ANKARA’NIN SUYUNA BAK - EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
20.10.2012 (Son Güncelleme: 31.10.2012 16:58:00)

 

Birçok odanın birlikte ortaya koyduğu "su ve yaşam" konulu raporda, Ankara`nın suyunun tam olarak arıtılamadığına dikkat çekildi. Su için dünyada tehlike çanları çalındığına dikkat çekilen toplantıda dünya nüfusunun 3 kat, su tüketiminin 6 kat arttığının altı çizildi. Raporun sunulduğu toplantı, Ankara Tabip Odası (ATO), ASKİ-SUKA DER, Halkevleri, Çevre Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası, Tüketici Dernekleri Federasyonu ve Tüketici Hakları Derneği tarafından düzenlendi. Rapor, Temmuz 2012`de başlatılan "Su ve Yaşam" çalışmalarının değerlendirilmesi ile oluşturuldu.

Jeoloji Mühendisleri Odasında düzenlenen basın toplantısında kurumlar adına Ankara Tabip Odasından Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Dilek Aslan raporu sundu. Raporda Ankara`nın günlük su ihtiyacının arttığına dikkat çekiliyor.

Artan ihtiyaca göre özellikle yaz döneminde İvedik arıtma tesisinin yeterli olmadığına dikkat çekilen raporda Ankara suyundaki tehlikeler su ifadelerle dile getiriliyor: "Üretilen suyun bir kısmı şebekede fiziki olarak kaçmaktadır. Şebekelerdeki arızalardan ve ana arterlerdeki içme suyu borularının ekonomik ömrünü tamamlamasından dolayı, suda ‘e-coli` gibi bakteriler üremektedir. Bu durum insan sağlığı için tehlikeli olabilir" deniliyor. Raporda  İnternet sitesinde suların günlük analiz sonuçlarına ulaşılabildiğine fakat bu sonuçların sağlıklı olmadığına dikkat çekiliyor. (Ankara/EVRENSEL)

SU KRİZİ UYARISI

HALK Sağlığı Uzmanı Dr. Dilek Aslan yaklaşık her on hastalıktan birinin güvenli içme suyuna ulaşımın artmasıyla önlenebileceğini belirtti. Aslan, dünyada güvenli su sağlanması koşuluyla 1 milyon 400 bin çocuğun ölmesinin engellenebileceğine dikkat çekti. Aslan, "Konunun sağlık, sosyal, ekonomik, politik, kültürel, vb. yönlerinin bir arada değerlendirilmesi gerekir. Her hangi bir boyutu kendi başına ele alınsa bile bu bütünsel bakışa gereksinim bulunmaktadır" dedi. Günümüzde su konulu yapılan tartışmaların önemli bir boyutunun sağlık temelli olduğunu vurgulayan Aslan, su ve sağlık konusunda bütünsel bir bakışa ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Su ve Yaşam Raporu`nda suyun toplumsallaşan tarihi, sağlığa uygun suyun önemi, dünyada ve Türkiye`de su kaynaklarının durumu, su ve sağlık, su ve gıda güvenliği, suyun insan sağlığı için önemi başlıkları değerlendiriliyor. Raporda su sıkıntısının gelecek 20-25 yıl içinde bazı bölgelerde su krizine dönüşmesi ihtimaline vurgu yapılıyor.

 

Okunma Sayısı: 311