SURİYE FISTIĞI ALARMI ! (HABER MERKEZİ)

GAZİANTEP ŞUBE ( )
19.02.2013 (Son Güncelleme: 20.02.2013 14:32:32)

Şube Başkanımız Kenan SEÇKİN ve Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim ARPACI ortaklaşa bir basın açıklaması yaptılar.

 

DON VEYA DOLU OLMAZSA REKOLTEDE SORUN YOK

Son zamanlarda dolu ve don olaylarından dolayı Antep fıstığının yıllık ürün dengesini bozduğunu ifade eden Seçkin, bir yıl 140 bin ton sonraki yıl 80 bin ton olan yıllık ürün dengesinin, bir süredir birbirine yaklaştığını ifade etti. Seçkin, don veya dolu gibi faktörlerin olmaması halinde bu yılın verimli olabileceğini söyledi. Seçkin, fıstık üreticilerini de uyararak, devletin çiftçinin iklimsel olumsuzluklarda meydana gelen zararını yüzde 50 sübvanse ettiğini hatırlatarak, mutlaka tarım sigortasının yapılması gerektiğini vurguladı.

Seçkin, Suriye‘deki iç karışıklıklar ve sınırdaki geçişlerin kontrolsüzlüğü nedeniyle Suriye‘de üretilen fıstığın Türkiye‘ye ulaştığını, bunun da Antepfıstığının birim fiyatında ucuzlamaya sebep olabileceği uyarısında bulundu. Seçkin şunları kaydetti: Gaziantep‘e dışardan gelen İran fıstığı bizi ilgilendirmiyor. Çünkü bize asla rakip olamaz. İran‘dan bir şekilde kaçak yollarla gelen fıstık bizden ürün alan ülkeler tarafından tercih edilmiyor. Ama Suriye fıstığı bu bölgenin barak fıstığının çeşit olarak birbirine yakın olan bir türü. Bölgemizde bol bulunan "Kırmızı Halebi" olarak bilinen fıstıkla Suriye fıstığı aynı özelliklere sahip. Suriye sınırlarının serbest oluşu, Suriye‘deki iç kargaşa nedeniyle sınır güvenliğindeki serbesti, Suriye fıstığının Gaziantep‘e gelmesine neden oluyor. Bu da bizim fıstığımızı  etkiler fıstık miktarının artması fiyatları düşürür kaygısı taşımaktayız.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ SAHAYA İNDİ

 

Fıstık Araştırmaları Müdürü Selim ARPACI  da fıstık üreticilerine bazı uyarılarda bulundu. Üreticinin mutlaka ağaç budamasını bilinçli yapması gerektiğini vurgulayan Arpacı "Toprağın sentezini, analizini iyi yaptırın; gübrelemeyi toprağa uygun malzeme ile yapın" dedi Arpacı, Nisan ayına kadar don ve dolu olmadığı sürece rekoltenin kendini belli edeceğini belirterek, "Ziraat mühendislerimiz rekoltenin bol olması için zaten sahaya inmiş durumda. Çiftçi iyi bakım yapar, bilinçli gübrelemeyi gerçekleştirirse  ve hava şartları da iyi giderse rekolteden endişemiz yok dedi.

Okunma Sayısı: 1349
Fotoğraf Galerisi