MİRASYEDİ - CUMHURİYET

GENEL MERKEZ ( )
24.01.2012 (Son Güncelleme: 24.01.2012 14:53:58)

ANKARA KULİSİ / IŞIK KANSU

 

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer, tarihi anımsattı:

"Osmanlı ilk imtiyazını 1536`da Fransızlara verdi. Sonraki süreçte imtiyazların içeriği genişletildi. Osmanlı, 1860`ta İngiltere`ye başvurduğunda, yabancılara taşınmaz satışı ve kiralanması dayatmasını önünde buldu. 1868`de çıkarılan İstimlak Nizamnamesi ile karşılıklılık ilkesi çerçevesinde yabancıların taşınmaz edinmelerinin önü açıldı. İngilizler, İzmir`deki tarım arazilerinin 1/3`ünü kısa sürede ellerine geçirdi. 10 yıl içinde Ege`deki tüm tarım arazileri İngiliz tüccarların oldu. Ayrıca İngiliz, Fransız ve İtalyanlar hızla Akdeniz bölgemizde taşınmaz edinimine başladı. 1913`te yapılan bir düzenleme ile yabancı şirketlerin de taşınmaz edinimi sağlandı. Ancak topraklarını satmak Osmanlı`yı kurtaramadı, tam tersine yok etti!

1. Dünya Savaşı sırasında Anadolu toprakları işgal edildi. 1920`de imzalanan Sevr Antlaşması ile Osmanlı Devleti sona erdirilmek istendi. Ancak Kurtuluş Savaşı ile ülke toprakları işgalden kurtarıldı. Kapitülasyonlara, 1923`te imzalanan Lozan Antlaşması çerçevesinde son verildi."

AKP iktidarı, yeni hazırladığı Tapu Kanunu`nda değişiklik öngören tasarı ile yabancıların edinebilecekleri taşınmaz miktarı 2.5 hektardan 30 hektara çıkarıyor. Bakanlar Kurulu bu miktarı 60 hektara çıkarabilecek. Satışta, Bakanlar Kurulu`nun belirleyeceği ülke vatandaşları için karşılıklılık ilkesi dahi aranmayacak. Çokuluslu şirketler de taşınmaz edinebilecekler.

Osmanlı`nın mirasına sahip çıkmak, işte buna denir!

Okunma Sayısı: 325