43. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU

MERSİN ŞUBE ( )
24.09.2012 (Son Güncelleme: 31.01.2014 11:34:51)

ODA`mızın 43. Dönem I. Danışma Kurulu, 21-23 Eylül 2012 tarihleri arasında Mersin`de yapıldı.

 

Ziraat Mühendisleri Odası 43. Dönem I. Danışma Kurulu Toplantısı, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Onur Kurulu Üyelerimiz, Denetleme Kurulu Üyelerimiz, TMMOB temsilcimiz, önceki dönem yöneticilerimiz, şube başkanlarımız ve bazı il temsilcilerimizin katılımıyla, 21-23 Eylül 2012 tarihlerinde Mersin`de gerçekleştirildi.

Sultaşa Oteli`nde düzenlenen Danışma Kurulumuzun ilk gün çalışmaları kapsamında güncel gelişmeler hakkında sunumlar yapıldı. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi`nden Dr. Tülay Şevkiye ÜSTÜNDAĞ, "Gönüllülük ve Gönüllü Çalışma"; Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK, "Kuraklık ve Gıda Üretimindeki Dalgalanmalar"; Tekirdağ Şube Başkanımız Dr. Cemal POLAT, "Saman Dışalımı ve Hayvancılık Sektörünün Durumu"; İstanbul Şube Başkanımız Ahmet ATALIK da, "Kamuoyu Tepkisi ve Gıda Amaçlı GDO Başvurularının Geri Çekilmesi" konularında bilgi verdi.

Ayrıca Rize Şube Başkanımız Muhammet PERTEK, "Çay ve Fındık Üretiminin D.Karadeniz Ekonomisi Açısından Önemi"; Yönetim Kurulu Üyemiz Hamdi ARPA, "Balık Avcılığında Avlanma Yasağı Mesafesi Sorunu"; Çanakkale Şube Başkanımız Hicri NALBANT, "Metalik Madenciliğinin (altın-gümüş ) ve Linyitle Çalışan Termik Santrallerin Tarıma ve Çevreye Etkileri" ve İzmir Şube Başkanımız Ferdan ÇİFTÇİ de "RES (Rüzgar Enerji Santralleri) Projeleri"ni anlattı.

Danışma Kurulu`nun resmi açılışı 22 Eylül 2012 Cumartesi günü gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından Mersin Şube Başkanımız Tuğrul KUZU açılış konuşması yaptı. KUZU, Mersin ili ve tarımsal üretim konusunda bilgi verdi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan TUNCER, son yıllarda hem tarım sektörünü geriye götürecek düzenlemeler yapıldığını, hem de meslektaşlarımızın önemli hak kayıplarına uğradıklarını belirtti. Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Türkiye`nin, çeyrek yüzyılı aşkın süredir uygulanan yanlış politikalar sonucu bugün ot ve samanı bile ithal etmek zorunda kaldığına dikkat çeken TUNCER, şu görüşleri dile getirdi:

"Hayvancılıkta yaşanan kriz ithalat politikalarıyla aşılmaya çalışılmış, ancak ODA`mızın da en başından bu yana söylediği gibi ithalatın çözüm olmadığı acı bir şekilde anlaşılmıştır. İthalata rağmen et ucuzlamamış, tüketici yine pahalıya et yemiştir. Geçen yıldan bu yana kaba yem fiyatları incelendiğinde, saman fiyatı yüzde 400, yonca fiyatı yüzde 130`dan fazla artmıştır. Girdi maliyetlerine yetişemeyen birçok dev işletme ve küçük besiciler sektörden çıkmaya başlamıştır. Hayvancılık sektörümüz bitmek üzeredir. Bu alandaki başarısızlık artık istatistiki yöntemlerle oynanarak bile gizlenememektedir."

2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde 2,9 milyar dolarlık tarımsal ihracata karşılık, 4,6 milyar dolarlık ithalat yapıldığını bildiren TUNCER, yılın daha yarısındayken tarımsal dış ticaret açığının 1,6 milyar dolara çıktığını kaydetti.

Bitki koruma alanında ziraat mühendislerinin özlük haklarını yok sayan tavrın sürdürüldüğünü belirten TUNCER, "Meslektaşlarımıza getirilen sınav zorunluluğu ve reçeteli sistemden kaynaklanan sıkıntılar henüz aşılamamışken, çıkartılan yeni yasal düzenlemelerle bitki koruma ürünlerinin eczanelerde, konu uzmanı olmayan eczacılar tarafından satılmasına olanak sağlanmıştır. Üstelik ziraat tekniker ve teknisyenlerine de bitki koruma bayisi açma yetkisi verilmiştir" dedi. TUNCER, bitki koruma ürünlerinin bilinçsiz ve yanlış kullanılması halinde çevre kirliliğinin yanı sıra, insan ve hayvan yaşamının da tehlike altına girebileceğine işaret ederek, bu ürünlerin mutlaka ziraat mühendisleri tarafından satılması gerektiğini söyledi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz GÖKÇEL, Mersin`in ve Çukurova`nın Türkiye tarımında önemli bir bölge olduğunu söyleyerek çiftçinin sorunlarının çözülmemesi halinde üretimin düşmeye başlayacağını kaydetti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit ÖZCAN, son yıllarda tarıma verilen değerin azaldığını vurgularken, "Daha önce birkaç dönüm arazisi olan çiftçi, bir iki yılda bir daire sahibi olurdu. Son on yıldır çiftinin maddi durumu ileriye değil geriye doğru gitmektedir. Tarımla uğraşan insanlarımızın maddi durumu iyi olmadığı zaman hem ülkenin tarımsal üretimi düşmekte hem de gittikçe dışarıya bağlı olan bir ülke haline gelmekteyiz" diye konuştu.

Vali Vekili Suphi OLCAY, Mersin`in sahip olduğu olanaklara dikkat çekerek, "Mersin tarımda olduğu kadar lojistik ve turizmde de atağa çıkan bir kenttir. Tarım master planı bitti. Ancak mühim olan plan yapmak değil, bu planları hayata geçirmektir. Aksi halde plan, sadece rafta yer işgal eden bir çalışma olarak kalır. Tarımsal üretim için daha düzenli çalışmalarımız olacak" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza ÖZTÜRK, Türkiye`de herkesin yanlışlıklardan bahsettiğini fakat yanlışların düzeltilmediğini belirterek, "Bir yanlışı tespit etmek ve söylemek çözüm için yeterli değildir. Toprak büyük bir üretim aracıdır. Toprakların ekilemediği ve biçilemediği bir zamandan geçiyoruz. Ekilip biçilse bile ürünler satılamamaktadır. Çiftçinin üretim yapması için uygun şartların mutlaka sağlanması gerekmektedir" diye konuştu.

Toplantıda, Kent Konseyi Genel Sekreteri Nuri ÖZDEMİR de bir konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından, "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri, Gıda Sektörü, Bitki Koruma Alanı, Meslek İçi Eğitim Merkezi Çalışmaları, Özlük Haklarına İlişkin Çalışmalar / Mesleki Denetim ve İstihdam Sorunu, ODA Tüzesi, ODA Örgütlenmesi, ODA – Üye İlişkileri, Bilirkişilik, Mali İşler, e-ZMO Çalışmaları, Türkiye`nin Gündemi ve ODA`mız Politikaları" ele alındı.

Antalya Şube Başkanımız Vahap TUNCER, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık konusunda sunum yaptı. Hatay Şube Başkanımız Ahmet SEVER, Suriye Mülteci Kampı ve son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Danışma Kurulumuza konuk olan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç ALBAY, su ürünleri fakülteleri konusunda sunum gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu Yazman Üyemiz Caner AKSAKAL da 2B arazilerine ilişkin sunum yaptı. 

Danışma Kurulu çalışmalarımız, 23 Eylül 2012 Pazar günü yapılan Mersin Narlıkuyu gezisi ile sona erdi.

 

Okunma Sayısı: 2112
Fotoğraf Galerisi