MESLEĞİMİZE YAPILAN SALDIRILARI REDDEDİYORUZ! MESLEĞİMİZE, HALKIMIZIN GIDA GÜVENLİĞİ VE GÜVENCESİNE SAHİP ÇIKIYORUZ!

İZMİR ŞUBE ( )
26.06.2012 (Son Güncelleme: 26.06.2012 16:48:59)

Değerli basın mensupları,

Son günlerde ziraat mühendislerine dönük haksız uygulamalarla karşı karşıyayız. Önce 30 Mayıs`ta Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması Hakkında Yönetmelik`te yapılan değişiklikle Eczacılara Bitki Koruma Bayiliği yetkisi verilmiştir. 6197 Sayılı Eczacılık hakkında kanun dayanak gösterilerek yapılan bu değişlik meslek alanımıza açık bir müdahale niteliğindedir, kabul etmiyoruz.

Bitki koruma alanını bir taraftan eczacılara açan Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı bir taraftan da sistemin yürümediği kendileri tarafındandan da kabul edilen barkod ve reçete uygulamaları ile ilgili olarak bayiler üzerindeki denetimlerini İzmir özelinde olmak üzere artırmış ve bayi meslektaşlarımıza kanunun öngördüğü 5.937 TL para cezası yazılmıştır.

Öncelikle şu bilinmelidir ki çiftçilerimize yıllardır bitki koruma kimyasalı, tohum, gübre girdisi sağlayan meslektaşlarımız çiftçilerimizin her zaman yanında olmuş, onun finans sıkıntılarını çözmüş ve cefakarca tarım sektörüne hizmet vermişlerdir. Bu sistemde dayanabildikleri ölçüde de bunu yapmaya devam edeceklerdir.

Ziraat Mühendisleri Odası asla denetimin karşısında, kuralsızlığın yanında değildir. Barkod ve reçete uygulaması Ziraat Mühendisleri Odası‘nın önerdiği uygulamalardır. Çiftçimizin alın teri, halkımızın gıda güvenliği ve güvencesi en az meslek ve meslektaş haklarımız kadar önemlidir.  Bitkisel üretimdeki kalıntı sorunu ve halkımızın sağlığı her şeyin önünde gelmektedir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kalıntı sorununu bayilerin yarattığı bir sorunmuş algısından ve sorunu bayiler üzerinde yaptırım uygulayarak çözme anlayışından bir an önce vazgeçmelidir.

Bugün kalıntı sorunundan bahsederken bitki koruma ürünü kimyasallarda direnç sorunu, dozların çalışmaması sorunu, bazı bitkilerde ruhsatlı kimyasal olmaması, tarlada uygulama aşamasındaki eksiklik ve yanlışlıklar, reçete sistemindeki aksaklık ve yanlışlıkları göz ardı edemeyiz.

Ne yazık ki tüm bunlar ortadayken, bir aydır İzmir İl Müdürlüğü tarafından Bitki Koruma Ürün Bayilerine dönük denetimler bir yerlerden düğmeye basılmışçasına artırılmış ve bugüne kadar 45 bayi meslektaşımızın her birine barkod ve reçete uygulamalarına uymadıkları gerekçesiyle 5.937 TL para cezası uygulanmıştır. Bu cezalar geçerli mevzuat içerisinde evet yasaldır. Ancak hukuki ve vicdani değildir. Bu nedenle aynı meslek grubunun kamu kesiminde çalışanları ile bayileri karşı karşıya getirmiştir. Bunun sorumlusu 9 yıllık geçmişine karşılık Türkiye`nin hiçbir bölgesinde uyulamayan ancak uydurulabilen barkod sistemi ve bu sistemin işlemediğini bilmesine karşın önlem almayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıdır. Odamızca düzenlenen ve ikincisi 18-19 Şubat 2012 tarihlerinde Adana`da yapılan Ziraat Bayileri zirvesine katılan Bakanlık yetkilileri barkod sisteminin yürümediğini, sıkıntılı olduğunu söylemiş ve üzerinde çalıştıklarını aktarmışlardır. Barkod sistemine uymamakla ceza kesilen bayilerimizin büyük çoğunluğu bakanlığın tavsiye ettiği 2,3 barkod programını satın almasına rağmen programların çalışmaması sonucu değiştirmek zorunda kalmışlardır.

Tüm bu uygulamalar ve eczacılara bayilik yetkisi verilmesi birlikte düşünüldüğünde bizi, sektördeki bayileri bitirmeye yönelik bir adım olduğu, asıl amacın bu sektörü zincir marketlere yani kapitalizme bırakmak olduğu gibi bir öngörüye götürmektedir. Bunu da asla kabul etmeyeceğiz.

Değerli basın mensupları,

Evet yönetmeliğe göre reçetesiz satış yasaktır. Ancak bulunduğumuz hafta içerisinde İl ve İlçe Müdürlüklerinde reçete koçanları tükenmiştir. Reçete koçanı almak için İl Müdürlüğüne başvuran meslektaşlarımıza reçetemiz yok yanıtı verilmiştir. Reçete olmadığına dair yazı istendiğinde ise böyle bir yazının verilemeyeceği söylenmiştir. Tarımsal üretimin en yoğun olduğu dönemde, reçetesiz satışın da yasak olduğu düşünülür ise bayilerimiz ve çiftçilerimiz ne yapacaktır?

Bu sorunun devamında buradan Bakanlık yetkililerine soruyoruz,

1- Yerinde teşhis yapılmadan talep üzerine yazılan reçetelerin kalıntı sorunu çözümüne katkısı nedir?

2-Bakanlık yeterince reçete koçanını İl Müdürlüklerine göndermekle sorumlu değil midir?

3-Türkiye`de reçete ile satışı yapılan Bitki Koruma Kimyasallarının toplam satış içerisindeki payı nedir?

4-İzmir`de yapılan denetimlerde özel bayiler dışında Tarım Kredi, Tariş vb. bayiler de denetlenmiş midir?

5-Diğer İllerde yapılan denetimler ve uygulanan cezai yaptırımlar nedir?

6-Çiftçilerimiz ve bayilerimiz ruhsatlı kimyasal bulunmayan ürünlerde hastalık ve zararlı mücadelesini nasıl yapacaktır?

Benzeri soruları artırabiliriz. Önemli olan sorunun bir sistem sorunu olduğu ve bu doğru sistemin kurgulanması gerektiğidir.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak sorunları da, çözüm önerilerini de biliyoruz. Bu çözüm önerilerini bilimsel ve teknik olarak bakanlıkla birlikte tartışmak ve uygulanabilir bir sistemi birlikte yaratmak adına uzman meslektaşlarımız ve bilim insanlarımızla birlikte her türlü katkıyı koymaya hazırız.

Ancak yukarıdaki uyarılarımız dikkate alınmadığı takdirde her türlü hukuki ve demokratik mücadeleyi sonuna kadar sürdürmeye de kararlıyız.

Bu doğrultuda bugünkü açıklamamız sonrasında bayi meslektaşlarımız reçetesiz satış yapmamaya devam edeceklerdir. Çiftçinin reçete yazdırma sorunları nedeniyle zamanında ürününü ilaçlayamaması sonucunda zarar görmesinin sorumlusu asla bayi meslektaşlarımız olmayacaktır. Her zaman, gerçek üretici olan zor koşullarda üretmeye devam eden çiftçimizin yanındayız. Olmaya da devam edeceğiz. Yine önümüzdeki süreçte barkod sistemi ve reçete konusunda uygulanabilir bir sisteme geçilmediği, Ziraat Mühendisleri Odası‘nın sektördeki meslektaşları üzerinden geliştirdiği önerileri dikkate alınmadığı takdirde, önce işyeri kapatma ve devamında geliştirilecek eylemleri tüm örgütümüzle birlikte uygulayacağız.

Mesleğimiz onurumuzdur, onurumuza sahip çıkacağız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

Okunma Sayısı: 969