2B İLE YAĞMA VE TALAN TAM GAZ - BİRGÜN

GENEL MERKEZ ( )
24.04.2012 (Son Güncelleme: 24.04.2012 12:34:53)

Meclis Genel Kurulu`nda onaylanmasının ardından yasalaşan "2B yasası" olarak bilinen "Orman Vasfını Yitirmiş Araziler"in satışına yönelik tasarı artık hayata geçti

 

YAŞAR AYDIN/ANKARA

Nehirleri HES şirketlerine, dağlan maden şirketlerine satan AKP yönetimi, önceki gün gece yarısı da 2B Yasa Tasarısı‘nın birinci bölümünü kabul ederek ormanları da satmanın yolunu açmış oldu. Tasarının tamamının yasallaşması ve uygulamaya sokulması halinde ülke genelinde ilk etapta 410 bin hektarlık orman alam (KKTC‘nin 1.5 katı) satışa çıkarılacak. Türkiye‘de az ya da çok, sınırları içinde 2B arazisi olmayan il sayısı sadece 10. Geriye kalan 71 ilde toplam 260 bin futbol sahası büyüklüğünde 2B arazisi ranta açılmış olacak. Maliye Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın aktif rol oynayarak hazırladığı 2B yasasının ikinci bölümü TBMM‘de kabul edildi.

‘TOKİ, KÖYLERİN SAHİBİ OLACAK

2B yasasının sadece 21 bin orman köyü ve 7 milyon insanı değil tüm Türkiye‘yi ilgilendirdiğinin de altını çizen Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, "İddia edildiğinin tersine bu yasanın bir avuç insana rant yaratmaktan başka kimseye faydası olmayacak-, lr ür. Doğayla dost bir yaşam içindeki orman köylülerinden kullandıkları arazinin bedelinin yüzde 70‘ini istemek o araziye TOKİ‘hin el koymasından başka bir anlam taşımıyor. Bu uygulamayla TOKİ birçok köyün sahibi olacak ve kırsal yaşamın tamamen yok olmasının önü açılacak. Topraklarına el konulması ve kırsalın boşalmasıyla birlikte sahipsiz kalacak olan Anadolu‘da orman, nehir dağ ve kıyıların şirketlere satışının önünde hiçbir engel kalmayacak" diye konuştu.

‘Satılan ülkenin geleceğidir‘

TMMOB Yönetim Kurlu Başkanı Mehmet Soğancı ile birlikte bağlı oda yöneticileri ve başkanları Genel Merkez binasında bir araya gelerek 2B yasasına karşı tepkilerini dile getirdi. TMMOB adına açıklamayı okuyan Başkan Mehmet Soğancı, "Bu düzenleme, AKP iktidarının ülkeyi yağma, talan, yandaşlarına peşkeş çekme politikalarında geldiği son noktadır. Rant söz konusu olduğunda hiçbir değeri gözü görmeyen AKP zihniyeti sonunda ülkenin ormanlarını da yağmaya ve talana açmıştır" diye konuştu.

Mehmet Soğancı, yaptığı açıklamada yasanın yeni orman talanı için işgalcileri cesaretlendireceğini söyledi. Yasa ile birlikte hukukun ayaklar, altına alındığını söyleyen TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, "Anayasamızın ve genel hukuk kurallarının gereği olan yargı kararlarının uygulanması zorunluluğu ihlal edilmektedir. Hukuksuzluk, kesinleşmiş yargı kararlarının bulunduğu alanlardaki geçmiş hak sahiplerine (!) tapularını alma hakkının verilmesi noktasına taşınmıştır. Yapılan işleme itiraz hakkı tanınmayarak dava yolunun kapatılmasıyla evrensel bir hukuk kuralı olan idarenin kararlarının yargı denetimine tabii olması hükmü yok sayılmaktadır" diye konuştu.

Açıklamasının son bölümünde yasayı geri çevirmesi için Cumhurbaşkanına seslenen Mehmet Soğancı, şöyle konuştu: "Orman köylülerinin desteklenmesi" gerekçesiyle meslek örgütlerini, bilim insanlarını görmezden gelerek hazırlanan, ülkemizin doğal zenginliklerinin onarılamayacak biçimde zarar görmesine, talanına yol açacak bu kanunu TBMM‘ne geri gönderiniz. TBMM‘ne sesleniyoruz; Bu kanunu geri çekiniz ve düzenlemeyi TMMOB‘nin görüşleri doğrultusunda yeniden yapınız."

Şimdi ne olacak?

2B alanları Kentsel Dönüşüm projelerinde kullanılacak olup, alanlara dair sınır belirleme yetkisi de TOKİ öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelere verilecek. Bu alanlardan elde edilen tasarruf Maliye Bakanlığı‘na devredilecek.

2B olarak tanımlanan alanlar üzerindeki hak sahiplerine taşınmazların rayiç bedelinin yüzde 70‘i verilecek olup, satış sürecinde de "3194 sayılı İmar Kanunu" hükümleri uygulanmayacak.

Alanlardan elde edilecek gelirlerin de yüzde 90‘ı kentsel dönüşüme kaynak sağlamak amacı ile kullanılacak. Diğer bir ifade ile kentsel dönüşüme alan açan yasa, elde ettiği gelir ile kentsel dönüşüm içindeki diğer projeleri desteklemiş olacak.

Ayrıca satış sürecinde anayasaya aykırı olarak köy nüfusuna kayıtlı olma koşulu aranmayacak olup, hatta hayata geçirilen "Yabancıların Mülk Edinimi" yasası ve "mütekabiliyet" yani karşılık ilkesinin kaldırılması ile uluslararası sermayeye de sınırsız ayrıcalıklar tanınacak.

Kim ne dedi?

Necati Uyar (Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı): Devlet eli ile gündeme getirilen bir talan bu yasa. Sultanbeyli ve Kepez gibi artık yerleşim bölgesi olan yerler için gündeme getirilen yasa mecliste bekleyen afet yasası birlikte okunmalı. Böyle okunursa bunun nitelikli dolandırıcılık olduğu, üstelik devlet eli ile yapıldığını göreceksiniz. Yurttaş daha önce satın aldığı yeri bir kez daha devletten satın alacak. Ama bu satın alma ile kurtulduğu sanılmasın. Peşinden çıkacak yasa ile afet riski nedeni ile buraları rahatlıkla yıkılabilecek. Yurttaş ciddi anlamda kandırılıyor.

Eyüp Muhcu (Mimarlar Odası Başkanı): Türkiye‘de TOKİ ve yandaşları para kazansın diye, yeni sermaye birikimi elde edilsin diye tüm doğal varlıklarımız satışa çıkarıldı. Bu despotik yönetimin finanse edilmesi için bu çalışmalardır. Maalesef meclisten de geçti. Buna karşı tek mücadele alanı toplumsal muhalefettir. Türkiye‘de her kesimin bu konuya büyük bir duyarlılıkla yaklaşması gerekiyor.

Turhan Tuncer (Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı): Bu uygulamalar AKP‘nin ustalık dönemi uygulamalarıdır. Bugün Türkiye‘nin toprakları satılıyor. Yabancılara toprak satışı engellenmiyor, özendiriliyor. Bu yasa ile de ormanlarımız ve tüm doğal alanlarımız yok edilecek.

Okunma Sayısı: 431