“TOHUM İYİYSE VERİM DE İYİDİR” KONYA POSTASI “HABERKTOHUM” EKİ

KONYA ŞUBE ( )
14.09.2011 (Son Güncelleme: 17.09.2011 10:59:35)

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Konya Tohum 2011 Fuarı kapsamında Konya Postası gazetesinin çıkardığı “HABERKTOHUM” dergisine açıklamalarda bulundu

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş.‘ nin 8 - 10 Eylül 2011 tarihlerinde düzenlediği "Konya Tohum 2011 Fuarı" kapsamında Konya Postası Gazetesinin özel olarak çıkardığı "HABERKTOHUM" dergisine yaptığı açıklama da "Tohum iyiyse verim de iyidir"  dedi.

Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;

"Çiftçilerimiz tarlalarından en yüksek verimi almak amacıyla ürününü yetiştirdiği tarlayı sürer, gübreler, ilaçlar, yani ürününün bol olması için ne gerekiyorsa yerine getirir. Ancak tüm bunları yapsa bile tohumu iyi değilse sonuç beklendiği gibi olmaz.  Çiftçilerimiz artık birim alandan daha fazla verim elde edebildikleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen, çeşit saflığı sağlanmış sertifikalı tohum kullanımına yönelmişlerdir. Ayrıca sertifikalı tohum kullanımı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimiz sertifikalı tohumluk kullandıklarını faturaları ile tespit ettirdikleri takdirde kullanılan tohumluk miktarına göre destekleme ödemesi almaktadırlar. 2011 yılı hububat alımlarında TMO tarafından ilk defa kaliteye göre sınıflandırma sistemi uygulanmaya başlanmış olması önümüzdeki günlerde çiftçilerimizin kaliteli tohumluk arayışında sertifikalı tohum kullanımını artmasını sağlayacaktır.

Çiftçilerimizin kaliteli ürün elde etmesini sağlayan sertifikalı tohumluk kullanımının pek çok faydaları vardır.

Sertifikalı tohumluk kullanımın faydaları şunlardır;

• Sertifikalı tohumlukta yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız.

• Çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir

• Sertifikalı tohumluklarda yüksek çimlenme (çıkış) kabiliyeti vardır. Yani çiftçimizin tarlaya attığı her tohum çimlenir ki bu da bazı bitkilerde dekara ekilecek tohum miktarında %25‘e varan tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür.   Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için (tekdüze çıkış) tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez.

• Sertifikalı tohum ıslah edildiğinden toprak rutubetinden ve bitki besin elementlerinden (gübre) yararlanma kabiliyeti yüksektir.

•  Bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemdedir, böylece; bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin yararı tam olarak kendini göstererek olgunlaşma tüm bitkilerde aynı zamanda olacak ve hasat kolaylaşacaktır..

• Elde edilen ürünler aynı özelliklerde ve kaliteli olduğundan pazar değerleri yüksektir, bu da satış kolaylığı sağlar.

 • Söz konusu tohumlar toprakta mevcut ve tohumla taşınan bazı hastalıklara karşı koruyucu olarak ilaçlandığından kayıplar minimum düzeydedir, ekimde fazla tohum kullanılmasına gerek kalmadığından tasarruf sağlar.

Verim artışı ve daha birçok faydası olan sertifikalı tohumluk kullanımını yaygınlaştırmak tarlalarımızı daha verimli kullanmamızın bir yoludur."

 

 

Okunma Sayısı: 787
Fotoğraf Galerisi