK 2006 TARİHİ İTİBARİ İLE TÜM AVRUPA BİRLİĞİ ÜYE ÜLKELERİ VE 3. ÜLKE TİCARETİNDE BAŞLAYACAKTIR.

HERHANGİ BİR HACCP SİSTEMİ EKİPMAN TASARIMINDA İLERLEMELER, İŞLEME PROSEDÜRLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER VEYA TEKNOLOJİK GELİŞMELER GİBİ DEĞİŞİMLERE YARDIMCI OLABİLİR.

HACCP’NİN UYGULANMASI

HACCP’NİN GIDA ZİNCİRİNİN TÜM BÖLÜMLERİNE VE SEKTÖRLERİNE UYGULANMASI MÜMKÜN OLMAKLA BERABER TÜM SEKTÖRLERİN İYİ İMALAT UYGULAMALARI (GMPS) VE GIDA HİJYENİ GENEL İLKELER KODEKSİNE GÖRE ÇALIŞTIĞI VARSAYILMAKTADIR. BİR ENDÜSTRİ BÖLÜMÜNÜN VEYA SEKTÖRÜNÜN HACCP SİSTEMİNİ DESTEKLEME VEYA UYGULAMA YETENEĞİ, ONUN BU UYGULAMALARA BAĞLILIK DERECESİNE DAYANMAKTADIR.

HACCP’NİN BAŞARILI UYGULAMASI YÖNETİM VE İŞGÜCÜNÜN TAM BAĞLILIĞINI VE KATILIMINI GEREKTİRİR. ÖZEL DURUMUN GEREKLERİNE GÖRE AGRONOMİ, VETERİNERLİK SAĞLIĞI, MİKROBİYOLOJİ, KAMU SAĞLIĞI, GIDA TEKNOLOJİSİ, ÇEVRESEL SAĞLIK, KİMYA, MÜHENDİSLİK VS. BİLİMLERDE UZMANLIĞI İÇEREN MULTİDİSİPLİNER BİR YAKLAŞIMI GEREKTİRİR. HACCP SİSTEMİNİN UYGULANMASI, ISO 9000 SERİSİ GİBİ TQM [TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ] SİSTEMLERİNİN UYGULANMASI İLE UYUMLUDUR. BUNUNLA BERABER HACCP, BU GİBİ SİSTEMLER İÇİNDE GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİMİNDEKİ SEÇİM SİSTEMİDİR

Okunma Sayısı: 3024