2006 YILI KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİ LİSTESİ İÇİN BAŞVURU DÖNEMİ BAŞLADI - 10.11.2005

GENEL MERKEZ ( )
10.11.2005 (Son Güncelleme: 11.07.2008 17:52:52)

ODA’MIZIN 2006 YILI KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİ LİSTELERİNE GİRMEK İÇİN BAŞVURU DÖNEMİ BAŞLAMIŞ OLUP, 12 ARALIK 2005 GÜNÜ SONA ERECEKTİR. EKTE BULUNAN BİLİRKİŞİ YÖNETMELİKLERİ UYARINCA UYGUN KOŞULLARI TAŞIYANLARIN, AŞAĞIDAKİ FORMU DOLDURARAK, ANKARA'da Genel Merkezimize; illerimizde de ODA örgütlerimize başvurmaları önemle duyurulur.

BİLİRKİŞİ BAŞVURU FORMU

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bilirkişi Yönetmeliği

Amaç:

Madde 1. Ziraat Mühendisleri Odası üyelerinin, mahkemeler, kamu kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin talepleri üzerine yapacakları bilirkişilik hizmetleri ile ilgili olarak, bilirkişilerin seçimi, bilirkişilik ücretlerinin belirlenmesi,Oda paylarının ödenmesi, bilirkişilik görevinin sona erdirilmesi işlemleri, bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Dayanak:

Madde 2. Bu yönetmelik, 66 ve 85 sayılı K.H.K. ile değişik (6235) 7303 Sayılı TMMOB Kanununun 2., 22. ve 33. Maddeleri, Ziraat Mühendisleri Odası Tüzüğünün 26. Maddesi hükümlerine dayanılarak çıkarılmıştır.

Kapsam:

Madde 3. Bu yönetmelik hükümleri, bilirkişilik, ekspertiz, hakemlik alanlarındaki mühendislik hizmetlerinde uygulanır. Bu alanlarda, belirtilen mühendislik hizmetleri, Ziraat Mühendisleri Odası üyesi mühendisler tarafından yürütülür.

Bilirkişi Seçimi Ve Hizmetin Yürütülmesinde Uyulacak Esaslar

Madde 4. Bilirkişilik hizmeti, bilimsel, teknik ve ekonomik açılardan, yerinde ve/veya dosya üzerinde gereken incelemeler yapılarak, kıymet ve fiyat takdiri, nitelik, kusur ve durum saptanması için rapor düzenlenmesi ile gereken hallerde bunların dışındaki belirleme ve saptamaların yapılmasıdır.

Madde 5. Oda Yönetim Kurulu , 2942 Sayılı Kamulaştırma Yasasının 15.Maddesi gereğince kamulaştırma davalarında görevlendirilecek bilirkişiler ile mahkeme ve diğer kamu kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak talep üzerine görevlendirilecek bilirkişileri bu yönetmelik hükümlerine göre seçer.

Madde 6. Bilirkişi seçilecek mühendislerin

a) Ziraat Mühendisleri Odası üyesi olması,

b) Askerlik dahil meslekte en az üç yılını tamamlamış olması,

c) Oda Onur Kurulunca cezalandırılmamış olması,

d) Odaya ödenti veya bilirkişilik ücreti payı borcu olmaması , zorundadır.

Madde 7. İllerde İl temsilcileri, Şubelerde Şube Yönetim Kurulları Oda üyeleri arasında belirledikleri bilirkişi adaylarını en geç 15 Aralık tarihinde Odaya bildirirler. Önerilen listeler Oda Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve son şekli verilir. Oda Yönetim Kurulu, üyelerin meslek ve üyelik kıdemlerini, bölüm ve uzmanlık dallarını, kurum ve kuruluşlar arasındaki dağılımı, daha önce bilirkişilik yapanların, yönetmelik hükümlerine uyup uymadıklarını ve uygun gördüğü diğer ölçütleri değerlendirerek, listelerde yer alan veya kişisel olarak başvuran üyelerden uygun gördüklerini bilirkişi olarak görevlendirir.

Madde 8. Bilirkişi seçilen üyeler, her türlü bilirkişilik işlemlerini kapsamak üzere aldıkları bilirkişilik ücretlerinin dökümünü yılda iki dönem halinde, Haziran ve Aralık ayları sonunda Oda Genel Merkezine bildirmek ve yine bu dönemlerde aldıkları ücretin %10‘u oranındaki Oda payını Genel Merkeze ödemek zorundadırlar.

(6235) 7303 sayılı TMMOB Kanununun 32.ve Ziraat Mühendisleri Odası Tüzüğünün 55. Maddesi hükümlerine göre ödenmesi zorunlu olan Oda paylarını ödemeyen veya belirilen dönemlerde bildirimde bulunmayanlar en az üç yıl yeniden seçilmemek üzere bilirkişilikten çıkarılırlar.Ödemedikleri oda payları da yasal yollarla tahsil edilir.

Madde 9. Oda Yönetim Kurulu, yıl içinde, İllerde İl Temsilcilerinin, Şubelerde Şube Yönetim Kurulunun gerekçeli önerisi üzerine veya doğrudan doğruya, bilirkişilik görevinin yerine getirilmesinde yetersiz veya kusurlu görülenleri görevden alarak yerlerine başka bilirkişiler atayabilir.

Madde 10. Bir il ve bağlı ilçelerinde bulunan Oda üyesi mühendis sayısı beşten az ise, bunların bilirkişi seçilmesinde 6. Maddenin (b) fıkrasında gösterilen süre koşulu aranmaz, Oda Yönetim Kurulu gerekli görürse bu iller komşu illerden bilirkişi görevlendirebilir.

Bilirkişilik Ücreti:

Madde 11. Bilirkişilik hizmetleri için, TMMOB tarafından her yıl düzenlenerek yayımlanan asgari ücret tarifesinde gösterilen ücretten daha az ücret talep edilemez.

Yürürlük:

Madde 12. Bu yönetmelik, Ziraat Mühendisleri Odası 33. Genel Kurulunca onaylandıktan sonra yürürlüğe girer.

Madde 13. Bu yönetmelik TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.

 

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilirkişilik Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1 - Bu Yönetmelik, kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemelerden talep halinde ve tavsiye niteliğinde hazırlanacak bilirkişi listelerinde görev alacak bilirkişilerde aranacak nitelikler ve bilirkişilerin çalışma esaslarını belirleyerek; hizmetin nitelikli sunulması ve kamu yararının korunması amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 2 - Bu Yönetmelik, bilirkişilik görevi yapacak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı Odalara kayıtlı mimar ve mühendisleri kapsar.

Dayanak

Madde 3 - Bu Yönetmelik, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 - TMMOB : Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini,Oda : Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı meslek Odasını, Bilirkişi : Bilirkişi yetki belgesi alan, TMMOB‘ne bağlı Odalara üye mimar ve mühendisleri,Bilirkişi Yetki Belgesi : İlgili meslek Odasınca düzenlenen bilirkişi meslek içi eğitim ve seminerine katılarak alınmış belgeyi ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Bilirkişiler

Bilirkişi listelerinde yer verileceklerde aranacak nitelikler

Madde 5 - Bilirkişilerin;

a) T.C. Vatandaşı,b) Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip,c) TMMOB‘ne bağlı Odalara üye,d) En az iki yıl mesleki deneyime sahip,e) Disiplin cezası almamış,f) Basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, emniyeti suistimal ve hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçundan hüküm giymemiş,g) Odalarca düzenlenen Bilirkişi Meslek İçi Eğitim Seminerini başarıyla tamamlayarak Bilirkişi Yetki Belgesi almış, olması gerekir.

Odalar, bu koşulları taşıyan bilirkişilerin listesini hazırlayarak TMMOB‘ne gönderir ve TMMOB bu listeleri başvurularda kullanmak üzere dosyalar. Listelerin bir örneği her yıl Aralık ayı içerisinde Valiliklere, talep halinde kamu kurum ve kuruluşları ile mahkemelere gönderilir.

Bilirkişilerin tarafsızlığı

Madde 6 - Uyuşmazlığın tarafları ve bunların usul ve füruu, karı-koca, üçüncü derece dahil kan ve kayın hısımları ve mal sahipleri ile menfaat ortaklığı olanlar bilirkişilik görevi üstlenemezler.

Çalışma ilkeleri ve sorumlulukları

Madde 7 - Bilirkişiler, bilim ve tekniğin gereklerini yerine getirmek, yürürlükteki mevzuata uymak, meslektaşlarıyla ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmakla yükümlüdürler. Bilirkişiler, mesleki davranış ve meslek etik ilkelerine uymak zorundadırlar.

Bilgi verme

Madde 8 - Bilirkişiler görev üstlendiklerinde, üyesi oldukları Odaya bilgi vermekle yükümlüdürler. Bilirkişiler, istenildiğinde hazırladıkları raporun bir kopyasını üyesi oldukları Odaya verirler. Odalar bilirkişilerden aldıkları raporlar hakkında üçüncü kişilere bilgi aktaramazlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Bilirkişi Yetki Belgesi ve Meslek İçi Eğitim Seminerleri

Bilirkişi yetki belgesi ve bilirkişi meslek içi eğitim seminerleri ile ilgili ilkeler

Madde 9 - Odalar tarafından düzenlenen Bilirkişi Meslek İçi Eğitim Seminerlerini başarıyla tamamlayan mühendis ve mimarlar, Bilirkişi Yetki Belgesi almaya hak kazanırlar.

Bilirkişi Meslek İçi Eğitim Seminerleri, Bilirkişi Yetki Belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptali ile sicillerin tutulmasına ilişkin ilkeler TMMOB ve bağlı Odalarca belirlenir.

Süre

Madde 10 - Odalar; şube, bölge birimi ya da uygun görülen bir başka yerde yılda en az bir kez olmak üzere Bilirkişi Meslek İçi Eğitim Semineri düzenler.

Eğitim programı

Madde 11 - Bilirkişi Meslek İçi Eğitim Seminerleri, TMMOB‘ce onaylanan programlara uygun olarak ilgili Odalarca yapılır.

İstenecek belgeler

Madde 12 - Bilirkişi Meslek İçi Eğitim Seminerlerine yapılan başvurularda; belgelendirilmesi zorunlu mesleki deneyim belgeleri ile bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen belgeler yanında ilgilinin beyanı esas alınır.

Ücret

Madde 13 - Bilirkişi Meslek İçi Eğitim Semineri, Bilirkişi Yetki Belgesi yenileme, eğitim ile sicil işleri ve benzeri işlemler ücret karşılığı yerine getirilir. Ücrete ilişkin esaslar Odaların önerisi ve TMMOB Yönetim Kurulunun onayı ile yürürlüğe girer.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük Madde 14 - Bu Yönetmelik Resmî Gazete‘de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 15 - Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu yürütür.

 

Okunma Sayısı: 5727