“TARIM, DEVLET POLİTİKASI OLSUN”- KONYA POSTASI

KONYA ŞUBE ( )
04.01.2012 (Son Güncelleme: 05.01.2012 14:04:05)

Tarımın devlet politikası olması gerektiğine dikkat çeken Başkanımız Özkan TAŞPINAR, “Hükümet değiştiğinde dış politika nasıl değişmiyorsa, tarım politikası da değişmemeli” dedi.

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Türkiye ikliminin-coğrafyasının tarıma çok elverişli olduğunu ve sahip olduğumuz tarım alanının yüzde 70‘inin verimli alanlar olduğunu dile getirdi. Başkanımız Özkan TAŞPINAR : "Türkiye 4 mevsimi yaşayan, 7 coğrafi bölgesi olan ve haritaya baktığımızda tarım için uygun bir alanda yer almakta. Böyle olunca da biz uçak sanayisinde, silah sanayisinde, otomotiv sanayisinde ya da elektronik sanayisinde gelişmek yerine elimizdeki mevcut değerleri kullanmalıyız. Yani bu mevsimi bu toprağı değerlendirerek tarımdan kaçılmadan, tarımdan kalkınmayı, tarımdan sanayileşmeyi öncelikli hedef tutmalıyız. Asıl kalkınmayı tarımdan sağladıktan sonra diğer sektörlere de mutlaka sahip çıkmalıyız" dedi.

TARIM POLİTİKASI DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELMELİ

Tarımda son 4-5 yıl içerisinde olumlu gelişmeler yaşandığını söyleyen Başkan TAŞPINAR, bu gelişmeleri Ziraat Mühendisi istihdamından anlayabildiklerini  belirtti. Başkan TAŞPINAR, "Türkiye‘de tarım politikaları devlet politikası haline gelmeli. Hükümet değiştiğinde dış politika nasıl değişmiyorsa tarım politikası da bir devlet politikası haline getirilmeli" dedi. Başkan TAŞPINAR, tarım alanlarına yerleşim yeri, fabrika gibi binalar yapılmaması gerektiğini, mevcut alanlarımızın kırk yıl sonra da nüfus artışına rağmen yetebilmesi için şimdiden korunması, gerekli önlemlerin alınabilmesinin önemini vurguladı.

TEKNOLOJİ GELİŞTİ VERİM ARTTI

Avrupa‘da kullanılan tarım aletlerinin önceleri 20-30 yıl gibi uzun yıllar sonra Türkiye‘ye geldiğini fakat günümüzde Türkiye‘nin de hızla gelişen teknolojiye ayak uydurabildiğini dile getiren Başkan TAŞPINAR, gelişen teknolojinin tarımdaki verimliliği arttırdığını, birim alandan elde edilen kazancın arttığını belirtirken özellikle dünyada uygulanan teknolojinin olumlu sonuçları öğrenilip aynı uygulamalar Türkiye‘de de uygulandığında her geçen gün daha da artış olduğunun gözlendiğini söyledi.     

KONYA SADECE TAHIL  AMBARI DEĞİL!     

Başkan TAŞPINAR, Konya‘da 2.2 milyon hektarlık alan olduğunu fakat bu alanın az bir kısmının sulandığını söyledi. Başkanımız Özkan TAŞPINAR, buğday ihtiyacının yüzde 12‘sini, arpa ihtiyacının yüzde 14‘ünü, şeker pancarı ihtiyacının Konya Ovası‘ndan sağlandığını belirtti. Sakarya, Karasu, Seyhan gibi nehirlerin suyunun Konya Ovası‘na getirilmesi halinde  daha fazla verim sağlanacağına dikkat çeken Başkan TAŞPINAR, "Konya sadece tahıl ambarı değil, Konya tahıl ihtiyacının büyük bir kısmının karşılandığı önemli bir yer. Sadece tahıl ambarı gözüyle bakılmamalı" dedi.

TAŞPINAR‘DAN 2012 İÇİN TARIM ÖNERİLERİ

Tarımda verimin arttırılmasına yönelik tedbirleri sıralarken en çok gübreleme konusu üzerinde duran Başkan TAŞPINAR, "Gübrelerin % 40‘ının Şubat , % 40‘ının Nisan, % 20‘sinin de başaklanma aylarında kullanılması gerekir. Ayrıca ziraat mühendisleri, tarım müdürlükleri programlı çalışırsa ve yağışlar bu seneki gibi olursa seneye de tıpkı bu sene gibi verimli bir tarım yılı geçirmiş oluruz" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 630
Fotoğraf Galerisi