"YÖNETMELİKLERLE DEĞİL, BAĞCIYI BİLİNÇLENDİREREK ÇÖZÜLÜR"- MANİSA HABER GAZETESİ-25.05.2013

MANİSA ŞUBE ( )
27.05.2013 (Son Güncelleme: 29.05.2013 11:09:40)

Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi tarafından Salihli`de, Üzümde Kalıntı ve İzlenebilirlik Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay`da konuşan Oda Başkanı İbrahim DEMRAN, üzümde yaşanan kalıntı sorununun yönetmeliklerle çözülmesinin mümkün olmadığını ifade ederek "Asıl sorun ruhstsız ilaç kullanımından çok, gereksiz ve bilinçsiz uygulamalardır. Kalıntı sorununun çözümü ve izlenebilirliği ise, üretimin her aşamasında Ziraat Mühenidisi kontrolü, üreticinin bilinçlendirilmesi ve ilaç makinalarının uygunluğunun sağlanması ile çözülür" dedi.

Salihli‘de üzümün ve bağcıların sorunlarını çözümü amacıyla,"Üzümde Kalıntı ve İzlenebilirlik Çalıştayı" düzenlendi.Daha önce Alaşehir,Sarıgöl‘de yapılan toplantılarda tespit edilen ve acil çözüm bekleyen sorunlar teker teker ele alınarak çözüm önerileri hakkında oluşturulan raporlar toplantıda ele alındı.

ÜZÜMDE KALINTI SORUNUNA DEĞİNDİ

Prof. Dr. Ediz ULUSOY‘un yönettiği çalıştaya,üzümün paydaşları yoğun ilgi gösterdi.ÇAlıştayın açılış konuşmalarını İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincicioğlu ve Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim DEMRAN yaptı.Demran,açılış konuşmasında üzümde yaşanan kalıntı sorununa değinerek"Kimyasalların, bitkisel üretimde kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte kalıntı konusu da insan sağlığına ve çevreye etkileri ile dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştır. Ülkemizde ise özellikle son 10 yıl içerisinde AB ve özellikle de Rusya Federasyonu‘na yapılan taze meyve sebze ihracatında yaşanan sorunlar nedeniyle kalıntı öne çıkmıştır.

Son yıllarda iç pazara sunulan ürünlerde de kalıntı konusunda toplumsal duyarlılık artmıştır.

Kalıntının önlenmesi konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gerekli yönetmelikleri çıkartarak,bitkisel üretimde kalıntının önlenmesini ve izlenebilirliğin sağlanmasını hedeflemiştir."dedi.

HAYALCİ BİR YAKLAŞIM

Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim DEMRAN,2010 yılında çıkarılan kanunla ürünlerin izlenebilirkleri sağlanmış ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak iç pazarda tüketiciye sunumlara dair esaslar belirlenmiş olmasına halen yaygın olarak uygulama şansı doğmadığını belirtti.

Demran,"Mevzuatta, özellikle üretim aşamasında kullanılan kimyasalların kayıtlarının tutulması sorumluluğu üreticiye yüklenmiştir. Teknik terminolojinin ağırlıklı olduğu girdilerin kayıtlarının üretici tarafından tutulmasının düşünülmesi hayalci bir yaklaşımdır.Ayrıca teşhis aşaması bulunmadan Bitki Koruma ürünlerinin  reçete ile kullandırılması, Pestisit kalıntılarının önlenmesinde ciddi yarar sağlamayacaktır.  Kalıntıda asıl sorun üründe ruhsatsız ilaç kullanımından çok gereksiz ve bilinçsiz uygulamalardır.Bu bağlamda mevcut Reçete Yönetmeliği bire bir arazi kontrollerine dayandırılmadığından yasal bir zorunluluk olmaktan öteye geçememiştir.Kalıntı sorununun çözümü ve izlenebilirliğin sağlanması;Tesislerin tekniğine uygun projeli kurulması,Üretimin her aşamasında Ziraat Mühendisi kontrolüÜreticinin yetiştiricilik ve ilaçlama teknikleri konusunda bilinçlendirilmesi, ilaçlama makinelerinin uygunluğunun sağlanması ile mümkündür.Üretimin her aşamasının Ziraat Mühendisi kontrolünde yapılması ise, halen kısmen uygulandığı gibi;Üretici Birlikleri, Kooperatifler,Sözleşmeli Üretim,Ziraat Odası veya Serbest Danışmanlık büroları vasıtasıyla, gerçekleştirilebilir.Halen uygulamada bulunan yönetmelik,uygulamada yetersiz kalmaktadır. Kontrollü ve kayıtlı üretimin sağlanması mevzuatın uygulamadaki olumsuzlukları çözmesiyle mümkün olacaktır."   dedi.(Haber Merkezi)

 

Okunma Sayısı: 363