‘GDO’LU YEM YİYEN 4 HAYVANDAN 1’İNİN SÜTÜNDE GDO VAR’ - MİLLİYET

GENEL MERKEZ ( )
28.12.2011 (Son Güncelleme: 28.12.2011 14:43:52)

Bakan Eker, ‘GDO’nun ete, süte, yumurtaya geçtiğini kanıtlayan bir tane bile bilimsel çalışma yok’ dedi. Ziraat Mühendisleri Odası’nı da içine alan platformdan araştırmaları göstererek açıklama yapıldı.

 

MİTHAT YURDAKUL

Ankara

Ziraat Mühendisleri Odası`nın da üyeleri arasında olduğu GDO`ya Hayır Platformu, "GDO`nun ete, süte ve yumurtaya geçtiğini kanıtlayan bir tane bile bilimsel çalışma, veri yok" diyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker`e araştırmayla yanıt verdi.

Platformdan yapılan açıklamada, "İtalya`da Catania Üniversitesi Biyomedikal Bilimleri Bölümü`nden Agodi, Barchitta, Grillo ve Sciacca`nın yaptıkları araştırmada marketlerden alınan 12 markaya ait 60 farklı süt örneği analize tabi tutulmuş ve analiz sonucu GDO`lu mısır ve soyayla beslenen hayvanlardan elde edilen bu sütlerin yüzde 25`inde GDO`lu DNA parçalarına rastlanmıştır" denildi.

Bilimsel çalışma yok mu?

Eker`in, GDO`lu mısırın yemlerde kullanılmasına ilişkin "Zarar verirse hayvana verir, buradan besine geçmez. GDO`nun ete, süte ve yumurtaya geçtiğini kanıtlayan bir tane bile bilimsel çalışma, veri yok. Zarar verirse o hayvanın kendisine veriyor" sözlerine 2004`ten beri GDO ile ilgili araştırma yapan GDO`ya Hayır Platformu`ndan geldi.

Platformdan yapılan açıklamada, "‘Bu konuda bir tane bile bilimsel çalışma yok` sözü gerçeği yansıtmamaktadır. Birçok araştırma hayvan yemindeki bitki kloroplast DNA`sının süte, yumurtaya ve ete geçtiğini ortaya koymuştur" denildi. İtalya`da konuyla ilgili yapılan bir arıştırmadan örnek verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İtalya`da Catania Üniversitesi Biyomedikal Bilimleri Bölümü`nden (bilimadamları) Agodi, Barchitta, Grillo ve Sciacca`nın yaptıkları araştırmada, marketlerden alınan 12 markaya ait 60 farklı süt örneği analize tabi tutulmuş ve analiz sonucu GDO`lu mısır ve soyayla beslenen hayvanlardan elde edilen bu sütlerin yüzde 25`inde GDO`lu DNA parçalarına rastlanmıştır. Pastörizasyon işleminin dahi bu GDO`lu DNA zincirini parçalayamadığı tespit edilmiştir. Öte yandan, ‘Zarar verirse hayvana verir` diyen Sayın Bakan, bu konuda çok haklıdır. GDO, yemler yoluyla hayvan dokusuna geçer ve bilimsel araştırmaların da gösterdiği şekilde hayvan bundan zarar görür."

Kanında GDO çıktı...

İtalya`daki Cattolica S. Cuore Üniversitesi`nden Raffaele Mazza önderliğinde yapılan araştırmadan da örnek verilen açıklama, şöyle devam etti:

"Bir grup bilim insanının yaptığı araştırmada, GDO`lu yemle beslenen hayvanların kanında, karaciğerinde, dalağında ve böbreğinde GDO`lu DNA`lar tespit edilmiştir. Ayrıca Phipps, Deaville ve Maddison`ın yaptığı araştırmada ise süt ineklerinin, sütlerinde, kan ve dışkıları ile oniki parmak bağırsaklarında transgenik bitki DNA`sına rastlanmıştır. Bu bilimsel araştırmaların ışığında, Sayın Bakan`a soruyoruz. GDO`lu yemden hayvan zarar görüyorsa, insanların zarar görmeyeceğinden nasıl bu kadar emin olabilmektesiniz? Bizler, Sayın Bakan`ın enerjisini, GDO`lu yemleri övmek ve ithalatına olanak sağlamak yerine, tarım politikalarını düzeltip mısır ve soya üretiminde kendimize yeterliliği yakalamak konusunda harcamasını beklerdik."

Okunma Sayısı: 267