BASIN AÇIKLAMASI: HAYVANCILIK(!), GIDA VE TARIM BAKANLIĞI (MI?)

GENEL MERKEZ ( )
28.07.2011 (Son Güncelleme: 28.07.2011 10:12:48)

BASIN AÇIKLAMASI

HAYVANCILIK(!), GIDA VE TARIM BAKANLIĞI (MI?)

   28 Temmuz 2011

8 Haziran 2011 tarih ve 27958 sayılın mükerrer Resmi Gazete‘de yayımlanan 639 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nı yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kurulmuştur. ODA‘mız bu kararnameye ilişkin görüşlerini daha önce bildirmiş idi. Bu açıklamamızda kamuoyuna Bakanlığın ismine ilişkin görüşlerimizi duyurmak istiyoruz.  

Tarım Bakanlığı bağımsız bir bakanlık olarak kurulduğu tarihten günümüze kadar isim değişiklikleri ile faaliyetlerini sürdürmüştür. Bazen diğer bakanlıklarla birleştirilmiş, bazen de kapatılıp yeniden kurulmuştur. Cumhuriyet dönemi boyunca Tarım bakanlığının aşağıda görüleceği gibi 9 defa ismi değişmiştir:

1924-1928:  Ziraat ve Ticaret Vekaleti

1928-1931: Ticaret ve Ziraat Vekaletlerinin birleştirilmesiyle İktisat Vekâleti

1931-1937: Ziraat Vekaleti

1937-1974: Ziraat Vekaleti Vazife ve Teşkilat Kanunu çıkartılmış, 1974 yılına kadar idari yapıda birçok değişik yapılmıştır

1974-1981: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

1981-1983: Tarım ve Orman Bakanlığı

1983-1991: Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı

1991-2011: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

2011: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

87 yıllık Cumhuriyet döneminde 9 defa adı değişen Tarım Bakanlığına ait iki adın 1974 ve 2011 yıllarında aynı olduğu görülüyor. Bu isim de yanlış olup, ilk yanlış 37 yıl önce 1974 yılında yapılmıştı; bu yanlış 2011 yılında tekrar ediliyor.

Tüm dünyada tarım bilim dalı hayvancılık faaliyetini, tarım kavramının içerisinde ele almaktadır. Tarım genel olarak bitkisel ve hayvansal üretim olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki kesim arasında bütünsel bir ilişki ve denge bulunmakta birbirini beslemektedir. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasına tarım ya da eski adıyla ziraat denmektedir. Başka bir deyişle tarım insan gıdası olabilecek ve ekonomik değere sahip olan her türlü tarımsal, hayvansal ürünün bakım, besleme, yetiştirme, koruma ve mekanizasyon faaliyetlerinin tümü ile durgun sularda ya da özel alanlarda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin tümünü kapsamaktadır. Kısacası tarım; bitkisel ve hayvansal üretimin yanı sıra bu ürünlerin işlenmesini de içeren genel bir terimdir. Bu bağlamda, bakanlığın ismindeki tarımın yanına hayvancılığın eklenmesinin nedenleri anlamakta güçlük çekiyoruz. Bununla kendileri de Doktoralı Veteriner Hekim olan Sayın Bakanın meslektaşlarına gönderme yaptığına da inanmak istemiyoruz.

60. Hükümetin Sözcüsü Sayın Cemil Çiçek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kanun Tasarısı hakkında şöyle demişti "Mevcut bakanlığın ismi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Ancak geçen dönemde çıkan yasayla köy hizmetleri il özel idarelerine devredildi. Bu nedenle artık bunun bir anlamının kalmaması nedeniyle yeni bir isimle bu bakanlığın kurulması gerekiyordu". Çiçek, Tarım ve Gıda Bakanlığı‘nın kuruluşunun aynı zamanda AB ile de bağlantılı bir düzenleme olduğunu ifade etmişti.

Kanun tasarısına ilişkin olarak vurguladığımız gibi, bu Kanun Bakanlığın köyü ve köylüyü terk etmesinin belgesini oluşturmaktadır. Bu yaklaşım, esas olarak, bir süredir Bakanlığın siyasi ve bürokrasi ayağına egemen olduğu gözlenen küçük köylülüğün tasfiyesi anlayışının yasama geçirilmesidir. Tarımı şirket işi yapmak ve köylüyü-üreticiyi üretim alanlarından koparmak amacına dayalı bu özentili modernite yaklaşımı, ne Türkiye ne de dünya gerçekleri ile uyumlu değildir.

Kanunun 7. Maddesinin (c) fıkrasında Bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü‘nün görevleri arasında "...üretim ve satış yerlerinin kontrol ve denetimlerini yapmak veya yaptırmak" sayılmaktadır. Bu madde gıda denetimlerinin özelleştirilmesine imkân sağlamakta; bu da dışarıdan hizmet alımının artması anlamına gelmektedir.

Tarım Bakanlığının "Köy İşleri"ni bırakmasına ve adına "Hayvancılık" teriminin eklenmesine... 60. Hükümetin Sözcüsü Sayın Cemil Çiçek, bu konuya ilişkin olarak "AB ile de bağlantılı bir düzenleme" demişti. Avrupa Birliği‘nin konu ile ilgili otoritesinin ismi "Tarım ve Kırsal Kalkınma Direktörlüğü"dür. İngiltere, Macaristan, Polonya, Portekiz ve Romanya‘da "Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı"dır. ABD, Belçika, Çin, Hindistan, İran, İsveç, Letonya, Lüksemburg, Peru, Rusya ve Slovakya‘da sadece "Tarım Bakanlığı"dır. Hollanda, İrlanda, İtalya, Slovenya ve Yunanistan‘da "Gıda"; Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, İtalya, Polonya, Romanya‘da ise "Orman" terimine de yer verilmiştir.

Bilimsel veriler Türkiye‘de ise "TARIM VE GIDA BAKANLIĞI" olması gerektiğini ortaya koyuyor.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.  

Dr. Turhan TUNCER

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı

Okunma Sayısı: 1278