TARIMDA 'SERBEST PİYASANIN' İLK KURBANI: ŞEKER PANCARI - 25.09.2003

GENEL MERKEZ ( )
25.09.2003 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:31:45)

<İ>ŞEKER YASASI, ŞEKER PANCARI ÜRETİCİSİNE 'acı' GELDİ. 'Şeker pancarı' AÇISINDAN KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLAN TÜRKİYE, NİŞASTA BAZLI ŞEKER İÇİN YILDA YAKLAŞIK 1 MİLYON TON DIŞALIM YAPIYOR. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'na göre sektördeki yanlış uygulamalar devam ederse, 30 şeker fabrikasından 27'Sİ KAPANACAK, 100 BİN PANCAR ÜRETİCİSİ AİLE AÇ KALACAK.

KEMAL DERVİŞ 'in ekonomiden sorumlu bakan olduğu dönemde çıkarılan Şeker Yasası, en ağır darbeyi şeker pancarı üreticisine vurdu. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası da şekerpancarındaki gelişmelerden rahatsız. Önlem alınmaması durumunda 100 bin ailenin ''aç'' kalacağı uyarısında bulunan oda, şu anda Türkiye'DE NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETİMİ İÇİN TANINAN KOTANIN DA AB'deki 15 ülkenin üretim toplamına eşit olduğuna dikkat çekiyor. Oda, ''Bu gidiş sürerse, 30 şeker fabrikasından 27'Sİ KAPANACAK VE SEKTÖRDEKİ 30 BİN İŞÇİ İŞİNİ KAYBEDECEK'' GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRİYOR. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN HAZIRLANAN ''ŞEKER'' RAPORUNDA, ŞEKERPANCARINDA YAŞANAN SORUNLARA DİKKAT ÇEKİLİRKEN GELECEĞE DÖNÜK DE UYARILARDA BULUNULUYOR. RAPORDA, KISACA ŞÖYLE DENİLİYOR:

**DÜNYADA ÖNEMLİ ŞEKER ÜRETİCİLERİ ARASINDA YER ALAN TÜRKİYE, ORTADOĞU PANCAR ŞEKERİ ÜRETİMİNDE YÜZDE 65 PAYA SAHİP. TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNİN DE YÜZDE 15'i kadar şeker üretiyor.

**Türkiye kırsalının en önemli gelir kaynağı olan şeker pancarı, taşımacılık sektörüne 14 milyon tonun üzerinde yük sağlıyor.

30 bin işçi istihdam ediliyor

**Türkiye'DE HALEN FAALİYET HALİNDE BULUNAN ŞEKER FABRİKALARINDA 30 BİNE YAKIN İŞÇİ İSTİHDAM EDİLİYOR.

**1999 YILI İTİBARIYLA, 74 İL SINIRI İÇİNDEKİ 7 BİNE YAKIN KÖYDE, 500 BİN ÇİFTÇİ AİLESİ PANCAR TARIMI YAPIYOR.

**ŞEKERPANCARINA DAYALI ŞEKER SEKTÖRÜ, TÜRKİYE'de en az 8 milyon kişiyi doğrudan ilgilendiriyor.

**'ŞEKERPANCARI' açısından kendine yeten bir ülke olan Türkiye, nişasta bazlı şeker içinse yılda yaklaşık 1 milyon ton dışalım yapıyor.

**Nişasta bazlı şeker üretimi, 1995-1998 aralığında 4 yılda yüzde 150 oranında büyüdü. Sektörün nişasta bazlı şeker için koyduğu 2005 yılı üretim hedefi 430 bin ton. Bunun gerçekleşmesi halinde, 10 yıllık üretim artışı yüzde 700'ÜN ÜZERİNDE OLACAK.

**NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETEN GRUPLARIN KONTROLSÜZ BÜYÜMELERİ, 2005 YILINDA ŞEKER FABRİKALARININ MEVCUT ÜRETİMLERİNE GÖRE 600 BİN TON DAHA AZ ŞEKER ÜRETMELERİNİ, YANİ KURULU KAPASİTELERİNİ YÜZDE 25 EKSİK KULLANMALARINI GEREKTİRECEK.

**BU DURUMDA, PANCAR ÜRETİCİLERİ 4-4.5 MİLYON TON DAHA AZ PANCAR ÜRETECEK VE YAKLAŞIK 1 MİLYON DEKAR EKSİK EKİM YAPACAK. BU DA 100 BİN PANCAR ÜRETİCİSİ AİLENİN PANCAR TARIMINDAN VAZGEÇMESİNİ BERABERİNDE GETİRECEK.

**15 AB ÜLKESİNİN NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETİMİ 300 BİN TONKEN, TÜRKİYE TEK BAŞINA BU MİKTARIN ÜRETİMİNE ŞU ANDA İZİN VERİYOR.

**ŞEKER SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEN SÜRECİN SONUCUNDA, PANCAR ŞEKERİ SEKTÖRÜNDE FABRİKALARIN TÜMÜ ÖZELLEŞTİRİLECEK. ÖZELLEŞTİRİLEN FABRİKALARIN YAKLAŞIK 10'u üretime devam ederken, diğerleri farklı gerekçelerle kapatılacak.

Okunma Sayısı: 1046