CUMHURİYETİN KAZANIMI OLAN ŞEKER FABRİKALARI YAŞATILMALI - AYDINLIK

GENEL MERKEZ ( )
01.12.2011 (Son Güncelleme: 01.12.2011 15:45:32)

 

Türkiye Şeker Fabrikaları`nın özelleştirmesi tamamlanarak, Malatya, Erzincan, Elbistan, Elazığ, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikaları satıldı. Konuya ilişkin tepkiler sürerken, bir açıklama da Ziraat Mühendisleri Odası`ndan (ZMO) geldi. ZMO, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin işsizlik, kaçakçılık ve ithalatta patlamaya neden olacağını, bu sebeple şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için yapılan ihalelerin derhal iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer yaptığı açıklamada, "Türkşeker özelleştirme kapsamından çıkartılmalı ve teknolojik yenileme yatırımları ile Cumhuriyet`in kazanımı olan şeker sektörü güçlendirilerek yaşatılmalıdır" dedi.

Başkan Tuncer, yan sektörler göz önüne alındığında yaklaşık 6 milyon kişini bu özelleştirmelerden olumsuz etkileneceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi halinde, daha önce Tekel fabrikalarının özelleştirilmesinde yaşandığı gibi birçoğunun kapatılacağı açıktır. Bu durumda 300 binin üstünde pancar çiftçisi pancar tarımından dışlanacak, 13 binden fazla şeker fabrikası çalışanı işsiz kalacak, aileleri ile birlikte düşünüldüğünde bundan doğrudan etkilenenlerin sayısı 2 milyona ulaşacaktır."

İşsizlik ve Göç Artacak

Bu durumun işsizliğin daha da büyümesine neden olacağının altını çizen Tuncer, büyük şehirlerin varoşlarına olan göçün artacağını, terör olaylarının tırmanacağını ve ülkenin güvenlik sorunlarının önüne geçilmez bir hal alacağını söyledi. Tuncer, fabrikaların kapanması halinde yaşanacakları ise şöyle anlattı:

"Türkiye, şeker ve şekerin yan ürünleri olan melas, küspe, yem, alkol gibi ürünlerde de dışa bağımlı hale gelecektir. Türkşeker`in yan kuruluşları olan makine fabrikaları, Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası, Şeker Enstitüsü, Tohum İşleme Fabrikası gibi ender ve yetkin kuruluşlar da kapatılacak ve Türkiye başta mevcut sanayi tesislerine yönelik makine ve elektromekanik aygıtlar üretimi olmak üzere şeker ve tohum alanındaki Ar-Ge faaliyetlerinden vazgeçmek zorunda kalacaktır.

Daha ucuza şeker üretildiği gerekçesi ile nişasta bazlı şekere tanınan ayrıcalıklar sürdürülecek ve sanayi şekeri tümüyle mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerlere dayandırılacaktır. Olası sağlık sorunlarının yanı sıra, NBŞ sanayi piyasasının % 75`ine çok uluslu şirketler egemendir, dolayısıyla üretilen katma değer de bunlara transfer edilecektir."

Türkiye pazar haline gelecek

Tuncer son olarak, Türkiye`nin son yıllarda sürekli yükselen dünya şeker fiyatlarından şeker ithal etmek zorunda bırakılarak, pancar üreticisine verilmeyen kamu kaynaklarının, AB pancar üreticilerine, ABD ve Arjantin mısır üreticilerine, çokuluslu şirketlere aktarılacağına dikkat çekti ve "Böylece şeker sektörü tamamıyla dışa bağımlı kılınacak ve Türkiye pazar haline gelecektir" dedi.

Bu nedenle, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için yapılan ihaleler derhal iptal edilmeli, Türkşeker özelleştirme kapsamından çıkartılmalı ve teknolojik yenileme yatırımları ile Cumhuriyet`in kazanımı olan şeker sektörü güçlendirilerek yaşatılmalıdır.

 

Okunma Sayısı: 365