ÇİFTÇİYE KREDİ TUZAĞI

GENEL MERKEZ ( )
03.07.2003 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:30:08)

ASIL PLAN BAŞKA

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, 2003 EKİM’İNE KADAR ÜRETİCİNİN ÖDEYECEĞİ RAKAMIN HİÇTE AZINSANMAYACAK BİR MİKTAR OLDUĞUNU DİLE GETİREREK, ÜRETİCİNİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM GÖZÖNÜNE ALINDIĞINDA, YASANIN BİR KOLAYLIK GETİRMEDİĞİNİN ALTINI ÇİZDİ. GÜNAYDIN, “TARIM KREDİ KOOPERTİFLERİ’NDEN ÜRETİCİNİN BORÇ KULLANMA LİMİTİ, 3 MİLYAR LİRA. BU ŞU DEMEKTİR, YAKLAŞIK 700 BİN ÜRETİCİ 3 MİLYAR LİRA VE ALTINDA ALDIĞI PARAYI ÖDEMEYEMİYOR” DEDİ. GÜNAYDIN, TKK’NIN KENDİ KAYNAKLARINDAN ÜRETİCİYE KREDİ VERMEDİĞİNİ AKTARARAK, “TKK ÜRETİCİYE VERDİĞİ KREDİNİN KAYNAĞINI, ZİRAAT BANKASI’NDAN ALIYOR. ŞİMDİ ŞU ÇOK ÖNEMLİ, ZİRAAT BANKASI’NIN BU ÖDEME KOLAYLIĞINDAN DOLAYI UĞRAYACAĞI KAYIP, BÜTÇEYE KONULDU. ANCAK, TKK’NIN KAYBETTİĞİ KAYNAK GERİ YERİNE KONULMUYOR. TKK’NIN, ZİRAAT BANKASI’NDAN ALDIĞI KREDİLERİN FAİZLERİ AYNI ŞEKİLDE KALACAK, YANİ PİYASA FAİZİ UYGULANACAK, ANCAK ÜRETİCİ TKK’YA DAHA AZ PARA ÖDEYECEK. BU DA BORÇ BATAĞINA DÜŞECEK TKK’NIN, IMF VE DB’NİN DAYATTIĞI GİBİ TASFİYESİNİN ÖNÜNÜ AÇIYOR” DİYE KONUŞTU. AKP HÜKÜMETİ’NİN TARIMA AKTARMAK ÜZERE BÜTÇEYE KOYDUĞU KAYNAĞIN 2.5 KATRİLYON LİRA OLDUĞUNU BELİRTEN GÜNAYDIN, “BU TOPLAM BÜTÇENİN YÜZDE 1.5’UNU OLUŞTURUYORSA SİZ KALKIP ‘TARIMI DESTEKLİYORUM’ YA DA ‘ÜRETİCİYE KOLAYLIK YAPIYORUM’ DİYEMEZSİNİZ. YAPILAN GERÇEK BİR KOLAYLIK MI YOKSA ZİRAAT BANKASI’NIN GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BORÇLARINI NE KADARINI ALABİLİRİM DİYE YAPILAN BİR PLAN MI” DİYE SORDU.

***

AKP ÜRETİCİNİN ZİRAAT BANKASI VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ’NE (TKK) OLAN BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN YASAYI ÇIKARDI. YASA ÜRETİCİYE KOLAYLIK SAĞLIYOR GİBİ GÖRÜNSE DE SATIR ARALARINDA HER OLAYA TÜCCAR MANTIĞI İLE BAKAN AKP HÜKÜMETİNİN HİNLİKLERİ GİZLİ. YASA HAYATA GEÇTİĞİNDE, ÜRETİCİ AKP HÜKÜMETİNİN VERDİĞİ SÖZLERİN AKSİNE, BORÇLARININ FAİZLERİNİ ÖDEYECEK. YASA ÜRETİCİYE ARTIK KREDİ VERMEYEN ZİRAAT BANKASI’NIN BORÇLARINI KAPATMAYI AMAÇLARKEN, TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ’NİN ÇÖKÜŞÜNÜ HAZIRLIYOR.

ÜRETİCİNİN TOPLAM BORCU FAİZİ İLE BERABER 3.2 KATRİLYON LİRAYI BULUYOR. BU BORÇTAN 1.5 KATRİLYON LİRASI ZİRAAT BANKASI’NA, 1.7 KATRİLYONU İSE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ’NE. BU MİKTARIN ANAPARASI İSE 900 TRİLYON LİRA.

YASA DA ÖDEME KOLAYLIĞI GETİRİLEN BORÇLARIN ZİRAAT BANKASI’NA OLAN KISMI 31 OCAK 2002 TARİHİNDEN ÖNCE KULLANDIRILAN TARIMSAL KREDİLERİ İÇERİYOR, BU DA 210 BİN ÜRETİCİYİ İLGİLENDİRİYOR. TKK’DA İSE 1 MAYIS 2003 TARİHİNDEN ÖNCE KULLANDIRILAN KREDİLERİ KAPSIYOR.

YASADA, TARIMSAL TEFE DİKKATE ALINARAK, ANAPARANIN TEKRAR HESAPLANMASI ÖNGÜRÜLÜYOR. TARIMSAL TEFE, TARIMSAL ÜRÜNLERİN AYLIK FİYAT ARTIŞLARININ DİE TARAFINDAN HESAPLANARAK OLUŞTURULDUĞU BİR RAKAM. YANİ ARTIK ÜRETİCİ BORÇLARI, PİYASA FAİZİNDEN DAHA DÜŞÜK BİR FAİZ UYGULANARAK, HESAPLANACAK. ANCAK, BU HESAPLAMADA, ÜRETİCİNİN GİRDİ MALİYETİ VE GİRDİLERDEN KAYNAKLI KAYBI YOK. ÇÜNKÜ TARIMSAL TEFE RAKAMLARININ, YÜZDE 45’İ BULDUĞU 1999 YILINDA, ZİRAİ İLAÇTAKİ FİYAT ARTIŞI YÜZDE 75’İ, GÜBREDEKİ FİYAT ARTIŞLARI YÜZDE 80’LERİ BULUYOR.

YASAYA GÖRE, ÜRETİCİ BORCUNUN YÜZDE 10’UNU PEŞİN, GERİ KALAN KISMINI İSE 2003 YILI EKİM AYINDAN İTİBAREN, HER YILIN EKİM AYINDA ÜÇ EŞİT TAKSİTLE ÖDEYECEK. ÜRETİCİ İSTERSE YASA ÇIKTIĞI GÜNDEN İTİBAREN 60 GÜN İÇİNDE BORÇLARINI PEŞİN VEREBİLECEK. ÜRETİCİNİN BORÇLARINI PEŞİN ÖDEMESİ DURUMUNDA TOPLAM 1.4 KATRİLYONLUK BORÇ ÖDENECEK. ÜRETİCİ, 900 TRİLYONLUK ANAPARAYA EK OLARAK, 500 TRİLYONLUK FAİZ VERECEK. YANİ AKP’NİN SEÇİM ÖNCESİ VERDİĞİ “ÜRETİCİ BORÇLARININ FAİZLERİNİ SİLECEĞİM” SÖZLERİ İSE TAMAMEN LAFTA KALACAK. HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILAN, İCRALIK ÜRETİCİLER, 60 GÜN İÇİNDE BORCUNUN YÜZDE 10’UNU PEŞİN ÖDEMEZSE, HAKKINDAKİ İŞLEMLER TAMAMLANACAK. SONUÇTA ÜRETİCİ YA HAPİSE GİDECEK YA DA MALLARINA EL KONULACAK.

Okunma Sayısı: 1096