SÜT İÇMEYE DEVAM - DÜNYA-MİLLİYET EGE-YENİGÜN-EGE TELGRAF GAZETELERİ

İZMİR ŞUBE ( )
23.01.2012 (Son Güncelleme: 24.01.2012 12:03:41)

 

 


 

Yayın :

Dünya

Tarih :

21.01.2012

   
           


SÜTTE GÜVENLİK KOOPERATİFLEŞME İLE SAĞLANIR

Sütte güvenlik kooperatifleşme ile sağlanır Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, süt üretiminin az olduğu bir dönemde sütte antibiyotik söylemleriyie üreticilerin zor durumda bırakıldığını söyledi. Çiftçi, "Öncelikle sütlerin toplanması işleminin kooperatifler, birlikler kanab ile yapılması teşvik edilmelidir. Böyle bir uygulama süt sektöründeki kayıt dişiliği önler, kaliteyi artırır ve fiyat istikrarını sağlar" dedi. > Sayfa 13

Sayfanın Devamı Sayfa:13

‘Sütte sorunlar kooperatifleşme ile çözüme kavuşur‘ İZMİR - DÜNYA Son dönemde sütte ve süt ürünlerindeki gıda güvenliği tartışmaları konusunda basın toplantısı düzenleyen Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkam Ferdan Çiftçi, sorunun çözümünün kooperatifleşmeden geçtiğini belirterek, sütlerin toplanmasının kooperatifler, birlikler kanalı ile yapılarak teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. ZMO İzmir Şube Lokali‘nde basın toplantısı düzenleyen Çiftçi, süt üretimin az olduğu bir dönemde sütte antibiyotik tartışmalarının üreticileri zor durumda bıraktığını belirterek, üreticilerin son 5 yıldır süt ve süt ürünlerinden para kazanmadığını, bu yıl işlerinin düzene girmeye başladığı dönemde konunun uzmanı olmayan kişilerce süt ve süt ürünlerinde gıda güvenliğini tartışmalarının yapıldığına dikkat çekti. Çiftçi, Türkiye genelinde çiğ sütlerin çoğunluğunun bazı tüccarlar ve mandıralar tarafından yasak olmasına rağmen sıcak olarak toplandığım belirterek, Ege Bölgesi‘nde yüzde 57 olan soğuk zincirin Türkiye genelinde yüzde 35 olduğunu açıkladı. Ferdan Çiftçi, kontrol edilenlerin dışındaki süüerde gerekfi analizlerinin yapılmadığının bilindiğini kaydederek, bu nedenle sütte antibiyotik varlığının üreticinin beyanına dayandığım, işletmenin yoğurt, ayran, kefir veya eski kaşar üretmiyorsa antibiyotiğin ürüne zarar vermediğini dile getirdi. Kooperatif ve birliklerle kayıtdışılık azalır Sorunun çözümünün kooperatifleşmeden geçtiğini ifade eden Ferdan Çiftçi, "Öncelikle süderin toplanması işleminin kooperatifler, birlikler kanalı ile yapılması teşvik edilmeli. Böyle bir uygulama süt sektöründeki kayıt dişiliği önler, kaliteyi artınr ve fiyat istikrarını sağlar. Ayrıca, sütü soğuk zincir altında toplayanlara maddi destek verilmeli. Süt ve süt ürünleri, temel gıda kapsamında değerlendirilerek KDV ette yapıldığı gibi yüzde 8‘den yüzde l‘e düşürülmeli"" şeklinde konuştu. TÜSEDAD: Ambalajlı ve markalı süt alanlar endişe etmesin Son günlerde basında yer alan ‘Sütte Kanser Tehlikesi‘ haberlerine, Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÛSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız‘dan açıklama geldi. Süt konusunda yapılan tartışmaların üzücü olduğunu belirten Adnan Yıldız, tüketiciden ambalajlı ve markalı ürünleri tercih etmesini istedi. Sütü isleyen sanayicilerin her gün süt soğutma tanklarından, sütü almadan ünce mutlaka antibiyotik testine tabu tuttuğunu belirten Yıldız: Test sonucunda sütte antibiyotik çıkarsa sanayici sütü almaz. Temiz çıkarsa alır. Dolayısıyla tüketici ambalajlı ve markalı sütleri tercih ederse hiçbir endişe duymadan tüketebilir" dedi. Yıldız, su bilgileri verdi: "Sütü isleyen sanayiciler, her gun süt soğutma tanklarından, sütü almadan önce mutlaka antibiyotik testi uygular ve ondan sonra teslim alır veya reddeder. Ülkemizde, yılda 13 milyon ton sut üretilir ve bunun 6,5 milyon tonu, yukarıda bahsettiğimiz süt sanayicisi tarafından islenir. Bu sütlerde antibiyotik kalıntı sorunu yok. Antibiyotik kalıntı riski kanımızca merdiven altı tabir ettiğimiz, nerede üretildiği belli olmayan kayıt dışı sut ve süt ürünleri ile sokak süt

lerinde olabilir."

 

 


 

Yayın :

Milliyet Ege

Tarih :

22.01.2012

İl :

İzmir

           


ZİRAAT MÜHENDİSLERİ BAKANLIĞA TEPKİLİ

Ziraat Mühendisleri Bakanlığa tepkili Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) izmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Bakanlık tarafından yapılan "Sütte antibiyotik" iddialarıyla son beş yılını kötü geçiren üreticinin zor durumda kalacağım, bunun sorumluluğunun da Bakanlıkta olacağım söyledi. Son dönemde sütte yaşanan tartışmalarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Çiftçi, televizyonlarda konunun uzmanı olmayan kişilerce başlayan tartışmaların Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker‘in açıİdamalürıyla gündeme oturduğunu dile getirdi. Süt ve ürünlerinde gıda güvenliği için mutlaka soğuk zincir uygulamasının yapılması gerektiğini ancak bu oranın ülke genelinde yüzde 35‘i aşamadığım kaydeti. ¦ BURCU TANER DHA

 

Yayın :

Ege Telgraf

Tarih :

21.01.2012

İl :

İzmir

           


‘SÜTÜ BİRLİKLER TOPLASIN‘

‘Sütü birlikler toplasın‘ Ferdan Çiftçi, "Süt toplama işleminin kooperatifler kanalıyla yapılması teşvik edilmeli" dedi ZİRAAT Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, süt konusundaki tartışmalara ilişkin, "Sütlerin toplanması işleminin, kooperatifler, birlikler kanalıyla yapılması teşvik edilmelidir" dedi. Çiftçi, Türkiye genelinde üretimi yapılan çiğ sütlerin çoğunluğunun, tüccar ile mandıralar tarafından, yasak olmasına karşın sıcak olarak toplandığını gördüklerini, sütte soğuk zincirin yüzde 35‘ler civarında seyrettiğini söyledi. Çiftçi, bazı firmaların antibiyotikli sütleri ucuza toplayıp süt ürünlerine işleyerek haksız rekabete sebep olduğunu savundu. ¦ 13‘TE

Sayfanın Devamı Sayfa:13

"Kooperatifler sütü toplasın" ZİRAAT Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, süt konusundaki tartışmalara ilişkin, "Sütlerin toplanması işleminin, kooperatifler, birlikler kanalıyla yapılması teşvik edilmelidir" dedi. Çiftçi, Türkiye genelinde üretimi yapılan çiğ sütlerin çoğunluğunun, tüccar ile mandıralar tarafından, yasak olmasına karşın sıcak olarak toplandığını gördüklerini, sütte soğuk zincirin yüzde 35‘ler civarında seyrettiğini söyledi. Kontrol edilen sütler dışında kalan ürünlerde gerekli analizlerin yapılmaması nedeniyle antibiyotik varlığının üreticinin beyanına dayandığını ifade eden Çiftçi, antibiyotikli sütlerin dökülmesi gerektiğini, ancak bazı firmaların sütleri ucuza toplayıp süt ürünlerine işleyerek haksız rekabete sebep olduğunu savundu. Antibiyotikli süt kullanımının halk sağlığını tehdit ettiğini belirten Çiftçi, "Farkında olmadan antibiyotikli ürün tüketenlerde, antibiyotiklere karşı oluşan bağışıklık nedeniyle özellikle boğaz hastalıklarında verilen antibiyotikler etkili olmuyor" diye konuştu. Tüketicilerin, sütte antibiyotik olup olmadığını anlamasının güç olduğunu vurgulayan Çiftçi, şunları kaydetti: ‘"Yasak olmasına rağmen binde birden de az olsa kullanıldığını bildiğimiz antibiyotiğin yoğurt, ayran, kefir ve eski peynirler dışında hangi ürünlerde olduğunu biz anlayamayız. Bu daha çok firmanın insafına kalmış bir şey. Tüketiciler, basit olarak, aldıkları çiğ sütte antibiyotik olup olmadığını anlamak için, sütü kaynatıp içine yoğurt mayası atabilir. Şayet sütün ekşiliği artıyorsa sütte antibiyotik yok demektir." Süt konusundaki spekülasyonların çözümünün, üreticilerin birlik olmasından geçtiğini ifade eden Çiftçi, "Sütlerin toplanması işleminin, kooperatifler, birlikler kanalıyla yapılması teşvik edilmelidir. Bu uygulama, süt sektöründeki kayıt dişiliği önler, kaliteyi artırır ve fiyat istikrarını sağlar" diye konuştu. Çiftçi, sütü soğuk zincir altında toplayan üreticilerin desteklenmesi, süt ve süt ürünlerinin temel gıda maddesi kapsamında değerlendirilerek, uygulanan KDV oranının yüzde 8‘den l‘e düşürülmesi gerektiğini söyledi. Son günlerde yapılan açıklamaların, üreticiler açısından değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Çiftçi, "Üretici, sütün az bulunduğu ve değerinin arttığı dönemleri yaşıyor. Üreticinin, ürününden para kazanacağı dönemde yapılan açıklamalar, umuyoruz ki sektörü olumsuz etkilemez. En büyük endişemiz bu. Süt üreticileri, son 5 yıldır ürününden para kazanamıyor. 1 kilogram süt ile 1 kilogram yem ancak alınmakta" dedi.Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Süt Teknikleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal ise hayvan hastalandığında antibiyotik kullanılması halinde söz konusu hayvandan sağılan sütlerin 6 gün boyunca imha edilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

 

Yayın :

Yenigün (İzmir)

Tarih :

21.01.2012

İl :

İzmir

           


SÜT İÇMEYE DEVAM

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker‘in, süt hakkında bir gün içinde iki ayrı açıklama yaparak vatandaşlarm aklı iyice karışmıştı. Konuyla ilgili bir açıklama da Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi‘nden geldi. Başkan Ferdan Çiftçi ile Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Tomar ve Kurtuluş Bingöl‘ün yanı sıra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal katıldı. Başkan Çiftçi, ülke genelindeki çiğ sütlerin çoğunun tüccar ve mandıralar tarafından yasak olmasına rağmen toplandığını ifade ederek, "Bu sütlerde gerekli analizler yapılmıyor. Çiftçimiz, hayvanı hastalığında iyileşmesi için ona antibiyotik veriyor. Normalde bu hayvanın sütünün 6 gün boyunca imha edilmesi gerekirken, Sütteki karmaşanın, hayvanlara verilen ilaçlardan kaynaklandığını söyledi bilinçsizlik veya maddi nedenlerle satılabiliyor" dedi. Ayran, yoğurt, kefir gibi mayalanmış ürünler ile eski kaşarda antibiyotiğin bulunamayacağını vurgulayan Çiftçi, "Sütün içinde antibiyotik olup olmadığırtı anlamak için bir bardak sütü, yoğurt ile mayalayın. Eğer süt, ekşirse içinde antibiyotik kalıntısı yok demektir ve rahatlıkla içebilirsiniz. Antibiyotikli süt ise asla mayalanmaz. Biz tüm vatandaşlarımıza sütü içmeye devam etmelerini söylüyoruz" diye konuştu. Sütte kanserojen madde konusuna değinen Prof. Dr. Harun Uysal da, bunlann genetiği değiştirilmiş yemlerin kullamlmasmdan kaynaklandığını, çiftçinin kullandığı yemlerin sıkı denetlenmesi gerektiğinin de altını çizdi. ¦ Murat ERVİN

   

Okunma Sayısı: 568