MERALARIMIZA SAHİP ÇIKALIM BASIN AÇIKLAMASI

SAMSUN ŞUBE ( )
18.12.2012 (Son Güncelleme: 18.12.2012 14:47:49)

İlimizde 494 dekarlık iyi sınıf meranın tahsis amacının değişikliği ile ilgili üyemiz Toprak Koruma Kurulu üyesi Ali Fuat AKER ve Şubemiz II. Başkanı Hasan ÇOBANCI tarafından basın açıklaması yapılmıştır.

MERALARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

          Çayır ve meraların ıslah edilerek verimliliklerinin artırılması, böylelikle hayvancılığın geliştirilmesi, toprak muhafaza ve erozyon kontrolünün sağlanması için çıkarılan 25.2.1998 gün, 4342 sayılı Mera Kanunu, uygun yönetim ve finans organizasyonlarının kurulamaması, yetersizlikler ve uygulama yanlışlıkları nedeniyle arzu edilen sonuçları üretememiştir.

        Yasanın çıktığı günden bu yana, Çayır-Mera alanlarının Tespit-Tahdit ve Tahsisi konusunda Tarım İl Müdürlükleri teknik elemanlarınca gösterilen tüm iyi niyetli çabalara karşın, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda, ülke yüzölçümünün %56‘sını (44 Milyon hektar) oluşturan mera, yaylak, kışlak ve kamuya ait otlak ve çayırların oranı, bugün yüzde 16‘lara (12.3 milyon hektar) kadar gerilemiştir. Bu gerilemede İllerde görev yapan Mera Komisyonlarının  yanlış kararlarıda etkili olmuştur.

SAMSUN MERA KOMİSYONUNU ALDIĞI  SON KARAR DA KAYGILARIMIZI DAHA DA ARTIRMIŞTIR.

GELİŞMELER "ÜZÜNTÜ" BOYUTUNUN ÇOK  ÜZERİNDE BİR DURUMUN DOĞMASINA YOL AÇMAK ÜZEREDİR.

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI;

        4342 Sayılı Mera Kanununu  amacı; daha önce çeşitli kanunlarla tahsis edilmiş veya kadimden beri kullanılmakta olan mera, yaylak, kışlak ve kamuya ait otlak ve çayırların tespiti, tahdidi ile köy veya belediye tüzel kişilikleri adına tahsislerinin yapılmasını, belirlenecek kurallara uygun bir şekilde kullandırılmasını, bakım ve ıslahının yapılarak verimliliklerinin artırılmasını ve sürdürülmesini, kullanımlarının sürekli olarak denetlenmesini, korunmasını ve gerektiğinde kullanım amacının değiştirilmesini sağlamaktır.

       Bu çerçevede İlimiz Tekkeköy İlçesi Aşağı Çinik Mahallesinde bulunan 494 dekar mera  2003 yılında tespit ve tahdit işlemi tamamlanarak o tarihte Belde olan Aşağı Çinik Beldesi hayvancılarının kullanımına tahsis işlemi yapılmıştır.

      Teknik ekipçe sınıfı  tespit edilen ve Komisyonca onaylanan mera iyi sınıf (kabiliyet sınıfı 2) mera olarak sınıflandırılmıştır. Daha sonra bahse konu mera , mera kanunu gereğince  2004 yılında başlayıp 2007yılında  (otlakların yem verimini ve kalite yönünden yükseltmek için sulama, gübreleme, zararlı ot mücadelesi, tohumlama ve benzeri biyolojik tekniklerle birlikte, otlatmayı ve kolaylaştırıcı tesislerin yapılması, toprak ve su muhafaza gibi çeşitli fiziksel ve teknik tedbirlerin alınarak ) ıslah işlemi tamamlanmıştır.

ISLAH SONRASI MERA ÇOK İYİ MERA SINIFINA DÖNÜŞMÜŞTÜR.

ŞİMDİ MERA KANUNUN İLGİLİ MADDELERİ VE MERA KOMİSYONUNUN ALMIŞ OLDUĞU KARARA BAKALIM;

  

MERA KANUNU ;

Madde 14. - Tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu Kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz. Ancak, bu Kanuna veya daha önceki kanunlara göre mera, yaylak ve kışlak olarak tahsis edilmiş olan veya kadimden beri bu amaçla kullanılan arazilerden;

a) Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığının talebi üzerine, 3213 sayılı Maden Kanunu ve 6326 sayılı Petrol Kanunu hükümlerine göre, arama faaliyetleri sonunda rezervi belirlenen maden ve petrol faaliyeti için zaruri olan,

b) Kültür ve Turizm Bakanlığının talebi üzerine, turizm yatırımları için zaruri olan,

c) Kamu yatırımları yapılması için gerekli bulunan,

d) Köy yerleşim yeri ile uygulama imar plânı veya uygulama plânlarına ilave imar plânlarının hazırlanması, toprak muhafazası, gen kaynaklarının korunması, millî park ve muhafaza ormanı kurulması, doğal, tarihî ve kültürel varlıkların korunması, sel kontrolü, akarsular ve kaynakların düzenlenmesi için ihtiyaç duyulan,

e) 442 sayılı Köy Kanununun 13 ve 14 üncü maddeleri kapsamında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan,

f) Ülke güvenliği ve olağanüstü hal durumlarında ihtiyaç duyulan,

g) Doğal afet bölgelerinde yerleşim yeri için ihtiyaç duyulan,

Durum ve sınıfı çok iyi, iyi ve orta ile arazi kullanım kabiliyet sınıfı bir, iki, üç olan mera, yaylak ve kışlaklarda birinci fıkranın (a), (f) ve (g) bentleri hariç, tahsis amacı değişikliği yapılamaz.

MERA YÖNETMELİĞİ ;

    Madde 8 - (Değişik madde: 12/04/2005-25784 S.R.G. Yön/2.mad) *1*

    Mera, yaylak ve kışlak alanları ile umuma ait çayır, otlak ve kamu orta mallarının tahsis amacı; zaruri olan hallerde ilgili müdürlüğün Bakanlık İl Müdürlüğüne talebi, Komisyonun ve defterdarlığın uygun görüşü üzerine, talep edilen alanın tamamının veya bir kısmının tahsis amacı valilikçe değiştirilebilir. Tahsis amacı değiştirilen alanların tescilleri Hazine adına, vakıf meralarının tescilleri ise vakıf adına yaptırılır.

    İlgili müdürlüğün tahsis amacı değişikliği başvurularında, talebin amacını ve büyüklüğünü belirten belgelerle birlikte, istenen diğer belgelerin, asılları veya onaylı suretleri eklenir. Komisyon ilgili müdürlükten, gerekli gördüğü hallerde ek bilgi ve belge isteyebilir. Valiliğin kararına esas olacak rapor Komisyonca hazırlanarak, karar defterine geçirilir ve üyelerce imzalanır. İnceleme raporları Komisyona sunulmak üzere teknik ekipler vasıtasıyla hazırlanır. Tahsis amacı değişikliği talep edilen alan için teknik ekip tarafından hazırlanan rapor olumlu ise yirmi yıllık ot geliri de bir raporla tespit edilerek Komisyona teslim edilir.

    Teknik Ekip; inceleme raporunu istenen bilgi ve belgelere göre hazırlar, talep ile ilgili kesin görüşünü de belirterek raporu imzalar ve Mera Komisyonuna teslim eder.

    Teknik ekipçe hazırlanacak inceleme raporu; bölgedeki hayvan sayısı, hayvanın cinsi, kaba yem kaynakları, kaba yem üretimi, kaba yem açığı, üretilen kaba yemin ihtiyacı karşılama oranı ile tahsis amacının değiştirilmesi halinde kaba yem ihtiyacının nereden karşılanacağı, meranın vasfı, topografyası, toprak yapısı, vejetasyonun yapısı, otlatma kapasitesi, yatırım için talep edilen alanın dışında başka uygun alan olup olmadığı, yatırımın hangi parasal kaynaktan yapılacağı, köyün toplam merası, teknik ekibin kesin görüşü, çiftçi hane sayısı, çiftçi görüşü gibi bilgileri içerir.

    Teknik ekip Komisyona sunmak üzere, gerekli gördüğü hallerde ilgili kurum veya kuruluştan ek bilgi ve belge isteyebilir, inceleme raporuna bulunmasını istediği ek bilgi ve belgeleri ekler. Raporun sonuç bölümünde yapılacak yatırımın mera bütünlüğünü bozup bozmadığı, köyün kaba yem açığının mevcut olup olmadığı ve miktarı, açık var ise nasıl karşılanacağı, alternatif alanın olup olmadığı ile birlikte teknik ekibin kesin görüşü yer alır.

MERA YÖNETMELİĞİ MADDE: 8, FIKRA 3;

-Kamu yatırımları yapılması için gerekli bulunan yerlerin tahsis amacı değişikliği talebinde istenecek bilgi ve belgeler;

    Kamu yatırımı olduğunu belirten belgeler, yatırımın projesi ve Komisyonun gerekli gördüğü hallerde fizibilite raporu, finansman kaynağı, ÇED ( Çevresel Etki Değerlendirme ) raporu gerektiren yatırımlar için ÇED olumlu belgesi, yatırım için gerekiyorsa çevreye zarar verilmeyeceğine dair taahhütname, kadastro tekniğine uygun harita, yatırımın vaziyet planı, Komisyonca istenecek diğer bilgi ve belgeler.

BU ÇERÇEVEDE SORUYORUZ;

•·        TAHSİS AMACI DEĞİŞİKLİĞİ KARARI ALINAN MERANIN SINIFI KİM VEYA KİMLER TARAFINDAN ZAYIF MERA OLARAK BELİRLENMİŞTİR.

•·        TEKNİK EKİPÇE İNCELEME RAPORU DÜZENLENMİŞMİDİR ?

•·        KOMİSYON ÜYELERİ MERAYI GÖRMÜŞLERMİDİR?

•·        20 YILLIK OT BEDELİ HANGİ SINIFA GÖRE BELİRLENMİŞTİR?

•·        TAHSİS AMACI DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİNDE BULUNAN KAMU KURUMU GEREKLİ BİLGİ VE BELGELERİ KOMİSYONA TAM OLARAK SUNMUŞMUDUR?

•·        HERŞEYE RAĞMEN KOMİSYON EKSİK EVRAKLA KARAR MI ALMIŞTIR?

•·        YATIRIMI HAHGİ KURULUŞ YAPACAK VE YATIRIM NE OLACAKTIR?

•·        2003 YILINDA TAHSİS AŞAMASINDA TEKNİK EKİP VE KOMİSYON MERA SINIFININ BELİRLENMESİNDE HATA MI YAPMIŞTIR?

•·        ŞAYET HATA YAPILMIŞ İSE ISLAH ÇALIŞMASINDA BAŞARISIZ MI OLUNMUŞTUR? YOKSA YANLIŞ UYGULAMA İLE DEVLET ZARARA MI UĞRATILMIŞTIR.

•·        VEYA DAHA ÖNCEKİ TEKNİK EKİP VE KOMİSYON KARARLARI  , ISLAH ÇALIŞMALARI DOĞRU FAKAT ŞU ANDA" ÇOK İYİ SINIF" MERA KOMİSYONCA YANLIŞMI DEĞERLENDİRİLMİŞTİR?

SONUÇ OLARAK ;

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi olarak yukarıda sıraladığımız sorulara cevap bekliyor, Mera Komisyonunun almış olduğu kararın hatalı olduğunu, konunu takipçisi olduğumuzu,

 

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.      

Okunma Sayısı: 780
Fotoğraf Galerisi