TARIMDA ÜRETİM SIKINTISI - NTV MSNBC VE AJANSLAR - 07.08.2003

GENEL MERKEZ ( )
07.08.2003 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:29:08)

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÜNAYDIN, TÜRKİYE’DE TARIMIN KALKINMA PLANI DOĞRULTUSUNDA GELİŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ VE DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ’NÜN TARIM LİBERALLEŞMESİ GÖRÜŞMELERİNDE TÜRKİYE’NİN TARIMI KORUMASI GEREKTİĞİNİ BİLDİRDİ.

ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TÜRKİYE’NİN SOSYO-EKONOMİK ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ BİR SEKTÖR OLAN TARIMIN, PLANLI BİR KALKINMA İLKESİ DOĞRULTUSUNDA GELİŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

GÜNAYDIN, YAPTIĞI AÇIKLAMADA, YÜZYILLARDAN BERİ SOSYO-EKONOMİK VE POLİTİK YÖNDEN ÖNEMLİ BİR SEKTÖR OLAN TARIMIN, ULUSAL POLİTİKALARDAKİ DEĞİŞİMLERE GÖRE BİÇİMLENDİĞİNİ, ULUSAL POLİTİKALARIN İSE TEMEL OLARAK DÜNYA KAPİTALİZMİNİN YÖNELİMLERİNİ İZLEDİĞİNİ İFADE ETTİ.

ÖZELLİKLE, SON 25 YILDAN BERİ TARIMDA YANLIŞ POLİTİKALAR İZLENMESİ NEDENİYLE TARIMDA ÜRETİM SIKINTISI YAŞANDIĞINI, ÜRETİCİLERİN İSE YOKSULLAŞTIĞINI BELİRTEN GÜNAYDIN, TARIM SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ULUSAL TARIM POLİTİKASI BELİRLENMESİNİN, TÜRKİYE’NİN KALKINMASI İÇİN GEREKLİ OLDUĞUNU DA DİLE GETİRDİ.

UZUN VE KISA DÖNEMLİ PLANLAMALARLA BU POLİTİKANIN GEREKLERİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ, TARIM ALANINDAKİ ULUSLARARASI TAAHHÜTLERİNDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTEN ZMO BAŞKANI, DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ’NÜN DAHA FAZLA LİBERASYON AMACIYLA BAŞLATTIĞI GÖRÜŞMELERDE ALINACAKPOZİSYONUN TÜRKİYE’DEKİ TARIMIN KOŞULLARINA UYGUN OLARAK ALINMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ.

TARIMIN YOĞUN TEKNOLOJİ KULLANARAK, DÜŞÜK MALİYETLER VE YÜKSEK VERİMLERLE ÇALIŞAN BİR YAPIYA DA KAVUŞTURULMASININ GEREKTİĞİNİ KAYDEDEN GÜNAYDIN, TÜRKİYE’DE SULANABİLİR ALANLARIN TÜMÜNE SU GÖTÜRÜLMESİNİN KISA VADELİ BİR HEDEF OLARAK BENİMSENMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

GÜNAYDIN, GIDA SANAYİİNİN GELİŞTİRİLMESİNE ÖZEL BİR ÖNEM VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ VE KATMA DEĞERİ YÜKSEK TARIM ÜRÜNLERİNE AĞIRLIK VERİLEREK, İŞLENMEMİŞ TARIM ÜRÜNLERİNİN İHRACINA SON VERİLİP BİR TARIM TİCARETİ YAPISINA ULAŞILMASI GEREKTİĞİNİ DE SÖZLERİNE EKLEDİ.

Okunma Sayısı: 906