"HAYVANCILIK" PANELİMİZE YOĞUN İLGİ

TRABZON ŞUBE ( )
06.05.2013 (Son Güncelleme: 10.05.2013 18:11:52)

3 Mayıs 2013 tarihinde Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte düzenlediğimiz "Hayvancılık" panelimiz yoğun ilgi gördü.

 

3 Mayıs 2013 Cuma günü Trabzon Zorlu Grand Hotel‘de Şubemiz ve Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte düzenlediğimiz "Hayvancılık" konulu panelimiz büyük ilgi gördü.

Açılış konuşmasını yapan Şube Başkanımız Yahya ÇAVDAR "Bölgemizde her ne kadar turizm ön plana çıksa da, yerli veya yabancı turistlerin sofrasına gıda sağlayan yine tarım sektörüdür. Bu sebeple ne pahasına olursa olsun tarımsal üretimden vazgeçemeyiz. Konumuz hayvancılık fakat önce temel sorunlardan bahsetmekte fayda görüyoruz. Ülkemizde ve bölgemizde bitkisel ve hayvansal üretimde en önemli kısıtlayıcı engellerin başında mevcut miras hukuku ve parçalanmış, ekonomik olarak işletilmesi mümkün olmayan büyüklükteki tarım arazileri gelmektedir. Gelecek nesilleri düşünerek planlanan yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bölgemizde üretim maliyetleri oldukça yüksektir, rekabet edebilmek için üretimde verimliliği artırmalı, katma değeri yüksek ürünler elde etmeliyiz bu sebeple tarımla (bitkisel ve hayvansal üretim) turizmi entegre etmeliyiz (agro-turizm, tarım turizmi).Sözleşmeli üretim modelini yaygınlaştırmalıyız. Hayvansal üretimde de doğa dostu, gıda güvenliği açısından izlenebilir, sertifikalı üretim yöntemlerini (organik tarım - iyi tarım uygulamaları) desteklemeliyiz. Türkiye‘de ilk organik süt, ilk organik balık, ilk organik yumurta bölgemizde üretilmiştir. En son olarak altını çizerek vurgulamak istiyoruz ki: Bölgemizde tarım ve turizm en önemli motor sektörlerdir. Trabzon‘da en azından yöre insanımızın ve yerli-yabancı turistlerin İhtiyaçlarını giderecek, Trabzonumuzun marka değerleri olan Akçaabat köftesi (coğrafi işaret tescili yapılmış), Trabzon tereyağı, Hamsiköy sütlacı gibi yöresel gıdalarının sürdürülebilirliğini sağlayacak kadar hayvansal üretim mutlaka yapmak zorundayız. Bu üretim SON DERECE ÖNEMLİDİR mutlaka desteklenmelidir. Sadece teşvik odaklı yatırım yapmayın, hayvancılıkta canlı ile uğraşacağınızı unutmayın. Mutlaka yaptığınız işin başında bulunmalısınız. Başında bulunmadığınız iş sizin işiniz değildir" dedi.

İlimizde sektörde çalışan üyelerimizin, üreticilerin, hayvancılık konusunda yatırım yapmayı düşünen müteşebbisler ve et-süt işleyen sanayicilerin yoğun ilgi gösterdiği panelimize; Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis MACİT, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt KARAOĞLU, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Bekir ANKARALI, Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sabri TOPBAŞ ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ünal ŞİRİN panelist olarak katıldı.

Şube Başkanımız Yahya ÇAVDAR‘ın moderatörlüğünde yapılan panelde; sığır besisi, süt sığırcılığı, barınak planlama, Trabzon ili hayvancılık potansiyeli ve Bakanlık tarafından yürütülmekte olan "Halk Elinde Islah" projesi ile ilgili sunumlar yapıldı.

Bereket TV tarafından yayınlanmak üzere kayda alınan panel sonunda üreticilerin sorularına panelistler tarafından cevap verildi.

Panelimize iştirak eden tüm katılımcılara şükranlarımızı sunarız.

Okunma Sayısı: 445
Fotoğraf Galerisi