ŞANLIURFA`DAKİ SELİN FATURASI AĞIR OLDU - AA

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
26.11.2012 (Son Güncelleme: 27.11.2012 16:00:15)

ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Öztürkmen: "Bayramda yaşanan sel felaketi hem toprağı hem de tarladaki ürünü olumsuz etkilemiştir"

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, geçen hafta bölgede etkili olan selin henüz hasat edilmeyen pamuk ve mısır ekili alanlarda kalite ve fiyatı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye‘nin toplam pamuk üretiminin yarısına yakınının üretildiği Şanlıurfa‘nın, Kurban Bayramı‘ndaki yağışların oluşturduğu sel nedeniyle büyük oranda zarar gördüğünü belirtti.

Söz konusu dönemde düşen yağış miktarına değinen Öztürkmen, şunları kaydetti.
‘‘Normal koşullar altında Şanlıurfa‘da ekim ayı yağış rezervinin 30 kilogram olduğu söyleniyor. Bunun 26.9‘u 3 gün içinde etkili oldu. Yağışların şiddetli olması tarladaki ürünlere büyük zarar verdi. Çünkü ilimizde halen pamuğun yüzde 35‘i, mısırın ise yüzde 55‘i tarlada duruyor. Ayrıca erozyon olarak incelediğimizde selle beraber büyük bir toprak kaybı söz konusu.
Tarlalarda fiziksel bozuklar ortaya çıktı. Bölgede etkili olan sel henüz hasat edilmeyen pamuk ve mısır ekili alanlarda kalite ve fiyatı olumsuz etkiledi. Pamuktaki en büyük fiyat değeri bildiğiniz gibi randımandır. Selle beraber pamukta ıslaklık ve kirlilik söz konusu olduğundan randıman düşecektir. Bu da doğal olarak fiyatı düşürecektir.‘‘


Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, aynı durumun mısır için de geçerli olduğunu dile getirdi.

-Pamukta makineleşme

Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, pamukta makineleşmenin de çok önemli ve kaçınılmaz olduğu ifade ederek, çiftçilerin pamuğu makinelerle toplamaları gerektiğini vurguladı.
Değişen mevsim şartlarının pamuktaki kaliteyi düşürdüğünü belirten Öztürkmen, şöyle konuştu:
‘‘Pamuk toplama makineleri olmasaydı şu anda daha çok pamuk toplanmamış ve selden etkilenmiş olacaktı. Ayrıca eskisi gibi tarım işçisi bulunmadığından çiftçilerin makineli tarıma geçmesi kaçınılmaz bir hal almıştır.‘‘

Vatandaşların tarım sigortalarını yapması gerektiğini de dile getiren Öztürkmen, insanların dere yataklarına ev kurmamaları gerektiği uyarısında da bulundu.

 

 

Okunma Sayısı: 422