ZMO 42. DÖNEM IV. DANIŞMA KURULU ANTALYA`DA YAPILDI

ANTALYA ŞUBE ( )
24.10.2011 (Son Güncelleme: 31.01.2014 11:36:29)

Ziraat Mühendisleri Odası 42. Dönem IV. Danışma Kurulu Toplantısı, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Onur Kurulu Üyelerimiz, Denetleme Kurulu Üyelerimiz, TMMOB temsilcimiz, önceki dönem yöneticilerimiz, şube başkanlarımız ve bazı il temsilcilerimizin katılımıyla, 21-23 Ekim 2011 tarihlerinde Antalya`da gerçekleştirildi.

 

Danışma Kurulumuzun 21 Ekim 2011 Cuma günü yapılan ilk gün çalışmaları kapsamında; Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Hamdi ARPA, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yapılanması"; TMMOB Yönetim Kurulu Üyemiz Ergin ÖZÜGÜR, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TMMOB"; İstanbul Şube Başkanımız Ahmet ATALIK da "Biyogüvenlik Yasası, Kurul Çalışmaları, İzin Verilen GDO`lu Çeşitler ve Dava Süreci" konularında sunum yaptılar.

Danışma Kurulu`nun resmi açılışı 22 Ekim 2011 Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Antalya Şube Başkanımız Vahap TUNCER açılış konuşmasında, Antalya`nın tarım potansiyeli ve yaşanan sorunlarla ilgili bilgi verdi. Kentte devam eden HES inşaatlarına dikkat çeken TUNCER, "HES`ler tamamlanırsa doğa tahrip olacak, tarım alanları olumsuz etkilenecek ve Antalya tarımda etkinliğini kaybedecektir" uyarısında bulundu. Nüfus artışının Antalya`yı tehdit ettiğini, çarpık kentleşme nedeniyle son 20 yılda 250 bin dekar arazinin kaybedildiğini anlatan TUNCER, "Güçlü Türkiye, güçlü tarım sektörü ile mümkündür. Tarımdaki altyapı eksiklikleri giderilmelidir" diye konuştu.

ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, tarım sektörünün sorunlarına dikkat çekerek, "Bir zamanlar tarımda kendi kendisine yeten dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Türkiye, çeyrek yüzyılı aşkın bir süredir uygulanan yanlış politikalar sonucu bugün bitkisel ve hayvansal üretimi gerilemiş, üretim alanları daralmış, çiftçisi üretimden kopmuş ve ithalata bağımlı hale gelmiş bir ülke konumundadır" dedi.

Türkiye`de tarımın desteklenmediğini anlatan TUNCER, son 10 yıldan 7`sinde Türkiye`nin tarım ürünleri ithalatının, ihracatı geçtiğini söyledi. 2011`in 8 aylık tarım ithalatının da 6,5 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığını bildiren TUNCER, sektörde yaşanan olumsuzlukların sonucu olarak çiftçinin tarımdan koptuğunu kaydetti.

Canlı hayvan ve et ithalatını eleştiren TUNCER, "Hayvan varlığını artırıcı, verimliliği yükseltici, üretim odaklı politikalar uygulanmadığı sürece hayvancılıkta da dışa bağımlılık artarak devam edecektir" diye konuştu. TUNCER, "Türkiye, tarım sektörüne gereken kaynağın aktarılması ve doğru politikaların uygulanması halinde açığı olan tarımsal üretimini birkaç yıl içinde kapatabilecek bir ülkedir. Ziraat Mühendisleri Odası bu hedefe ulaşabilmek için üzerine düşen katkıyı yapmaya her zaman hazırdır" dedi.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali ÇANDIR, Türkiye`nin tarım potansiyelini harekete geçirmek için işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah ERÇİN, tarımda alışkanlık haline gelmiş yanlışların bir kenara bırakılması gerektiğini söyledi. Tarım arazilerinin küçük ve parçalı olduğunu anlatan ERÇİN, arazi toplulaştırmasının önemine işaret etti.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Hüseyin GÖÇMEN, ODA`mızın düzenlediği toplantının tarım sektörü için yararlı sonuçlar üretmesini diledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa AKAYDIN, Serik ilçesinde sel felaketinden etkilenen tarım arazilerinin, aslında dünden bugüne yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle zarar gördüğünü söyledi. AKAYDIN, "Türkiye`nin temel sorunlarının altında tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntılar var" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve ODA‘mız Önceki Dönem Başkanı Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN, ülke nüfusunun sürekli olarak arttığına dikkat çekerek, "Peki bu yurttaşlarımızı sağlıklı ve dengeli besleyebiliyor muyuz? 13 milyon kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 1 milyon kişi açlık tehdidi ile karşı karşıya. Nüfusun artmasıyla gelecekte bu sorunları daha şiddetli yaşayacağız" diye konuştu.

Yem sorunu çözülmeden, hayvancılık sektörünün sorunlarının çözülemeyeceğini belirten GÜNAYDIN, tarımda başarılı olabilmek, nüfus artışına yetecek verim ve üretim düzeyini yakalayabilmek için arazi toplulaştırması ve sulama yatırımlarına gerekli desteğin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Danışma Kurulu`nda, CHP Antalya Milletvekili Yıldıray SAPAN da bir konuşma yaparak, başarı dileklerini iletti.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından, Danışma Kurulu katılımcıları otel önünde bir basın açıklaması yaparak, Bitlis ve Hakkari`de yaşanan terörist saldırıları kınadı. Söz konusu basın açıklaması ektedir.

Toplantıda daha sonra, "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri, Gıda Sektörü, Bitki Koruma Alanı, Meslek İçi Eğitim Merkezi Çalışmaları, Özlük Haklarına İlişkin Çalışmalar / Mesleki Denetim ve İstihdam Sorunu, ODA Tüzesi, ODA Örgütlenmesi, ODA – Üye İlişkileri, Bilirkişilik, Mali İşler, e-ZMO Çalışmaları, Türkiye`nin Gündemi ve ODA`mız Politikaları" ele alındı.

Gün boyu süren toplantının ardından bir sonuç bildirgesi yayınlandı. Söz konusu bildirge ektedir.

Akşam düzenlenen yemekte de Danışma Kurulu‘na katkı sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür plaketi sunuldu.

Danışma Kurulu kapsamında 23 Ekim 2011 Pazar günü de Antalya Kaleiçi gezildi.

Okunma Sayısı: 1504
Fotoğraf Galerisi